ROLE MODELS

Free Movement Skateboarding: Η οργάνωση που μαθαίνει skateboard σε παιδιά προσφύγων στην Αθήνα 

Pexels

Η φιλανθρωπική οργάνωση Free Movement Skateboarding παραδίδει μαθήματα skateboard σε παιδιά προσφύγων στην Αθήνα και σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κοριτσιών σε όλη την πόλη. Η Ερατώ, μέλος της οργάνωσης μάς συστήνεται μέσα σε ένα ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian.

Το Free Movement Skateboarding μέσα σε έξι χρόνια, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια νέα κοινότητα για τους νεαρής ηλικίας πρόσφυγες, χρησιμοποιώντας δημόσιους χώρους σε όλη την Αθήνα. Σκοπός της οργάνωσης είναι να αντιμετωπίζει τα κενά στις προσβάσιμες και χωρίς αποκλεισμούς ψυχαγωγικές δραστηριότητες νέων στην Αθήνα, χρησιμοποιώντας το κινητό skatepark της, για την παροχή μαθημάτων skateboard.

Σε σχετικό ρeπορτάζ του Guardian, η Ερατώ, μέλος της οργάνωσης, μοιράζεται την αγάπη της για το skateboard, το έργο του Free Movement Skateboarding, αλλά και τους μελλοντικούς στόχους του.

«Όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά το skateboard στην Ελλάδα, μερικά από τα αγόρια που κάναμε μαζί skate ήταν πολύ υποστηρικτικά, αλλά εξακολουθούσα να ακούω πράγματα όπως: “Ουάου, είναι πραγματικά εντυπωσιακό που κάνεις skateboard”. Μου φάνηκε παράξενο να ακούω κάτι τέτοιο, ενώ την ίδια στιγμή κανένας δεν έκανε αντίστοιχα σχόλια σε αγόρια», θυμάται η Ερατώ μιλώντας για το πώς ξεκίνησε η αγάπη της με το skate.

«Αν δεν έχεις ποτέ δοκιμάσει skateboard, είναι δύσκολο να καταλάβεις τη χαρά που φέρνει. Η πρώτη φορά που μαθαίνεις πώς να ισορροπείς στη σανίδα είναι ένα απίστευτο συναίσθημα. Νιώθεις ότι μπορείς να κάνεις οτιδήποτε» δηλώνει η ίδια χαρακτηριστικά.

Την πρώτη της σανίδα skateboard την απέκτησε σε ηλικία 21 ετών και ήταν δώρο από την αδερφή της.

«Ήταν μια δύσκολη στιγμή για μένα και το να είμαι πάνω στη σανίδα, με βοήθησε να αντιμετωπίσω αυτό που περνούσα. Το skate σε βγάζει από τη ζώνη άνεσής σου. Σε προκαλεί και σε βοηθά να νιώσεις πιο δυνατός» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Skateboard: Ένα χόμπι που έγινε Ολυμπιακό άθλημα

Η δημοφιλία του skateboard, κατάφερε να το μετατρέψει από ένα «χόμπι» σε ολόκληρη κουλτούρα και έπειτα σε Ολυμπιακό άθλημα. Κάπως έτσι, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, στήθηκαν για πρώτη φορά ράμπες για skate, τόσο για άνδρες, όσο και για γυναίκες. Πόσο δημοφιλές είναι όμως στα κορίτσια στην Ελλάδα σήμερα;

«Όταν άρχισα να πηγαίνω εγώ στα skateparks δεν υπήρχαν πολλά άλλα κορίτσια. Αλλά τώρα βλέπω ότι όλο και περισσότερα κορίτσια κάνουν skateboard στην Ελλάδα, πράγμα που είναι πραγματικά ενθαρρυντικό», δηλώνει η Ερατώ μιλώντας στην Katy Fallon.

Εδώ και πάνω από έναν χρόνο, η ίδια εργάζεται ως εκπαιδεύτρια στο Free Movement Skateboarding. Ο οργανισμός άρχισε να διδάσκει skateboard σε παιδιά σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Αθήνα και τώρα παραδίδει σεμινάρια σε όλη την πόλη, ανοιχτά σε όλα παιδιά της περιοχής.

Skateboard με στόχο την αλληλεγγύη και την ενδυνάμωση κοριτσιών

Free Movement Skateboarding: Η οργάνωση που μαθαίνει σκέιτμπορντ σε παιδιά προσφύγων στην Αθήνα  Pexels

«Είναι εκπληκτικό να βλέπεις πώς τα παιδιά αποκτούν εμπιστοσύνη στις τάξεις και συνδέονται μεταξύ τους. Έχουμε παιδιά από την Ελλάδα, τη Γεωργία και την Αίγυπτο που κάνουν skateboard μαζί», υπογραμμίζει η Ερατώ και συμπληρώνει:

«Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τα κορίτσια να έρθουν και το μικρότερο που έχει έρθει ήταν ένα κοριτσάκι έξι. Μπορεί να είναι δύσκολο για τα μικρά κορίτσι, γιατί βλέπουν όλα τα αγόρια που μοιάζουν σαν να ξέρουν τι κάνουν.

Προσπαθώ να εξηγήσω σε όλα τα κορίτσια, ότι δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορείς να πετύχεις. Απλά πρέπει να πιστέψεις στον εαυτό σου. Όλοι όταν μαθαίνουμε skateboard, μπορεί να πέσουμε και θα γελάσουμε με αυτό.

Δεν έχει σημασία αν είσαι αγόρι ή κορίτσι. Το skateboard είναι για έμενα ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Και βλέπω ότι συχνά όταν συγκεντρώνεις τα παιδιά για να τους διδάξεις κάτι ή για να ζητωκραυγάζεις έναν άλλο μαθητή, βοηθάει στην κατάρριψη των κανόνων φύλου: Όλοι είναι ίδιοι πάνω σε μια σανίδα.

Είναι υπέροχο να βλέπεις όλο και περισσότερα κορίτσια να κάνουν skateboard στην Ελλάδα και μάλιστα από νεαρή ηλικία. Αλλά είναι επίσης εκπληκτικό να βλέπεις γυναίκες κάθε ηλικίας πάνω σε μια σανίδα. Είναι επίσης εντυπωσιακό το πόσο καλούς skaters έχουμε στην Ελλάδα, δεδομένου ότι δεν έχουμε πολλά skateparks.

 

Ένα skatepark για όλ@ στην Αθήνα

Η Free Movement Skateboarding συγκεντρώνει κεφάλαια για να φτιάξει το δικό της skatepark στην Αθήνα και η Ερατώ εξηγεί πώς η έλλειψη skateparks, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για πολλούς skateboarders σε όλη τη χώρα.

«Η δημιουργία σταθερών skateparks είναι σημαντικό για διάφορους λόγους. Όχι μόνο θα είναι ένα skatepark που θα ενισχύει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ισότητα των φύλων, αλλά επίσης θα προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για όλους τους νέους που διδάσκουμε, αγόρια και κορίτσια» επισημαίνει η Ερατώ, ενώ κλείνοντας δηλώνει:

«Θα ήταν υπέροχο να αποκτήσουμε ένα skatepark που θα μπορούμε να παραδώσουμε στη νέα γενιά και μέσα από αυτό θα ενθαρρύνουμε μια ευρύτερη σκηνή του skate, με ακόμα περισσότερα κορίτσια πάνω στη σανίδα».