ROLE MODELS

Kristin Harila: Η γυναίκα που ανέβηκε γρηγορότερα στις κορυφές 8000 μέτρων

Η Kristin Harila μόλις έφτασε στο Katmandu μετά την κατάρριψη του ρεκόρ για την πιο γρήγορη ανάβαση στα βουνά 8000 μέτρων. @2023 Niranjan Shrestha/AP Images

Μία γυναίκα από τη Νορβηγία κατάφερε να σπάσει ένα ρεκόρ στην ορειβασία που μέχρι τώρα κρατούσε μία Ισπανίδα συνάδελφός της. Για την Kristin Harila ο ουρανός είναι το μόνο όριο όταν κοιτάζει ψηλά.

Η Kristin Harila έγινε η γυναίκα που έχει ανέβει πιο γρήγορα σε όλα τα βουνά 8000 μέτρων. Πέτυχε το ρεκόρ της ανεβαίνοντας πριν από λίγες ημέρες στο όρος Cho Oyu, το τελευταίο που υπήρχε στη λίστα της.

Το επίτευγμά της ήρθε μόλις μία εβδομάδα μετά την αναρρίχησή της στο Shishapangma, το 14ο υψηλότερο βουνό του κόσμου στις 26 Απριλίου. Η αποστολή της στηρίχθηκε από την εταιρεία Seven Summit Treks από το Νεπάλ, που σύμφωνα με το Euronews ήταν κι εκείνη που ανακοίνωσε ότι η Kristin Harila βρέθηκε στην τελευταία κορυφή της λίστας της στις 11.35 το πρωί (τοπική ώρα) την Τετάρτη 3 Μαΐου.

@2023 Niranjan Shrestha/AP Images

«Η Kristin Harila είναι τώρα η γυναίκα που πιο γρήγορα και επιτυχημένα σκαρφάλωσε και στις 14 κορυφές του κόσμου που βρίσκονται σε ύψος 8000 μέτρων», ανέφερε μιλώντας στο The Katmandu Post ο διευθυντής της εταιρείας Thaneshwor Guragain.

Μέχρι τώρα το ρεκόρ αυτό ανήκε από το 2010 στην Ισπανίδα Edurne Pasaban Lizarribar που είχε ολοκληρώσει την ίδια αποστολή σε 8 χρόνια και 3 μήνες. Η Kristin Harila το έκανε μέσα σε περίπου 6 μήνες ξεκινώντας το 2022.

Σε ένα ηχογραφημένο μήνυμά της από την κορυφή του βουνού Cho Oyu η ίδια αναφέρθηκε στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που αντιμετώπισε, εξέφρασε ωστόσο τον ενθουσιασμό και την ευγνωμοσύνη της που τα κατάφερε. «Ήταν πολύ δύσκολο κι είμαι κουρασμένη μετά από 13-14 ώρες αναρρίχησης», επεσήμανε.

Kristin Harila @2023 Niranjan Shrestha/AP Images

Η Kristin Harila είχε σκαρφαλώσει σε 12 κορυφές το 2022 και αυτό δεν είναι το πρώτο ρεκόρ που σπάει. Είναι επίσης η γυναίκα που ανέβηκε πιο γρήγορα τα βουνά Everest και Lhotse (της πήρε λιγότερο από 12 ώρες η κάθε ανάβαση).

Είχε επίσης τα μάτια της στραμμένα σε ένα άλλο ρεκόρ που δεν έχει καταφέρει να σπάσει ακόμα. Ήθελε να σκαρφαλώσει και τις 14 κορυφές που βρίσκονται στα 8000 μέτρα σε μία σεζόν το 2022, ωστόσο οι κινεζικές αρχές δεν της επέτρεψαν την ανάβαση στα δύο τελευταία βουνά της λίστας της πριν αλλάξει ο χρόνος. Έτσι το ρεκόρ του ανθρώπου που κατάφερε πιο γρήγορα να ανέβει στα 14 βουνά εξακολουθεί να ανήκει στον Nirmal Rurjah.

«Η μεγαλύτερη απογοήτευση δεν ήταν για το ρεκόρ, αλλά που δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω κάτι που είχα στο μυαλό μου», είχε πει μετά το τέλος του project της το 2022.

Οι τελευταίες κατακτήσεις της έγιναν στο πλαίσιο της αποστολής της She Moves Mountains, που αποτελεί την επανεκκίνηση για το project του 2022. Γι’ αυτό και αυτή η αποστολή ξεκίνησε από τα βουνά του Θιβέτ για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα με τις αδειοδοτήσεις. Τώρα η Νορβηγίδα θα συνεχίσει να ανεβαίνει στα βουνά του Νεπάλ.

Θέλει να σπάσει το ρεκόρ του Nirmal Purja που ανέβηκε και στις 14 κορυφές των βουνών 8000 μέτρων μέσα σε 6 μήνες και 6 μέρες. Η αποστολή εκείνη του πρώην στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας έχει κινηματογραφηθεί κι έγινε το ντοκιμαντέρ του Netflix 14 Peaks.

Kristin Harila Με τον οδηγό της Tenjen Sherpa. / @2023 Niranjan Shrestha/AP Images
Με τον οδηγό της Tenjen Sherpa.

Η Kristin Harila έχει μαζί της επίσης ένα κινηματογραφιστή μαζί με τους οδηγούς της στην αναρρίχηση Ngima Rita Sherpa και Tenjen Sherpa, που καταγράφει το δικό της ταξίδι στα βουνά.

Την δική της καταγραφή του ταξιδιού της πραγματοποιεί και η ίδια μέσα από τον λογαριασμό της στο Instagram. Εκεί θα δεις όχι μόνο τα εντυπωσιακά βουνά στα οποία σκαρφαλώνει, αλλά και τις απαντήσεις της στο ποια είναι τα κίνητρά της στην αποστολή της, για το πώς αγάπησε την περιπέτεια και τα βουνά.

«Παραιτείσαι απο τη δουλειά σου, πουλάς τα πάντα και ξεκινάς ένα ταξίδι» ήταν η απάντησή της για το πώς γίνεται κανείς εξερευνητής του κόσμου. «Αυτή είναι η σύντομη εκδοχή», σχολίαζει στη συνέχεια σε απόσπασμα ραδιοφωνικής της συνέντευξης.

«Ανεβαίνω στα βουνά επειδή το αγαπώ. Τα βουνά ήταν πάντα πηγή έμπνευσης για μένα. Εκπροσωπούν την πρόκληση, το τεστ της αντοχής, της θέλησης και της επιμονής. Όταν σκαρφαλώνω νιώθω ελεύθερη και νιώθω ζωντάνη και νιώθω συνδεδεμένη με κάτι μεγαλύτερο από μένα. Αλλά πρωτίστως το κάνω γιατι θέλω να εμπνεύσω τους άλλους. Να τους δείξω ότι δεν έχει σημασία από που έρχεσαι ή ποια εμπόδια αντιμετωπίζεις, μπορείς να κατακτήσεις τα όνειρά σου αν έχεις την επιμονή και το κουράγιο να τα κυνηγήσεις», σημείωνε σε άλλο post της.

Η Kristin Harila κάνει αυτό που αγαπά. Και κάτι μου λέει ότι θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και αφού κατακτήσει κάθε ρεκόρ ανάβασης εκεί έξω.