PROFILE

Francesca Albanese: Η γυναίκα που μίλησε με στοιχεία για την «κερδοφόρα γενοκτονία» στη Γάζα και έγινε cancelled από τον ΟΗΕ

Marilla Sicilia/Archivio Marilla Sicilia/Mondadori Portfolio via Getty Images

Η Ιταλίδα δικηγόρος και ακαδημαϊκός Francesca Albanese, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, είπε ότι υπάρχουν εταιρείες και άτομα «που έχουν επωφεληθεί από τη βία, τις δολοφονίες, τους ακρωτηριασμούς, την καταστροφή στη Γάζα και σε άλλα μέρη των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών».

Η Francesca Albanese παρουσίασε (τον Μάρτιο του 2024) την Ανατομία μιας Γενοκτονίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν από τότε «βάσιμοι λόγοι» να πιστεύουμε ότι το Ισραήλ είχε ξεπεράσει το κατώφλι της διάπραξης γενοκτονίας εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα. Η έκθεση υποστήριξε ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ διαστρεβλώνει σκόπιμα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο σε μια προσπάθεια να «νομιμοποιήσει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού». Το State Department τη χαρακτήρισε απλά αντισημίτρια (υπάρχει πλέον το αφήγημα ότι όποιος μιλάει για τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα είναι αντισημίτης, μια εργαλειοποίηση του αντισημιτισμού. Από την άλλη, πληθαίνουν οι φωνές που επιμένουν ότι ο αντισιωνισμός δεν είναι αντισημιτισμός).

Ποια είναι η Francesca Albanese;

Είναι η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ως ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ως ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας, μια θέση που δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 1993 για την παρακολούθηση, την παροχή συμβουλών και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συγκεκριμένες χώρες. Το βιβλίο της με τίτλο «Παλαιστίνιοι Πρόσφυγες στο Διεθνές Δίκαιο», σε συνεργασία με τον Lex Takkenberg, εκδόθηκε το 2020. Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Πίζας και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στα ανθρώπινα δικαιώματα από το Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου.

Μια γενοκτονία στη Γάζα που είναι κερδοφόρα για κάποιους;

«Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι υπήρχε ένας τόσο βαθύς, ριζωμένος ρατσισμός στις κοινωνίες μας που μας εμποδίζει να βλέπουμε τους Παλαιστίνιους ως απλούς ανθρώπους» επιμένει να λέει η Francesca Albanese. Και κάλεσε όλες τις χώρες να διακόψουν όλους τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρους εμπάργκο όπλων, και να αποσύρουν τη διεθνή υποστήριξη. Στις αρχές του Ιουλίου 2025, μίλησε στη νέα έκθεση της για τον ΟΗΕ, Από την Οικονομία της Κατοχής στην Οικονομία της Γενοκτονίας. Δείχνει πώς οι εταιρείες έχουν τροφοδοτήσει και νομιμοποιήσει την καταστροφή της Παλαιστίνης. Η γενοκτονία (υποστηρίζει η ίδια) είναι κερδοφόρα. Η έκθεση , περιγράφει λεπτομερώς «τον εταιρικό μηχανισμό που στηρίζει το εποικιστικό-αποικιακό σχέδιο του Ισραήλ για τον εκτοπισμό και την αντικατάσταση των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη».

Η έκθεση ανέφερει ότι ενώ οι πολιτικοί ηγέτες απέφευγαν τις ευθύνες τους να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει την αιματοχυσία στη Γάζα, «πάρα πολλές εταιρικές οντότητες έχουν επωφεληθεί από την οικονομία του Ισραήλ, την παράνομη κατοχή, το απαρτχάιντ και τώρα τη γενοκτονία». Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «καταστήσει τον ιδιωτικό τομέα υπόλογο» για τη συνενοχή των εταιρειών στις καταχρήσεις του Ισραήλ, διασφαλίζοντας ότι θα αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες για τη συμμετοχή τους σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Τι άλλο λέει η έκθεση του ΟΗΕ για την κερδοφόρα γενοκτονία στη Γάζα; 

Η έκθεση του ΟΗΕ περιγράφει το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα ως «την οικονομική ραχοκοκαλιά» του ισραηλινού κράτους, λέγοντας ότι η παρατεταμένη κατοχή του Ισραήλ και οι επαναλαμβανόμενες στρατιωτικές εκστρατείες είχαν προσφέρει πεδία δοκιμών για στρατιωτική τεχνολογία αιχμής, από πλατφόρμες αεράμυνας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έως εργαλεία στόχευσης με τεχνητή νοημοσύνη και το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35. Κατονόμασε ιαπωνική εταιρεία για την προμήθεια ρομποτικού μηχανήματος για γραμμές παραγωγής όπλων, καθώς και ναυτιλιακές εταιρείες για τη «διατήρηση σταθερής ροής στρατιωτικού εξοπλισμού που παρέχεται από τις ΗΠΑ» προς το Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου του στη Γάζα.

Είπε ότι η έκθεση θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί από εισαγγελείς που επιδιώκουν να θεωρήσουν τις εταιρείες υπόλογες για τη συνενοχή τους σε ισραηλινές παραβιάσεις. Αλλά επίσης, είπε, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο για να μη δηλώνουν άγνοια σχετικά με το τι αγοράζουν, με ποιες εταιρείες συναλλάσσονται. H Francesca Albanese επικοινώνησε με καθεμία από τις 48 εταιρείες που κατονομάζονται στην έκθεση για να τους δώσει την ευκαιρία να απαντήσουν στους ισχυρισμούς. Αλλά μόνο 18 απάντησαν και «μόνο ένας μικρός αριθμός» από αυτές το έπραξε καλόπιστα, πρόσθεσε.

Το Ισραήλ απέρριψε τις κατηγορίες για γενοκτονία στη Γάζα, για την οποία διεξάγεται έρευνα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, και την οποία πολυάριθμοι εμπειρογνώμονες σε θέματα γενοκτονίας έχουν επιβεβαιώσει ότι το Ισραήλ εφαρμόζει, επικαλούμενο το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Στις 9 Ιουλίου 2025, οι ΗΠΑ τις επέβαλαν κυρώσεις βάσει του Εκτελεστικού Διατάγματος 14203 και ο Marco Rubio, ο υπουργός Εξωτερικών επικαλέστηκε τις «παράνομες και επαίσχυντες προσπάθειές της να υποκινήσει δράση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου  κατά Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων, εταιρειών και στελεχών». Της απαγορεύτηκε η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα της απαγορευτεί η πρόσβαση σε αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις όπου στο παρελθόν έχει διαδώσει το μίσος της για τους Εβραίους και την υποστήριξή της στην τρομοκρατία της Χαμάς (πάντα σύμφωνα με την κυβέρνηση Trump).

Η UN Watch ενημέρωσε επίσημα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres ότι η θητεία της έληξε νόμιμα στις 30 Απριλίου και ότι από την 1η Μαΐου 2025, η  Francesca Albanese δεν κατείχε πλέον επίσημο καθεστώς ή ασυλία στον ΟΗΕ. Τον Φεβρουάριο του 2024, η Francesca Albanese καταδικάστηκε τόσο από τη Γαλλία όσο και από τη Γερμανία για αντισημιτισμό, όταν αρνήθηκε ότι η σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν η χειρότερη επίθεση εναντίον Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, δικαιολογώντας την αντίθετα ως «αντίδραση στην καταπίεση του Ισραήλ». Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι οι ειδικοί εισηγητές πρέπει να στηρίζονται, όχι να στοχοποιούνται.

Στην Ιταλία, η Francesca Albanese είναι το πιο δημοφιλές mural του καλοκαιριού. 

Exit mobile version