FKA TWIGS

Η FKA twigs μιλά για την κακοποιητική σχέση της με τον Shia LaBeouf: «Είναι θαύμα που βγήκα ζωντανή»

ⓒ 2021 Jordan Strauss/Invision/Associated Press

Στο αμερικανικό Elle μίλησε με λεπτομέρειες για την κακοποίηση που υπέστη κατά τη διάρκεια της σχέσης της με τον ηθοποιό Shia LaBeouf η FKA twigs. Εξήγησε παραχωρώντας συνέντευξη στο περιοδικό τις «υπολογισμένες, συστηματικές και δαιδαλώδεις» τακτικές που χρησιμοποιούσε ο Shia LaBeouf για να την έχει υπό τον έλεγχό του. Το love bombing, το gaslighting, την απομόνωσή της από τον κοινωνικό της περίγυρο, τη στέρηση ύπνου.

Η FKA twigs χρησιμοποιεί το παράδειγμα με τον βάτραχο και το νερό που σιγά σιγά ζεσταίνεται ώστε να μην προκαλέσει τη βίαιη φυγή του. «Ο βάτραχος θα βράσει και θα πεθάνει. Αυτή ήταν η εμπειρία μου με εκείνον», σημειώνει. Η Tahliah Debrett Barnett, όπως είναι το πλήρες όνομά της, γνώρισε τον Shia LaBeouf στην ταινία “Honey Boy” στην οποία συμπρωταγωνίστησαν. Η σχέση τους περιλάμβανε ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία. Η κορύφωση της βίας, συνέβη τον Φεβρουάριο του 2019 σε ένα ταξίδι τους για το σαββατοκύριακο της γιορτής των ερωτευμένων. Η FKA twigs περιγράφει την κακοποίησή της στη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του τον περασμένο Δεκέμβριο.

O εφιάλτης που έζησε η FKA twigs κοντά στον Shia LaBeouf

Ανάμεσα στις εφιαλτικές στιγμές που έζησε ήταν όταν ξύπνησε και τον βρήκε από πάνω της να προσπαθεί να τη στραγγαλίσει. «Αν δεν σταματήσεις, θα με χάσεις», της ψιθύριζε. Η κακοποίηση συνεχίστηκε και την επομένη όταν την έριξε στο έδαφος έξω από το ξενοδοχείο όπου διέμεναν. Στη συνέχεια όσο βρίσκονταν στο αυτοκίνητό του με εκείνον να οδηγεί πολύ γρήγορα και απερίσκεπτα, πιέζοντάς τη να του πει ότι τον αγαπά, η FKA twigs σκεφτόταν τι θα συμβεί στο σώμα της μόλις τρακάρουν. Σκεφτόταν πώς θα μπορούσε να φύγει. Ο Shia LaBeouf σταμάτησε τελικά σε ένα βενζινάδικο όπου εκείνη προσπάθησε να φύγει κι εκείνος την πέταξε πάνω στο αυτοκίνητο και προσπάθησε και πάλι να την πνίξει. Ουρλιάζοντας στο πρόσωπό της την ανάγκασε να μπει ξανά στο αυτοκίνητο. Όλο αυτό σου φαίνεται ένα σενάριο βγαλμένο από ταινία; Είναι η πραγματικότητα που έζησε η FKA twigs, όπως την περιγράφει στο Elle.

«Νομίζω ότι επιβίωσα κατά τύχη. Εύχομαι πραγματικά να μπορούσα να πω ότι βρήκα δύναμη, ότι είδα το φως. Εύχομαι να μπορούσα να πω ότι είναι εξαιτίας του δυνατού χαρακτήρα μου ή της ανατροφής που πήρα από τη μητέρα μου. Δεν είναι τίποτα από αυτά. Είναι καθαρή τύχη που δεν είμαι σε αυτή την κατάσταση πλέον», σημειώνει η FKA twigs για το πώς επιβίωσε από την κακοποιητική σχέση της με τον Shia LaBeouf.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο σε μία γυναίκα σαν εμένα. Η μεγαλύτερη παρανόηση είναι να σου πουν “Είσαι έξυπνη. Αν ήταν τόσο άσχημα γιατί δεν έφευγες”. Μπορεί να συμβεί στον καθένα», τονίζει η FKA twigs. Αυτό που την έκανε να μιλήσει ήταν η συνειδητοποίηση του πόσες γυναίκες ίσως είναι εγκλωβισμένες με τους κακοποιητές τους κατά τη διάρκεια του lockdown.

To επιβαρυμένο παρελθόν του κακοποιητή της

Η FKA twigs συνεργάστηκε με τον Shia LaBeouf στην ταινία του “Honey Boy” το 2018. Η ημιαυτοβιογραφική ταινία του, βασισμένη στη δύσκολη παιδική του ηλικία θα μπορούσε να γίνει το πολυπόθητο comeback του στο Hollywood μετά από συλλήψεις, την εισαγωγή του σε κλινική αποτοξίνωσης, ακόμα περισσότερη κακή δημοσιότητα και φήμες για κακοποίηση στον γάμο του με την Mia Goth.

FKA twigs Shia LaBeouf Το πρώην ζευγάρι τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Παρίσι. / Melodie Jeng/Getty Images/Ideal Image
Το πρώην ζευγάρι τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Παρίσι.

Το επιβαρυμένο του παρελθόν ήταν κάτι που όλοι ήξεραν. Η FKA twigs ήξερε τα νομικά του προβλήματα και ήταν, όπως πολλά θύματα «ευαίσθητη για τα θέματα της αποτοξίνωσής του». Κάπως έτσι προσπάθησε αρχικά να βρει εξωδικαστικά λύση στην καταγγελία της κακοποίησής της. Του παρουσίασε τα αιτήματά της, που ήταν να ζητήσει συνεχή επαγγελματική βοήθεια για τα προβλήματα κακοποίησης, να δωρίσει χρήματα σε δομές κακοποιημένων γυναικών και να παραδεχθεί ότι της μετέδοσε ΣΜΝ και να είναι ειλικρινής για τη σεξουαλική του υγεία στις επόμενες συντρόφους του.

Εκείνος, σύμφωνα με την δικηγόρο της FKA twigs αρνήθηκε να ζητήσει βοήθεια και η προσπάθειά της έπεσε στο κενό. Η απόφασή της να κινηθεί τελικά δικαστικά, αποδείχθηκε η κίνηση ματ που βοήθησε κι άλλα θύματα να μιλήσουν για τις σχέσεις τους μαζί του.

«Όταν κοιτάζω πίσω μου και βλέπω τι έγινε με τον LaBeouf, νομίζω ότι αυτό που με αναστατώνει περισσότερο είναι ότι πολλές τακτικές του κακοποιητή αν τις ήξερα από πριν, θα τις εντόπιζα ήδη από τον πρώτο μήνα της σχέσης μας», είπε η FKA twigs. Χωρίς να το γνωρίζει ο Shia LaBeouf έχτιζε ένα βάθρο για εκείνη και την έβαλε πάνω του μόνο και μόνο για να την γκρεμίσει στο έδαφος. Η κακοποίηση άρχισε αφού πρώτα είχε δεχτεί το love bombing απο τον ηθοποιό. Την επιθετική του αγάπη. Όταν μετακόμισε στο σπίτι του η κακοποίηση ξεκίνησε. «Κατάλαβα ότι δεν είχα να κάνω απλά με έναν βασανισμένο άνθρωπο που περνούσε ένα διαζύγιο ή που οι εξωτερικοί παράγοντες στη ζωή του, τον έκαναν να ξεσπά πάνω μου. Είχα σχέση με έναν γνήσια κακοποιητικό άνθρωπο».

Οι ποικίλοι τρόποι χειραγώγησης του Shia LaBeouf προς την FKA twigs

Η χειραγώγηση γινόταν με ποικίλους τρόπους και ο LaBeouf είχε απαιτήσεις που αν εκείνη δεν κατάφερνε να εκπληρώσει θα της ασκούσε λεκτική βία για ώρες, πολλές φορές μέχρι αργά τη νύχτα για να της στερήσει τον ύπνο. Την ξυπνούσε μέσα στη νύχτα να την κατηγορήσει ότι αυνανίζεται δίπλα του ή ότι κοιτάζει το ταβάνι και σίγουρα σκέφτεται πώς να τον χωρίσει. Απαιτούσε να κοιμάται γυμνή γιατί αλλιώς την κατηγορούσε ότι του στερούσε το σώμα της. Την σύγκρινε με την πρώην του, την ανάγκαζε να βλέπει ντοκιμαντέρ με ανατριχιαστικούς φόνους ή βιασμούς γυναικών. Είχε ένα όπλο δίπλα στο κρεβάτι του κι εκείνη συνεχώς φοβόταν. «Δεν ήξερα τι θα τον εξαγρίωνε», λέει η FKA Twigs.

Το όπλο αναφέρεται στη μήνυσή της. Η Twigs φοβόταν να σηκωθεί για να πάει τουαλέτα τη νύχτα, μην την περάσει για εισβολέα και την πυροβολήσει. Κάποια στιγμή το φωτογράφισε και το έστειλε στον μάνατζέρ της. «Σκεφτόμουν “αν με πυροβολήσει και κάποιος το ερευνήσει, θα μπορέσει να συμπληρώσει το παζλ”. Έπρεπε να αφήνω μικρά στοιχεία πίσω μου», σημειώνει. Κάποια στιγμή άρχισε να ζητάει βοήθεια από φίλους της που ήταν πάντα πρόθυμοι να τη φιλοξενήσουν. Η ντροπή ωστόσο της κακοποίησης την κρατούσε τελικά την τελευταία στιγμή πάντα κοντά στον κακοποιητή της. Εξάλλου μέρος των τακτικών του, ήταν να την αποκόβει όσο μπορεί από τους φίλους και την οικογένειά της. «Δεν μου επιτρεπόταν η χαρά», εξομολογείται η Twigs.

«Πρέπει να υπάρχει ένας λόγος που μου συνέβη όλο αυτό»

Σχεδόν έναν χρόνο έμειναν μαζί. Η FKA Twigs είχε γίνει πλέον ένα κέλυφος που έμοιαζε με την FKA Twigs του παρελθόντος. Η ίδια μιλάει επιπλέον για τους ανθρώπους της βιομηχανίας του θεάματος που γνώριζαν τι γινόταν και επέτρεπαν στον LaBeouf να συνεχίζει την κακοποίηση. «Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν, αλλά θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν υπήρχαν άνθρωποι κοντά του που δεν ήξεραν τι συμβαίνει. Είχα μιλήσει σε ανθρώπους που είχαν δουλέψει μαζί του. Η αντίδραση που πήρα από την ομάδα του ήταν απλά “Ναι, αλλά προηγείται το Sundance”», είπε χαρακτηριστικά η FKA Twigs. Γιατί για όλους προηγούνταν ο Shia LaBeouf να κάνει το επιτυχημένο του comeback.

Το τελευταίο χτύπημα για την Twigs ήταν η σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια που έμαθε ότι είχε κολλήσει από τον LaBeouf, ένα μήνα μετά από εκείνον τον Φεβρουάριο του 2019. Εκείνος της επιβεβαίωσε ότι της είχε αποκρύψει σκόπιμα την κατάστασή του κι αυτή η προδοσία έμελε να είναι εκείνη που πλέον δεν άντεξε η ηθοποιός και τραγουδίστρια. Η περιοδεία της για το άλμπουμ Mafdalene που ξεκίνησε τον Μάιο της έδωσε την ευκαιρία να μπορέσει να χαθεί από κοντά του. Και το κατάφερε.

Όσο για την ανάρρωσή της απ’ όλα αυτά τα τραύματα, η FKA Twigs παραδέχεται ότι είναι μια συνεχής διαδικασία. «Είναι δύσκολο να το κάνω αυτό δημόσια, αλλά θέλω οι άνθρωποι να ξέρουν την ιστορία μου. Αν δεν μπορώ να βοηθήσω μέσα από την εμπειρία μου, αυτό την κάνει 10 φορές χειρότερη. Πρέπει να υπάρχει ένας λόγος που μου συνέβη όλο αυτό. Δεν έχει να κάνει μόνο με την ανάρρωσή μου» εξηγεί στο Elle. Η αγωγή της τραγουδίστριας επιδιώκει τη χρηματική αποζημίωσή της, που θα καθοριστεί από το δικαστήριο. Η ίδια τόνισε ότι ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων θα διατεθεί σε φιλανθρωπική οργάνωση για κακοποιημένες γυναίκες.