ΚΑΡΙΕΡΑ

Εσύ ξέρεις τι είδους εργαζόμενος είσαι;

iStock

Έχεις σκεφτεί ποτέ ποιο μπορεί να είναι το προσωπικό σου στιλ εργασίας; Θεωρείς τον εαυτό σου ομαδικό παίκτη ή λειτουργείς καλύτερα όταν δουλεύεις μόνη σου;

Έχεις την τάση να στοχεύεις ψηλά και να κάνεις μεγαλόπνοα σχέδια ή προτιμάς να φροντίζεις ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες στη δουλειά; Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο δουλεύεις, είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα που αποκτάς καθώς προχωράς στην καριέρα σου. Συνέχισε λοιπόν να διαβάζεις για να ανακαλύψεις ποιο από τα παρακάτω 6 εργασιακά στιλ σε αντιπροσωπεύουν περισσότερο.

Εσύ ξέρεις ποιο είναι το δικό σου εργασιακό στιλ; iStock

 Ο ανεξάρτητος

Ο ανεξάρτητος εργαζόμενος ευδοκιμεί ενώ φοράει ένα ζευγάρι ακουστικά noise canceling και ασχολείται κυρίως με τη δουλειά του. Οι εκπρόσωποι του συγκεκριμένου στιλ εργασίας, ξέρουν να ακολουθούν οδηγίες, κάνουν ερωτήσεις εκ των προτέρων και προχωρούν φροντίζοντας για τη συνολική εικόνα της ομάδας στην οποία εργάζονται.  Αν και μπορεί μπορεί να μην τα πάνε τόσο καλά σε project συνεργασίας, οι ανεξάρτητοι εργαζόμενοι έχουν το χάρισμα του κινήτρου και της σχεδόν υπεράνθρωπης συγκέντρωσης. Οι ανεξάρτητοι εργαζόμενοι μπορεί επίσης να δυσκολεύονται με την επικοινωνία και δεν παίρνουν τόσο καλά την κριτική από τους ανωτέρους τους.

Ο (αιώνιος) μαθητής

Αυτό το εργασιακό στιλ περιγράφει συχνά στην πρώτη «πραγματική» δουλειά κάποιου. Ο μαθητής είναι έτοιμος να μάθει και να αναπτυχθεί καθώς χρησιμοποιεί την πρώτη του θέση για να καταλάβει πού θέλει να πάει, ποιες δεξιότητες θέλει να αναπτύξει και ποιος μπορεί να θέλει να είναι στην καριέρα του. Ο μαθητής είναι έτοιμος να σηκώσει το χέρι του για να δοκιμάσει κάτι νέο και να αναλάβει κάτι που κανείς άλλος δεν ενδιαφέρεται να ολοκληρώσει. Ο μαθητής αναζητά καθοδήγηση, πρακτική εμπειρία και την ευκαιρία να ασκήσει επιρροή. Χρησιμοποίησε αυτή την ενέργεια, αλλά μην το παρακάνεις. Ενώ η περιέργεια και η φιλοδοξία είναι μεγάλα πλεονεκτήματα, δεν μπορούν να επιβληθούν σε όλους.

Ο εργαζόμενος που δίνει σημασία στις λεπτομέρειες

Το συγκεκριμένο στιλ εργασίας περιγράφει τους ανθρώπους εκείνους που φροντίζουν για την ακρίβεια και την αίσθηση τάξης, σχεδόν σε όλα. Είναι οι εργαζόμενοι που θα κάνουν μια αψεγάδιαστη παρουσίαση και θα φροντίσουν να έχουν και backup, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Αν χρειάζεσαι κάποιον που μπορεί να προβλέψει και να διορθώσει προληπτικά τυχόν πιθανά προβλήματα, είναι επίσης ο άνθρωπός σου. Το κακό στην περίπτωσή τους είναι ότι μπορεί να χαθούν μέσα στην τελειομανία τους. Κάτι που μπορεί σε τελική ανάγνωση να επιβραδύνει τα πράγματα. Μερικές φορές, είναι καλύτερο να προχωράς μπροστά παρά να πνίγεσαι σε λεπτομέρειες.

Ο εργαζόμενος που κοιτά τη μεγάλη εικόνα

Σε αντίθεση με το παραπάνω εργασιακό στιλ, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εξετάζουν την πλήρη έκταση ενός project. Είναι συνήθως υπάλληλοι υψηλότερου επιπέδου σε ηγετικούς ρόλους. Τα δυνατά τους σημεία είναι ο εντοπισμός καινοτόμων λύσεων σε κάθε είδους προβλήματα. Φέρνουν αλλαγή και ενθουσιασμό στο χώρο εργασίας. Πέρα όμως από το όραμα τους για την ομάδα στην οποία ανήκουν, συνήθως δεν μπορούν να βοηθήσουν πρακτικά να πραγματοποιηθεί. Γι΄αυτό και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους συναδέλφους τους. Ένα άλλο πιθανό μειονέκτημα τους, είναι ότι μπορεί να έχουν πάρα πολλές μεγάλες ιδέες. Τόσες πολλές που ίσως καμία δεν πραγματοποιείται ποτέ.

Ο υποστηρικτικός εργαζόμενος

Αυτός ο εργαζόμενος ζει κι αναπνέει για την ομαδική εργασία. Ο υποστηρικτικός υπάλληλος είναι η κόλλα που κρατά την ομάδα ενωμένη. Είναι ο άνθρωπος που θυμάται τα γενέθλια όλων στη δουλειά και προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη πριν καν συνειδητοποιήσεις ότι το χρειάζεσαι. Αγαπάμε τον υποστηρικτικό εργαζόμενο, αλλά υπάρχει ένα δυνητικά μεγάλο μειονέκτημα κυρίως για τον ίδιο. Καθώς οι υποστηρικτικοί εργαζόμενοι προσπαθούν να εξυψώσουν τους πάντες γύρω τους, η δική τους εργασία μπορεί να πάει πίσω ή μπορεί να βιώσουν εξάντληση.

Ο ηγέτης με αυτοπεποίθηση

Δεν χρειάζεται να κατέχεις διοικητική θέση για να θεωρηθείς ηγέτης με αυτοπεποίθηση. Ακριβώς όπως οι υποστηρικτικοί εργαζόμενοι, οι ηγέτες με αυτοπεποίθηση μπορούν να κατέχουν οποιαδήποτε θέση. Οι ηγέτες με αυτοπεποίθηση είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε δύσκολες ιδέες και προβλήματα και δεν έχουν χρόνο για χάσιμο. Οι ηγέτες με αυτοπεποίθηση μπορούν να βελτιώσουν το ηθικό μιας ομάδας ακόμα κι όταν τα πράγματα μπορεί να φαίνονται πολύ τρομακτικό.

Τα πιθανά μειονεκτήματα τους; Η υπερβολική αυτοπεποίθηση ή η απροθυμία να δεχτούν άλλες απόψεις ή να αλλάξουν κατεύθυνση. Η αυτοπεποίθηση είναι καλή. Η αλαζονεία πάλι όχι.