ΚΑΡΙΕΡΑ

6 λόγοι που η εσωστρέφεια κάνει στην πραγματικότητα καλό στην καριέρα σου

iStock

Μπορεί να μην ξεχωρίζουν για το θορυβώδες γέλιο τους ή να μην είναι η ψυχή της παρέας στο γραφείο. Αν υπάρχει όμως κάτι το οποίο, οι εσωστρεφείς άνθρωποι ξέρουν να κάνουν καλά, είναι σίγουρα η δουλειά τους.

Εάν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, αλλά φοβάσαι ότι η εσωστρέφειά σου μπορεί να σαμποτάρει την καριέρα σου, συνέχισε να διαβάζεις. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 6 λόγους για τους οποίους οι εσωστρεφείς άνθρωποι, είναι ίσως οι καλύτεροι εργαζόμενοι και συνάδελφοι.

6 λόγοι που η εσωστρέφεια κάνει καλό στην καριέρα σου Pexels

1. Οι εσωστρεφείς ολοκληρώνουν πάντα τη δουλειά

Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι απλά θέλουν να φύγουν από το γραφείο, για να επιστρέψουν στην ησυχία και την ασφάλεια του σπιτιού τους. Σε κάθε περίπτωση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι εσωστρεφείς άνθρωποι, ξέρουν πώς να ολοκληρώσουν οποιαδήποτε δουλειά τους ανατεθεί. Ξέρουν πώς πρέπει να οργανώσουν την σκέψη και το πρόγραμμά τους και με έναν μαγικό τρόπο, προλαβαίνουν πάντα προθεσμίες, χωρίς άγχος. Δεδομένου ότι σιχαίνονται άσκοπες κουβέντες, πιθανότατα θα τις αποφύγουν και στη δουλειά τους. Πράγμα που τους βοηθά να παραμένουν πάντα συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί.

2. Προσφέρουν άμεσα λύσεις

Εκτός από το να είναι γενικά αδιάφοροι για κουτσομπολιά ή ασήμαντα θέματα, οι εσωστρεφείς τείνουν να είναι προσεκτικοί στο τι λένε και προτείνουν. Αφιερώνουν χρόνο για να αναλύσουν προσεκτικά τις καταστάσεις κι έτσι όταν προκύψει ένα πρόβλημα, μπορούν να προσφέρουν άμεσα μια λύση.

3. Ακολουθούν τις οδηγίες

Οι εσωστρεφείς τείνουν να ευδοκιμούν στην κατεύθυνση και τις προτάσεις των ανωτέρων τους. Γιατί; Επειδή πολύ απλά είναι πολύ καλοί ακροατές. Ως εκ τούτου, αντιδρούν καλά όταν τους δίνονται σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες, απολαμβάνουν την εποικοδομητική κριτική και συχνά βελτιώνονται γρήγορα.

4. Οι εσωστρεφείς προσέχουν τις λεπτομέρειες

Παραμένοντας συγκεντρωμένοι και επιμελείς, οι εσωστρεφείς είναι μάλλον απίθανο να τους ξεφύγει οποιαδήποτε σημαντική λεπτομέρεια.

5. Οι εσωστρεφείς μπορούν να δουλέψουν καλά μόνοι τους

Δεδομένου ότι οι εσωστρεφείς εκτιμούν την ησυχία και την μοναχικότητά τους, μπορούν να κάνουν εξαιρετική solo καριέρα. Δεδομένου ότι δεν αναζητούν να βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των άλλων, ξέρουν πώς να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς ο εγωισμός να γίνεται ποτέ εμπόδιο. Ένας εσωστρεφής εργαζόμενος, αντί να γκρινιάξει για το  «πόση δουλειά πρέπει να κάνει», θα βάλει τα noise cancelling ακουστικά του και θα ασχοληθεί με ό,τι έχει να κάνει . Αυτός είναι ο λόγος που οι εσωστρεφείς γίνονται εξαιρετικοί συγγραφείς, καλλιτέχνες, αναλυτές δεδομένων και μηχανικοί.

6. Γίνονται σπουδαίοι ηγέτες

Όταν σκέφτεσαι μερικούς από τους μεγαλύτερους ηγέτες του κόσμου, πιθανότατα σού έρχονται στο μυαλό παθιασμένες ομιλίες, άτομα με αυτοπεποίθηση και ικανότητες κοινωνικής δικτύωσης. Στοιχεία που μάλλον περιγράφουν εξωστρεφείς ανθρώπους, σωστά; Ίσως, όμως αυτό δεν σημαίνει πως οι εσωστρεφείς δεν μπορούν να ηγηθούν αποτελεσματικά. Καθώς είναι εξαιρετικοί ακροατές και ξεχωρίζουν για την υψηλή ενσυναίσθησή τους, οι εσωστρεφείς ηγέτες είναι το κλειδί για επιτυχημένες, αφοσιωμένες και ενδυναμωμένες ομάδες. Χωρίς την ανάγκη για προβολείς ή επαίνους, είναι πιο συγκεντρωμένοι ώστε να εργαστούν προς έναν κοινό στόχο.

Εσωστρέφεια VS Εξωστρέφεια

Όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις, έτσι και σε κάθε εργασιακό περιβάλλον, καλό είναι να υπάρχει ισορροπία. Τόσο η εσωστρέφεια, όσο και η εξωστρέφεια μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμα εργαλεία, για οποιοδήποτε χώρο εργασίας. Οι σπουδαίοι συνάδελφοι, η καλή ηγεσία και οι καλές εταιρείες, γνωρίζουν ότι κάθε άτομο έχει ένα μοναδικό σύνολο δεξιοτήτων, με δυνατά και αδύναμα σημεία που είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της ομάδας.