PROFILE

Elisabeth Borne: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Γαλλίας εδώ και 30 χρόνια

@2022 Christian Hartmann/Pool via AP Images

Την Elisabeth Borne, υπουργό Εργασίας της Γαλλίας, διάλεξε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ως τη νέα του πρωθυπουργό. Αυτή είναι η δεύτερη φορά μόλις μέσα σε 30 χρόνια, που μία γυναίκα βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Η Elisabeth Borne θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Γαλλία μετά το 1992.

Η ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου, ήρθε μετά την παραίτηση του ως ώρα πρωθυπουργού, Jean Castex, που άνοιξε ον δρόμο για έναν ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Emmanuel Macron, μετά την επανεκλογή του τον περασμένο Απρίλιο. Η Elisabeth Borne έρχεται να καλύψει μία θέση για την οποία ο Macron χρειαζόταν έναν πολιτικό με δράση σε θέματα περιβάλλοντος και κοινωνικής πολιτικής.

Η 61 ετών Elisabeth Borne γίνεται η πρώτη πρωθυπουργός της χώρας μετά την Edith Cresson, που ήταν πρωθυπουργός το 1992 υπό την προεδρία του Francois Mitterrand. «Ήταν σίγουρα καιρός να βρεθεί κάποια άλλη γυναίκα σε αυτή τη θέση και ξέρω ότι η κα Borne είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία. Νομίζω ότι είναι μία πολύ καλή επιλογή», σχολίασε η Edith Cresson στο τηλεοπτικό κανάλι BMF.

Ποια είναι η ήπια πολιτικός Elisabeth Borne;

H Elisabeth Borne είναι γνωστή για τους ήπιους τόνους της, ενώ είναι μία πολιτικός που υπηρέτησε πολλούς υπουργούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν ενταχθεί στην κυβέρνηση του Emmanuel Macron. Έχει υπάρξει υπουργός περιβάλλοντος το 2019, όταν και προώθησε πολιτικές φιλικές για την χρήση ποδηλάτου, ενώ ήταν η υπουργός Εργασίας, επικεφαλής των διαπράγματεύσεων που οδήγησαν σε μείωση των επιδομάτων ανεργίας για κάποιους ανέργους.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, ο δείκτης ανεργίας έφτασε στο πιο χαμηλό του σημείο εδώ και 15 χρόνια, ενώ ο δείκτης ανεργίας των νέων, στο πιο χαμηλό σημείο εδώ και 20 χρόνια.

Elisabeth Borne @2022 Christian Hartmann/Pool via AP Images

Όπως αναφέρει το Reuters, η βαθιά εσωτερική της γνώση για τις λειτουργίες του κράτους, θα βοηθήσει τον Macron να προωθήσει πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η προεκλογική υπόσχεση του Macron για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

H Elisabeth Borne είναι απόφοιτος πολυτεχνικής σχολής με πτυχίο μηχανικού και η καριέρα της χαρακτηρίζεται από τον ξένο Τύπο περισσότερο ως αυτή μίας τεχνοκράτισσας, παρά μίας πολιτικού.

Γεννήθηκε το 1961 στο Παρίσι κι έχασε τον πατέρα της σε ηλικία 11 ετών. «Δεν ήταν πάντα εύκολα τα πράγματα, έχασα τον πατέρα μου όταν ήμουν πολύ μικρή κι έμεινα με τη μητέρα μου που είχε δύο κόρες. Δεν είχαμε στην πραγματικότητα κάποιο εισόδημα. Ήμουν μαθήτρια σε δημόσιο σχολείο κι έτσι κατάφερα να σπουδάσω με υποτροφία», είχε πει σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

Με υπομονή κι επιμονή κατάφερε να σκαρφαλώσει στην ιεραρχία του κράτους. Και το έκανε αθόρυβα, δουλεύοντας αποτελεσματικά, δείχνοντας αφοσίωση κι αποφεύγοντας την έκθεση. «Το να τρέχω στην τηλεόραση και να πετάω ατάκες δεν ήταν η μέθοδός μου και δεν θα γίνει ποτέ» είχε πει η ίδια σε συνέντευξή της στο γαλλικό Figaro.

Η ίδια αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα της αριστεράς. «Η κοινωνική δικαιοσύνη και οι ίσες ευκαιρίες είναι οι μάχες της ζωής μου», σημείωνε σε τηλεοπτική της συνέντευξη. Παραλλήλως είναι μία πολύ εργατική γυναίκα. Μία τόσο εργατική γυναίκα που βρίσκει τη φράση ελεύθερος χρόνος «ενδιαφέρον concept», όπως είχε πει στη Liberation.

Το αγαπημένο της πράγμα στον ελεύθερο χρόνο της είναι οι περίπατοι. Λατρεύει να ταξιδεύει στην έρημο και να περπατά εκεί, ενώ όταν δεν ταξιδεύει, περνά τον ελεύθερο χρόνο της στο θέατρο και την όπερα ή διαβάζοντας ένα βιβλίο. Όσο για την προσωπική της ζωή, η Elizabeth Borne είναι διαζευγμένη μητέρα ενός γιου, του Nathan Borne Allix, που έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του κι έχει στόχο να γίνει εκπαιδευτικός.