ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Shireen Abu Akleh: Ποια ήταν η δημοσιογράφος του Al Jazeera που δολοφονήθηκε από Ισραηλινούς

@2022 Al Jazeera Media Network vía AP Images

«Διάλεξα τη δημοσιογραφία για να είμαι κοντά στους ανθρώπους». Τα λόγια της Shireen Abu Akleh ακούγονταν σε ένα σύντομο video που δημοσίευσε το Al Jazeera λίγο μετά τη δολοφονία της από Ισραηλινούς στη Δυτική Όχθη, ενώ έκανε απλά τη δουλειά της. Η δουλειά αυτή ήταν να καλύψει μία στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη Jenim. Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υπουργό υγείας, η σφαίρα τη βρήκε στο κεφάλι. Έπεσε νεκρή. Ήταν 51 ετών.

Η Παλαιστίνη και το Al Jazeera κατηγορούν το Ισραήλ για τον θάνατό της. Το Ισραήλ επισημαίνει ότι υπεύθυνοι θα μπορούσαν να είναι και ένοπλοι Παλαιστίνιοι. Κι η Shireen Abu Akleh που κάλυπτε πάντα τις συγκρούσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών, τώρα δεν είναι πια εδώ για να καλύψει αυτή τη νέα σύγκρουση με αντικείμενο τον θάνατό της.

«Μπορεί να μην ήταν εύκολο να αλλάξω την πραγματικότητα, αλλά τουλάχιστον κατάφερα να κάνω τη φωνή τους να ακουστεί στον κόσμο», έλεγε στο ίδιο video η νεκρή πια δημοσιογράφος. Η Αμερικανή υπήκοος, Παλαιστίνια δημοσιογράφος, Shireen Abu Akleh είχε αφοσιωθεί στο να μπορέσει να μεταφέρει τη φωνή των συμπατριωτών της όσο πιο μακριά γινόταν.

Είχε αφοσιωθεί στο να δείχνει την πραγματικότητα που βίωναν γιατί αυτό ήταν το μόνο που έμενε να κάνει σε μία πραγματικότητα που παρέμενε απαράλλαχτα ζοφερή εδώ και χρόνια. Επί 25 χρόνια έδινε το ρεπορτάζ της στο Al Jazeera κι έγινε αναγνωρίσιμο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, που κατέληξε στην αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Shireen είναι το πρόσωπο και η φωνή της περιοχής της Παλαιστίνης. Πιθανότατα όλοι όσοι παρακολουθούν ειδήσεις για εκείνη την περιοχή να την ξέρουν. Δεν είναι δυνατόν να βλέπεις ειδήσεις για τη Δυτική Όχθη και να μην έχεις ακούσει ή δει ένα ρεπορτάζ της Shireen», δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Guardian η Tamara Alrifai, εκπρόσωπος Τύπου του δικτύου Relied and Works των Ηνωμένων Εθνών.

Η Shireen Abu Akleh σκοτώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ τρεις μάρτυρες έχουν ήδη πει στο CNN ότι δεν βρίσκονταν στρατιώτες της Παλαιστίνης πουθενά κοντά στους δημοσιογράφους την ώρα του θανάτου της. Το Ισραήλ επιμένει ότι υπήρχαν και ένοπλοι Παλαιστίνιοι εκεί κι ότι δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί από ποιου τη σφαίρα έχασε τη ζωή της η δημοσιογράφος. Μία δημοσιογράφος που θα μπορούσε να μην είναι καν στην πόλη Jenim, καθώς είχε μία 25ετή καριέρα πίσω της που θα της επέτρεπε ίσως να καλύπτει μόνο τα πολύ σημαντικά γεγονότα που συνέβαιναν στην ευρύτερη περιοχή.

Shireen Abu Akleh Οι Παλαιστίνιοι θρηνούν κρατώντας φωτογραφίες της. μπροστά στα γραφεία του Al Jazeera στην πόλη Ramallah. / @2022 Nasser Nasser/ AP Images
Οι Παλαιστίνιοι θρηνούν κρατώντας φωτογραφίες της.
μπροστά στα γραφεία του Al Jazeera στην πόλη Ramallah.

Η Shireen Abu Akleh όμως ήθελε να καλύπτει οτιδήποτε αφορούσε τους Παλαιστίνιους, μεγαλύτερης ή μικρότερης σημασίας. Ήθελε να δείχνει πώς ζουν οι άνθρωποι, τι αντιμετωπίζουν καθημερινά. Την ενδιέφερε η ανθρώπινη πλευρά των ειδήσεων, αυτή που θα μιλούσε με συγκινητικό και άμεσο τρόπο για τους Παλαιστίνιους. Και να σκεφτείς ότι η Shireen δεν σκόπευε εξαρχής να γίνει δημοσιογράφος. Αρχικά σκεφτόταν να σπουδάσει αρχιτεκτονική, αλλά ήταν οι άνθρωποι που πάντα την ενδιέφεραν, όχι τα κτίρια. Κάπως έτσι βρέθηκε στη δημοσιογραφία και κάπως έτσι έγινε τόσο αναγνωρίσιμο πρόσωπο, ένα «πρόσωπο αναφοράς» για τον αραβικό κόσμο.

«Ήταν ένας επίμονος άνθρωπος που είχε χάσει τους γονείς του σε πολύ μικρή ηλικία και κατάφερέ να το ξεπεράσει και να πάρει πτυχίο δημοσιογραφίας μία εποχή όπου η δημοσιογράφοι στον αραβικό κόσμο ήταν απλά ακόλουθοι των κυβερνήσεών τους. Ήξερε ότι τα πράγματα άλλαζαν και προχωρούσε μέχρι που έγινε η αφηγήτρια της υπόθεσης της Παλαιστίνης. Ήταν πρόσωπο αναφοράς για τον αραβικό κόσμο. Όλοι στον δρόμο θα τη σταματούσαν και θα τη συνέχαιραν για το κουράγιο της και την αποφασιστικότητά της και τον μοναδικό της τρόπο να λέει τις ιστορίες των Παλαιστινίων. Οι Άραβες δεν μπορούν να πάνε στην Παλαιστίνη. Η Shireen τους πήγε εκεί», σημείωσε μιλώντας στην Guardian η Muzna Shibabi, φίλη της δημοσιογράφου από χρόνια.

 

Η Shireen Abu Akleh γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ σε μία Καθολική οικογένεια. Σπούδασε στην Ιορδανία κι έπειτα βρέθηκε στην Αμερική όπου μάλιστα απέκτησε και την υπηκοότητα χάρη στην οικογένεια της μητέρας της, που ζούσε στο New Jersey. Μετά το κολλέγιο δούλεψε σε μία σειρά από Μέσα, ώσπου κατέληξε στο Al Jazeera το 1997. Κι έπειτα έγινε ένα από τα πιο ισχυρά ονόματα στον χώρο, εμπνέοντας νέες γενιές δημοσιογράφων.

Η δουλειά της έδειχνε πόσο δύσκολη ήταν η ζωή για τους Παλαιστίνιους, πόση φρίκη έκρυβαν οι συγκρούσεις με το Ισραήλ και ο θάνατός της ανέδειξε πόσο επικίνδυνο είναι για τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους στην πατρίδα τους.

Παλαιστίνιοι θρηνούν στην πόλη της Γάζας. / @2022 Adel Hana/AP Images
Παλαιστίνιοι θρηνούν στην πόλη της Γάζας.

«Φυσικά και φοβάμαι», είχε πει σε συνέντευξή της το 2017. «Αλλά στις συγκεκριμένες στιγμές ξεχνάς αυτόν τον φόβο. Δεν ρίχνουμε τον εαυτό μας στον θάνατο. Πάμε και προσπαθούμε να βρούμε ένα σημείο να σταθούμε και να προστατεύσουμε την ομάδα μας πριν σκεφτούμε τι θα πούμε και πότε θα βγούμε στον “αέρα», πρόσθετε.

Η Shireen Abu Akleh ζούσε στην Ιερουσαλήμ με τον αδερφό της και την οικογένειά του, η οποία περιλάμβανε τα τρία αγαπημένα ανίψια της. «Ήταν η καλύτερή μου φίλη, η δεύτερη μαμά μου, η σύντροφος στα ταξίδια μου», είπε στους New York Times η ανιψιά της Lina Abu Akleh. «Ήταν τα πάντα για μένα», πρόσθεσε. Οι δυο τους είχαν ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη τα Χριστούγεννα κι αυτό έμελλε να είναι το τελευταίο τους ταξίδι παρέα.

Στις ΗΠΑ, όπου συχνά επέστρεφε η δημοσιογράφος, είχε βρεθεί κάποτε και για να δουλέψει μέσω του Al Jazeera. Όταν γύρισε η Shireen Abu Akleh φέρεται να είπε: «Μπορώ να αναπνεύσω τώρα. Όλα εκεί είναι τεχνικά και περίπλοκα. Εδώ η ζωή είναι απλή. Αγαπώ την Παλαιστίνη. Θέλω να μείνω εδώ». Κι έμεινε. Μέχρι τέλους.