ROLE MODELS

Ελίνα Χατζηδημητρίου: Η φοιτήτρια που έγραψε ιστορία στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ κι έσπασε τα στερεότυπα

Facebook.com/Elina Hatzidimitriou

Η Ελίνα Χατζηδημητρίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί βρέθηκε μετά το Λύκειο να σπουδάζει Μαθηματικά στη Σχολή Θετικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Κι εκεί η Ελίνα Χατζηδημητρίου έγραψε ιστορία αφού έγινε η πρώτη απόφοιτος της σχολής που παίρνει το πτυχίο της με Άριστα, 10.

Τα έμφυλα στερεότυπα, αυτά που θέλουν τα κορίτσια να διαπρέπουν στα φιλολογικά μαθήματα και τα αγόρια να είναι τα θετικά μυαλά του πλανήτη, υπέστησαν μία βαθιά ρωγμή. Μία ρωγμή που πάνω της φέρει τον αριθμό 10 και το όνομα της απόφοιτης πια του ΑΠΘ. Η Ελίνα Χατζηδημητρίου έγινε η πρώτη απόφοιτος της σχολής, από το 1928 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, που κατάφερε να πετύχει αυτό το απόλυτο δεκάρι.

Η Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, μέσα από τον επίσημο λογαριασμο της στο Facebook, αφιέρωσε μία ανάρτηση στη νεαρή απόφοιτη του τμήματος Μαθηματικών, επισημαίνοντας εμμέσως ότι η πρωτιά της έσπασε αυτά τα στερεότυπα. «Τα “ρεκόρ” που καταρρίπτονται: το πρώτο απόλυτο 10 της ΣΘΕ είναι σε μαθηματικό και σε γυναίκα», ανέφερε η ανάρτηση. Κι ακόμα κι αν στα σχόλια που ακολούθησαν επισημάνθηκε η αναφορά στο φύλο ως προβληματική, στα μάτια μου μοιάζει ότι προβληματικά είναι κυριότερα τα στερεότυπα που υπάρχουν ακόμα και για να σπάσουν μοιάζει αναγκαία αυτή η επισήμανση.

«Στις 22-07-2022, στην τελετή ορκωμοσίας του Τμήματος Μαθηματικών, η απόφοιτος κ. Ε. Χατζηδημητρίου έλαβε βαθμό πτυχίου δέκα (10), το πρώτο 10 της Σχολής σε όλα τα χρόνια λειτουργία της. Θερμά συγχαρητήρια και καλή σταδιοδρομία! Στην φωτογραφία η απόφοιτος, με τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., την Κοσμητόρισσα της ΣΘΕ και τον Πρόεδρο του Τμήματος Μαθηματικών», σημειώθηκε στη συνέχεια στην ανάρτηση.

Η Ελίνα Χατζηδημητρίου, παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 και τη δημοσιογράφο Έλλη Σπυροπούλου. «Το δεκάρι δεν ήταν στόχος, ίσως ήταν ένα όνειρο όταν μπήκα στη σχολή αλλά δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρω. Διάβαζα, τα πήγαινα καλά, περνούσα όλα τα μαθήματα με 10, έπειτα στο δεύτερο έτος, το ίδιο, στο τρίτο, κι έτσι προέκυψε», εξήγησε για τον βαθμό του πτυχίου της.

Όπως είπε στο γυμνάσιο δεν ένιωθε ότι είναι καλή στα μαθηματικά, αλλά αργότερα άρχισε να τα καταλαβαίνει πολύ καλύτερα και να ασχολείται με αυτά και να τη γοητεύουν. Κάπως έτσι έφτασε στην απόφαση να στοχεύσει στο Μαθηματικό. Μαζί μοιράστηκε και τη συμβουλή της προς τα παιδιά που ίσως δεν πέρασαν στη σχολή που ήθελαν φέτος. «Θα έλεγα σε αυτά τα παιδιά ότι η ζωή δεν είναι μόνο επιτυχίες. Το σημαντικό είναι στις αποτυχίες να μην απογοητευόμαστε και να κοιτάμε μπροστά. Η προσπάθεια στο τέλος ανταμείβεται», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ελινα Χατζηδημητρίου αποκάλυψε τα δικά της «μυστικά» επιτυχίας, που την οδήγησαν στο απόλυτο δεκάρι που πέτυχε. «Λίγο η ικανότητα, πολλή προσπάθεια, ίσως και λίγο τύχη, αυτό νομίζω ότι είναι η “συνταγή” της επιτυχίας. Αγαπώ τα μαθηματικά πάρα πολύ και θέλω μέρα με τη μέρα να βελτιώνομαι», επεσήμανε.

«Έχω σίγουρα πρόγραμμα και μου αρέσει η ρουτίνα μου, η αλήθεια είναι. Σηκωνόμουν κάθε πρωί, πήγαινα στο Πανεπιστήμιο, παρακολουθούσα όλα τα μαθήματα, κρατούσα σημειώσεις και στη συνέχεια ασχολιόμουν και στο σπίτι πολύ με ασκήσεις. Αλλά εννοείται πως είχα προσωπική ζωή, δεν στερήθηκα τους φίλους μου», πρόσθεσε η απόφοιτη του ΑΠΘ.

Η Ελίνα Χατζηδημητρίου θα ξεκινήσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Θεσσαλονίκη και έπειτα θα αναζητήσει Πανεπιστήμια του εξωτερικού για να κάνει αιτήσεις για το διδακτορικό της. «Η ακαδημαϊκή καριέρα με ενδιαφέρει πολύ αλλά είναι ένας μακρινός στόχος ακόμα», δήλωσε.

«Να μείνω για πάντα στο εξωτερικό δεν θα το ήθελα να πω την αλήθεια, αγαπώ πολύ τη χώρα μου. Οπότε μπορεί να πήγαινα για ένα διάστημα να σπουδάσω, να αποκτήσω εμπειρία και να επιστρέψω», πρόσθεσε. Κλείνοντας απευθύνθηκε σε όλα τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τα μαθηματικά.

«Είναι μία πολύ ωραία επιστήμη, την αγαπώ πάρα πολύ. Να μην βλέπουν τόσο τους βαθμούς αλλά την προσπάθεια που κρύβεται πίσω από αυτούς και να αποκτούν συνέχεια γνώσεις», είπε η Ελίνα Χατζηδημητρίου.