FEMALE TALK

Έλενα Ακρίτα: «Πρέπει να ξεσηκωθούμε ρε κορίτσια»

Γιώργος Καμπαγιοβάνης/Papadakis Press

 

Το 46ο επεισόδιο του Podcast που υπογράφει η Έλενα Ακρίτα για το NEWS24/7 η επικαιρότητα την οποία σχολίασε ήταν και πάλι ζοφερή για τις γυναίκες. Ο Σεπτέμβριος που μόλις μας άφησε πριν απο λίγες ημέρες, μας έφερε στην 20στη γυναικοκτονία για το 2022. Η λίστα μακραίνει ολοένα και πιο πολύ κι εμείς λιγοστεύουμε.

Με αφορμή την υπόθεση της διπλής δολοφονίας από τον κτηνοτρόφο στην Καβάλα, ο οποίος έδωσε στη συνέχεια τέλος στη ζωή του, αλλά και άλλες υποθέσεις της επικαιρότητας, η Έλενα Ακρίτα έβαλε σε λόγια τις σκέψεις μας απέναντι σε κάθε νέα είδηση για μία αδελφή μας που έχει βασανιστεί ή που έχει φύγει από τη ζωή, απλά και μόνο επειδή είναι γυναίκα. Η Έλενα Ακρίτα, λέει τα πράγματα με το όνομά τους και τα «πράγματα» είναι πως η ζωή για τις γυναίκες στην Ελλάδα δείχνει να έχει μετατραπεί σε μία κόλαση επί γης.

«Σκ@@@ στα μούτρα τους. Μόνο αυτό μου βγαίνει, μόνο αυτό μπορώ και μόνο αυτό θέλω να πω. Σκ@@@ στα μούτρα τους. Έχει γίνει πια η ζωή των γυναικών κόλαση σε αυτή τη χώρα. Ο ένας πήγε, αν είναι ποτέ δυνατόν, και πυροβόλησε το μωρό», είπε αρχικά η Έλενα Ακρίτα.

«Αυτός ήταν 59 χρονών, είχε παντρευτεί μία Γερμανίδα 31 ετών και ήθελε κάποια ώρα να πάρει το παιδί της και να φύγει. Και πάει αυτός ο τύπος με την καραμπίνα και πρώτα -άκου κακία- σκοτώνει το μωρό μπροστά στα μάτια της μάνας. Μετά σκοτώνει και τη μάνα. Και μετά αυτοκτονεί. Όπως κάνουν όλοι οι δειλοί, όλοι οι άθλιοι. Που καλύτερα να αυτοκτονούσε πριν τους σκοτώσει και να ζούσαν οι άνθρωποι και συγγνώμη που το λέω έτσι», σημείωσε μιλώντας για την υπόθεση στην Καβάλα.

«Στην κηδεία του δεν πάτησε κανείς. Μπορείτε να φανταστείτε ότι δεν πήγε καν ο πατέρας του; Και μπράβο του που δεν πήγε», πρόσθεσε η δημοσιογράφος και συγγραφέας κι έπειτα πέρασε σε μία άλλη υπόθεση αυτή του βιασμού μίας ανήλικης στην Αθήνα από τον πατέρα της, ο οποίος ασκούσε ενδοοικογενειακή βία και εις βάρος της συζύγου του.

«Ο άλλος βίαζε το κοριτσάκι του και πλάκωνε τη γυναίκα του στο ξύλο. Και ξέρω τι θα μου πείτε. “Μα καλά η γυναίκα δεν έκανε τίποτα;”. Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του καθενός, δεν μπορώ να ξέρω ούτε το IQ του, ούτε την ψυχική του κατάσταση, ούτε τον φόβο, ούτε τον τρόμο. Ξέρω ότι οποιαδήποτε φυσιολογική μάνα θα άρπαζε το παιδί της θα πήγαινε στο αστυνομικό τμήμα να τον καταγγείλει και θα κατέβαζε τον κόσμο ολόκληρο προκειμένου να σώσει το παιδί της», είπε σχετικά η Έλενα Ακρίτα.

«Δεν μπορώ να ξέρω γιατί κάποιες τα ανέχονται όλα αυτά. Και δεν μπορώ να τις κρίνω γιατί κι εκείνες θύματα είναι των ίδιων τεράτων, των ίδιων κακοποιητών», πρόσθεσε αναφερόμενη στη μητέρα του κοριτσιού, ενώ στη συνέχεια εξήγησε πόσο αδιανόητο φαίνεται σε όλες μας, ολοένα και περισσότερες πράξεις έμφυλης βίας να αθροίζονται μπροστά μας.

 

«Σηκωνόμαστε το πρωί να πιούμε έναν ρημαδοκαφέ και διαβάζουμε για όλα αυτά τα τέρατα της πατριαρχίας, ε ναι, λοιπόν, είναι τα τέρατα της πατριαρχίας πώς να το κάνουμε; Σε όποιον αρέσει. Οι οποίοι δολοφονούν τη μία γυναίκα μετά την άλλη. Ο άλλος την έκαψε λέει. Δεν υπάρχουν αυτά, δεν γίνονται όλα αυτά», σημείωσε κάνοντας και μία αναφορά στην περίπτωση του άντρα από την Κομοτηνή που περιέλουσε τη σύζυγό του με βενζίνη και της έβαλε φωτιά με αποτέλεσμα εκείνη να καταλήξει λίγες ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο.

Η μόνη λύση απέναντι στα φαινόμενα έμφυλης βίας που αντιμετωπίζουμε όλες μαζί γιατί όλες μας αφορούν είναι να αντιδράσουμε και όλες μαζί, σύμφωνα με την Έλενα Ακρίτα.

«Πρέπει να ξεσηκωθούμε ρε κορίτσια. Ελάτε να πάμε όλες μαζί όταν ακούτε ότι γίνονται κάποιες δράσεις από φεμινιστικές οργανώσεις για τις βασανισμένες αδερφές μας, σας παρακαλώ ελάτε να γίνουμε πολλές. Όσο πιο πολλές είμαστε τόσο δυναμώνει η φωνή μας. Πρέπει να θεσπιστεί νομικά ο όρος γυναικοκτονία επιτέλους και πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μην ξαναβλέπουν το φως του ήλιου», επεσήμανε η Έλενα Ακρίτα.

«Μόνο μαζί μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Ελάτε σας παρακαλώ πολύ. Η ζωή έχει γίνει αυτό που λέω, τα σκ@@@ στα μούτρα τους», κατέληξε μιλώντας στο Podcast της για το NEWS24/7.