FEMALE TALK

Έλενα Ακρίτα: «Έχω κάνει άμβλωση όταν ήμουν 18. Έπεσα να πεθάνω»

PAPADAKIS PRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΛΕΚΗΣ

H Έλενα Ακρίτα επιστρέφει για μία ακόμα εβδομάδα πίσω από το μικρόφωνο του News247.gr, για να μιλήσει επί παντός επιστητού, αλλά βασικά για τη νύχτα εκείνη που έστρεψε τα μάτια όλου του κόσμου στην Αμερική και το ταξίδι της στο χρόνο, 50 χρόνια πίσω. Τότε που δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε ούτε τα κορμιά μας.

Η δυστοπική πραγματικότητα των γυναικών στις ΗΠΑ ήταν το πρώτο θέμα που έθιξε η Έλενα Ακρίτα, ως «βρεγμένο σφουγγαρόπανο» που φάγαμε όλοι εμείς στη μούρη με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να απαγορεύσει τις αμβλώσεις.

«Αυτοί οι φανατικοί που φωνάζουν μη σκοτώνεις το μωράκι μέσα στη μήτρα, είναι αυτοί που τα μωρά που πνίγονται στο Αιγαίο τα λένε λαθρομεταναστάκια. Τα παιδάκια τα μικρά που προσπαθούν να επιβιώσουν ζητιανεύοντας στα φανάρια, τα σπρώχνουν και μερικοί κάνουν και πλάκα ότι πάνε να τα πατήσουν με το αυτοκίνητο. Όταν βρέθηκαν μωρά παιδιά να κοιμούνται σε νεκροταφείο κάποιοι έλεγαν εδώ που κοιμάστε, εδώ να είναι και ο τάφος σας. Αυτοί είναι υπέρ της άμβλωσης, μην έχετε καμία αμφιβολία», ξεκαθαρίζει η Έλενα Ακρίτα.

Και συνεχίζει με καίριες, λογικές ερωτήσεις που δυστυχώς δεν βρίσκουν απάντηση στην απόφαση ανατροπής της Roe V Wade: «Ήθελα να ρωτήσω κάποια άλλα πραγματάκια:

Όταν μια γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού και μείνει έγκυος, είναι υποχρεωμένη να φέρει αυτό το παιδί στον κόσμο; ‘Όταν μια γυναίκα κυοφορεί και ο γιατρός τής λέει ότι το παιδί θα γεννηθεί με πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα. Προβλήματα που θα βασανίσουν το ίδιο, το αθώο το μωράκι. Δεν έχει δικαίωμα η μάνα αυτή να αποφασίσει αν θέλει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί που θα υποφέρει φριχτά και λογικά θα πεθάνει και πάρα πολύ μωρούλι; Όχι, δεν το ‘χει. Σε κάτι χώρες από την κόλαση, που πουλάνε οι γονείς τους μωρά κοριτσάκια και τα παντρεύουν στα 11-12 και δεν είναι σχηματισμένα τα όργανα μέσα τους και φυσικά μετά από λίγο πεθαίνουν από φριχτές επιπλοκές, ούτε αυτά έχουν δικαίωμα στην άμβλωση; Η γυναίκα που για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλει να γίνει μητέρα γιατί αυτή είναι η άποψή της, δεν έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό; Εκείνη που κακοποιείται αισχρά από τον σύντροφό της, και ξέρει πολύ καλά ότι το παιδί της θα έχει την ίδια μοίρα μ’ εκείνη, αν δεν έχει βρει το κουράγιο να φύγει από αυτή τη σχέση, δεν έχει δικαίωμα να κάνει έκτρωση; Η γυναίκα που έχει κάποια βαριάς μορφής κληρονομικότητα και μένει έγκυος και φοβάται ότι αυτή η κληρονομικότητα θα περάσει στο παιδί της, δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει; Τι να πω;

Και στη συνέχεια, η Έλενα Ακρίτα προχώρησε σε μια σπουδαία εξομολόγηση που αποδεικνύει για μια ακόμα φορά, ποσό σημαντικό είναι να έχεις δικαίωμα στην επιλογή, να μπορείς να αποφασίσεις εσύ η ίδια και να κάνεις ό,τι θες με το σώμα σου.

«Κι εγώ έχω κάνει άμβλωση όταν ήμουν 18. Δεν ήμουν εξοικειωμένη με μέσα αντισύλληψης και έμεινα έγκυος. Έπεσα να πεθάνω. Η μάνα μου σκούπισε τα δάκρυά μου, μου είπε λόγια τρυφερά και φρόντισε ώστε αυτή η πολύ τραυματική εμπειρία για τη 18χρονη κόρη της να γίνει με τον καλύτερο, ιατρικό τρόπο. Μιλάμε για το 1973. Πολλές φορές από τότε, σκέφτομαι πόσο αλλιώτικη θα ήταν η ζωή μου αν είχα μεγαλώσει αυτό το παιδί, πόσα πράγματα θα είχα στερηθεί. Την ελευθερία του λόγου, πάντα θα είχα να θρέψω αυτό το παιδί, τη ζωή, πάντα με μεγάλη νοσταλγία σκέφτομαι θα ήταν 25 χρονών, θα ήταν κοριτσάκι… Παρ’ όλ’ αυτά, είμαι ευγνώμων στη μητέρα μου που μου κράτησε σφιχτά το χέρι και με βοήθησε να διανύσω έναν από τους πιο δύσβατους δρόμους της ζωής μου.»