OPINIONS

Amy Coney Barrett: Ποια είναι η Ελένη Λουκά της Αμερικής που πολέμησε όσο τίποτα τις αμβλώσεις

@2022 Erin Schaff/The New York Times via AP, Pool

Τον Σεπτέμβριο του 2020 η Amy Coney Barrett παίρνει τη θέση της αναντικατάστατης Ruth Bader Ginsburg στον θώκο της Ανωτάτου Δικαστή των ΗΠΑ, προκαλώντας τριγμούς στα κόκκαλα της προκατόχου της. «Μια ταλαντούχα, πανέξυπνη γυναίκα» σύμφωνα με τον Donald Trump. Το γεγονός ότι επρόκειτο για προσωπική επιλογή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ ήταν αρκετό για να κοιτάξεις τη γυναίκα δικαστικό που- θα μπορούσε να ακούει και στο όνομα Ελένη Λουκά- διπλά καχύποπτα από την αρχή.

 

Μετά και την τελευταία μεσαιωνική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να απαγορεύσει την άμβλωση ύστερα από 50 συνταγματικά κατοχυρωμένα χρόνια γυναικείας αυτοδιάθεσης, η αντιεμβολιάστρια Barrett, το στρατηγικό μέλος της υπερσυντηρητικής πλειοψηφικής πτέρυγας του Supreme Court (6 εναντίον 3) στέφεται κι επίσημα η αδιαφιλονίκητη στρατηγική νικήτρια σε ένα παιχνίδι που είχε στόχο εδώ και καιρό να θάψει τα θεμελιώδη αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών κάτω από το αμερικανικό χώμα- και όποιο άλλο χώμα στον πλανήτη αποδειχθεί εξίσου γόνιμο για παρόμοιες δηλητηριώδεις καλλιέργειες-.

Για την Amy Coney Barrett το Handmaids Tale μπορεί να συμβεί στα αλήθεια

Η δικαιοσύνη είναι γένους θηλυκού, αλλά με την Amy Coney Barrett στην πιο αβανταδόρικη θέση της εκτελεστικής εξουσίας, τίποτα δεν προμηνυόταν δίκαιο. Οι βαθιά συντηρητικές της απόψεις επισκίασαν από την πρώτη μέρα το γεγονός ότι πρόκειται για τη νεότερη γυναίκα που αναλαμβάνει το ύψιστο λειτούργημα της επικεφαλής δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η Amy Coney Barrett γεννήθηκε πριν από 50 χρόνια στη Νέα Ορλεάνη και είναι η μεγαλύτερη από τα 7 παιδιά μιας οικογένειας αυστηρών καθολικών. O πατέρας της ήταν διάκονος και δικηγόρος στην πετρελαϊκή Shell, ενώ η μητέρα της καθηγήτρια Γαλλικών. Πήγε σε σχολείο θηλέων μέχρι και το λύκειο.

Το 1999 παντρεύτηκε τον Jesse Barrett, με τον οποίο έχει αποκτήσει 7 παιδιά- δύο εκ των οποίων είναι υιοθετημένα από την Αϊτή. Ένα από τα βιολογικά της παιδιά γεννήθηκε με σύνδρομο Down. Για τους υποστηρικτές της επιβεβαιώνει το ψευδοφεμινιστικό επιχείρημα πως (να που) μια γυναίκα μπορεί να συνδυάσει άψογα οικογένεια και καριέρα, οπότε εφόσον αποδεδειγμένα τα καταφέρνει (όπως η Amy), δεν έχει ανάγκη την επιλογή της έκτρωσης.

Το 2006 η Amy Coney Barrett υπέγραψε με όλη της την καρδιά μια δήλωση που έλεγε πως είχε έρθει η ώρα «να μπει ένα τέλος στη βάρβαρη επικράτηση επικράτηση της υπόθεσης Roe vs. Wade». Δεκαέξι χρόνια μετά, πήρε αυτό που ήθελε. 

Amy Conney Barrett AP Photo / Patrick Semansky

Amy Coney Barrett, μια γυναίκα βαθιά συντηρητική και θρησκευόμενη

Η Amy Coney είχε γίνει διάσημη για τις υπερσυντηρητικές της πεποιθήσεις πολύ πριν γνωρίσει τον μέντορά της, Donald Trump. «Τον κέρδισε από το πρώτο λεπτό»- ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες από την πρώτη τους συνάντηση.Το 2017, βουλευτές των Δημοκρατικών είχαν εκφράσει προβληματισμό και απευθείας ερωτήσεις για το αν η προσκόλλησή της στο καθολικό δόγμα θα επηρέαζαν το έργο της στο ομοσπονδιακό εφετείο. Σύμφωνα με το Newyorker, η Amy Coney Barrett δεν είναι μια ακόμα οπαδός του συντηρητισμού, αλλά «το πανίσχυρο προϊόν ενός ακραίου χριστιανικού κινήματος που μέσω εκείνης κατάφερε να παρεισφρήσει και στην εκτελεστική εξουσία».

Το κίνημα “People of Praise” είναι ισχυρό, επιμένει στον παραδοσιακό ρόλο των 2 φύλων και έχει σκοπό να μεταμορφώσει την Αμερική σε κάτι εφιαλτικά οπισθοδρομικό. Η ίδια η Barret έχει βαφτίσει δημόσια την αποστολή της ως «οικοδόμηση της βασιλείας του Θεού». Σύμφωνα με το Associated Press, η Barrett ήταν η διαχειρίστρια του αυστηρού ιδιωτικού σχολείου που λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του “People of Praise”. Ένα σχολείο έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα αφού για κάποια χρόνια απαγόρευε την είσοδο τόσο σε παιδιά με γκέι γονείς όσο και σε δασκάλους που δεν είχαν «φυσιολογικές» σεξουαλικές προτιμήσεις.

Η Amy Coney Barrett δούλευε πάνω στο σενάριο χρόνια τώρα, εκφράζοντας επαναλαμβανόμενες ενστάσεις για το μέχρι πρότινος συνταγματικό δικαίωμα στις αμβλώσεις. Ήταν το 2016 όταν η βαθιά θεοσεβούμενη δικαστής σε ομιλία της δήλωνε πως το νομικό καθεστώς των αμβλώσεων θα πρέπει να διατηρηθεί αλλά να δεχτεί πολλούς περιορισμούς.

Φυσικά και έχει δηλώσει πως, για εκείνη, «η ζωή ξεκινά από τη σύλληψη». 

Amy Coney Barrett @2022 Erin Schaff/The New York Times via AP, Pool, File

Λίγο πριν ολοκληρώσει τη θητεία του ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο Donald Trump πέτυχε μια ισχυρότατη, ηθική επικράτηση με ολέθριες συνέπειες για αρκετές γενιές γυναικών. Ας φανταστούμε όλο αυτό που συμβαίνει σαν μια σταυροφορία με την Amy Coney Barrett να καλπάζει καβάλα στο άλογο του αναχρονισμού, ενσαρκώνοντας όσα πρεσβεύει εκείνος και η επικίνδυνη alt-right φάρα του. Ο ξανθός διάολος έχει πολλά ποδάρια τελικά.