FEMALE TALK

Έλενα Ακρίτα: «Mην μας ακούτε, καταστρέφετε τη ζωή σας. Σας λέμε ψέματα»

Papadakis Press Γιώργος Παπαδάκης

Η Έλενα Ακρίτα έχει βρει τον τρόπο να προχωρά στη ζωή της όπως θέλει. Κι αυτός ο τρόπος έχει να κάνει με το μοίρασμα.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας μέσα από το Podcast της για το NEWS247, έχει αποφασίσει να μοιράζεται δημοσίως εκτός από τις σκέψεις της και τα σχόλια της για την επικαιρότητα και τις πιο δικές της ανασφάλειες και φοβίες. Αυτό έκανε και στο δεύτερο επεισόδιο του Podcast της.

Με αφορμή τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά από καρκίνο, αλλά και τη σημασία της πρόληψης στις ασθένειες όπως ο καρκίνος του μαστού, η Έλενα Ακρίτα θέλησε να μιλήσει για μία δική της εμπειρία με τη μαστογραφία.

Όπως ανέφερε ήταν «Μία μικρή ασήμαντη ιστορία που με κάνει λίγο ρεζίλι». Κι ο σκοπός που τη μοιράστηκε ήταν για να καταφέρει κι εκείνη με το λιθαράκι της όχι να χτίσει αλλά να γκρεμίσει έναν μύθο, αυτόν των «επώνυμων» γυναικών.

Άκου το Podcast της Έλενας Ακρίτα εδώ:

Η Έλενα Ακρίτα απομυθοποιεί τον εαυτό της και τις άλλες «επώνυμες»

«Πρέπει να μάθετε να απομυθοποιείτε όλους εμάς που είμαστε “επώνυμοι” και σας παρουσιάζουμε μία τέλεια, πανέμορφη ζωή, με τέλειους συντρόφους. Mην μας ακούτε, καταστρέφετε τη ζωή σας. Σας λέμε ψέματα. Αποφάσισα προσωπικά να μην λέω ψέματα, να μοιράζομαι ό,τι μπορεί να βοηθήσει», είπε η Έλενα Ακρίτα.

«Θα ξεκινήσω με την πιο γελοία ιστορία που έχει να κάνει με τη μαστογραφία», συνέχισε αναφέροντας ότι από νωρίς στην καριέρα της προσπαθούσε να προτρέψει τις αναγνώστριές της να κάνουν μαστογραφία. Κάποια από αυτές της απάντησε δηλώνοντάς της ότι ο λόγος που δεν κάνει μαστογραφία ήταν η ανασφάλειά της για την εικόνα του στήθους της.

«Μου έγραψε “Δεν πάω στο γιατρό γιατί ντρέπομαι για το στήθος μου. Έχω ένα στήθος χάλια και δεν θέλω να το βλέπει κανένας”», σημείωσε η Έλενα Ακρίτα. «Και λες εσύ “Τι IQ μπορεί να έχει αυτή η γυναίκα;”. Κι εγώ σου λέω ότι έχει ένα IQ -12. Αυτή η γυναίκα δεν έχει δικαίωμα στη ζωή επειδή είναι πιο χαζή από εμάς. Το λέω έτσι γιατί όσο και να σας φαίνεται απίστευτο μία τέτοια εμπειρία είχα κι εγώ», ανέφερε η Έλενα Ακρίτα.

«Εκείνη η δύσκολη στιγμή που βγάζεις το σουτιέν»

«Στα νιάτα μου είχα αυτό που λένε “Ωραίο στήθος”. Δεν ξέρω με ποια μέτρα φαντάζομαι ότι είναι αυτά τα μέτρα τα εντός πολλών εισαγωγικών αντικειμενικά, είχα ένα πλούσιο και στητό στήθος. Ήμουν περήφανη με την ανοησία που μας δέρνει στα νιάτα μας ότι είχα ένα ωραίο, στητό στήθος», συνέχισε την αφήγησή της. Κι έπειτα η ανασφάλεια της χτύπησε την πόρτα.

«Τα χρόνια πέρασαν, το στήθος έπεσε, βάρυνε κι άρχισα να έχω όλα αυτά που είπε η γυναίκα την οποία θα χαρακτηρίζαμε χαζή. Άρχισα να το έχω από απίστευτες γυναικείες ανασφάλειες. Δεν ήθελα να δω το στήθος μου στον καθρέφτη, που τώρα που το βλέπω είναι ένα κανονικό γυναικείο στήθος μια χαρά.

Δεν λέω ότι δεν πήγαινα να κάνω τη μαστογραφία, την έκανα. Αλλά εκείνη η δύσκολη στιγμή που βγάζεις το σουτιέν για να πας στο μηχάνημα, εμένα μου προκαλούσε ένα απίστευτο άγχος. Λες και ο γιατρός μου, ένας απίστευτος άνθρωπος, θα είχε την καούρα να μου πει: “Α, Έλενα το στήθος σου δεν είναι πια αυτό που ήταν, πα πα. Περνάνε τα χρόνια”, όλα αυτά που μας λένε και μας κάνουν κουρέλι», σημείωσε η Έλενα Ακρίτα.

Η Έλενα Ακρίτα δεν φοβάται να μοιραστεί τις ανασφάλειές της

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας δεν ντρέπεται πλέον να μοιραστεί τις ανασφάλειές της. Αντίθετα θέλει να τονίσει ότι αυτές οι ανασφάλειες είναι τόσο κοινές για όλες μας.

«Είχα ένα κόμπλεξ κι εγώ, που υποτιθεται ότι είμαιμία γυναίκα που δεν είμαι τελείως αδαής. Έρχονταν όμως όλες οι φοβίες που έχουμε και με κατακλύζανε κι έκρυβα όσο μπορούσα το στήθος με τα μπράτσα μου», σημείωσε και συνέχισε «Κι εμάς που δεν μας θεωρείτε χαζές, είμαστε χαζές, είμαστε ανασφαλείς.

Σας παρακαλώ παρ’ όλα αυτά όταν είναι να πάτε να κάνετε τη μαστογραφία σας να σκέφτεστε εμένα και να λέτε “μπορώ κι εγώ να γίνω τόσο ηλίθια αλλά θα κάνω τη μαστογραφία”.

Η μαστογραφία δεν έχει να κάνει με το κάλλος του γυναικείου στήθους, που άλλωστε είναι συνυφασμένο με υπέροχα πράγματα, όπως ο θηλασμός, η τρυφερότητα, η στοργή αλλά και με τις αρρώστιες».

Η Έλενα Ακρίτα δεν φοβάται πια να μοιραστεί

Η Έλενα Ακρίτα αναφέρθηκε στους φόβους που αντιμετωπίζει κάθε που πρέπει να ψηλαφίσει το στήθος της. «Κάθε πρώτη του μήνα που κάνω ψηλάφιση, το έχω βάλει υπενθύμιση στο κινητό, έχω ένα κόμπο για το τι θα ψηλαφίσουν τα δάχτυλά μου.

Μου ανεβαίνει η ψυχή στο στόμα μέχρι να κάνω την ψηλάφιση. Αφού πολλές φορές δεν την κάνω βράδυ γιατί σκέφτομαι κι αν βρω κάτι πώς θα κοιμηθώ. Ανθρώπινα είναι όλα αυτά, απλά είναι», τόνισε.

«Γι’ αυτό σας λέω μην παραμυθιάζεστε με τις επώνυμες. Τίποτα δεν είμαστε, γυναίκες είμαστε όλες, μοιάζουμε στα πάντα και προσπαθούμε το καλύτερο με όποιον τρόπο μπορούμε.

Ο ένας τρόπος που διάλεξα εγώ για τη ζωή μου από εδώ και μπρος είναι να μοιράζομαι τις ανασφάλειες και τις φοβίες, τις αγωνίες και τις ελλείψεις μου μαζί με τις άλλες, αδερφές μου, γυναίκες», κατέληξε. Κι εμείς ως αδελφές της, υποκλινόμαστε.