FEMALE TALK

Έλενα Ακρίτα: Οι γυναίκες μετά τα 50 και η Παπαθωμά που ζει στο ’50

Γιώργος Καμπαγιοβάνης/Papadakis Press

Η Έλενα Ακρίτα στο πρώτο της podcast για το NEWS247, κατάφερε να μας βάλει στον γεμάτο ευφύια κόσμο της. Μέσα από το πρώτο κιόλας επεισόδιο του podcast είπε όλα όσα σκεφτόμαστε κι εμείς για θέματα που μας απασχολούν σε σχέση με το ageism αλλά και τις αναχρονιστικές απόψεις που εξέφρασε η Θεοφανία Παπαθωμά για τη θέση της γυναίκας πριν από λίγες ημέρες.

Η Έλενα Ακρίτα μπήκε στον κόσμο των podcasts επιθυμώντας να επικοινωνήσει τις σκέψεις της με τους φίλους της με έναν άλλο τρόπο. Από τα πρώτα λεπτά του αναφέρθηκε στην αγαπημένη της ηλικιακή ομάδα, τις γυναίκες άνω των 50 ετών, τις «κοριτσάρες» της όπως τις αποκάλεσε.

«Θα μιλήσουμε για τέχνη, θα μιλήσουμε για μόδα, θα μιλήσουμε για τις γυναίκες που εγώ τις λέω κοριτσάρες μου, που είναι άνω των 50. Έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η ζωή και η κοινωνία, αυτές οι γυναίκες νιώθουν πάντα μειονεκτικά. Νιώθουν πως τις απαξιώνουν επειδή έκαναν το έγκλημα να μεγαλώσουν. Δεν έκαναν τίποτα άλλο, απλά δεν είναι τόσο νέες και τόσο κουκλάρες όπως ήταν κάποτε. Αισθάνονται περίεργα, κάπως σαν συρρικνωμένες απέναντι σε μία κοινωνία που ναι, είναι εχθρική προς τις γυναίκες που είναι πάνω από τα 50 ή για τις γυναίκες που είναι πιο αφρατούλες, ή που γενικώς έχουν κάτι που δεν μπαίνει στην προσκρούστεια λογική του τι θεωρείται τέλειο με τους κανόνες της ομορφιάς και της μόδας και τι όχι», σημείωσε η Έλενα Ακρίτα.

«Νομίζω ότι το ηθικό δίδαγμα που θα βγάλουμε οι γυναίκες από αυτό, και για την άποψή μας για το τι μας λένε οι άνδρες, είναι το σκασίλα μας μεγάλη και δέκα παπαγάλοι», πρόσθεσε γελώντας η δημοσιογράφος και συγγραφέας. Και γελάσαμε μαζί της, γιατί είμαστε σίγουρες ότι αυτό είναι το μόνο συμπέρασμα που αξίζει να βγάλουμε.

Στη συνέχεια η Έλενα Ακρίτα μίλησε για τη γενναιότητα της Φώφης Γεννηματά και της Ντόρας Μπακογιάννη που μοιράστηκαν δημόσια τις μάχες τους με τον καρκίνο. Η γυναικεία δύναμη είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν το podcast της Έλενας Ακρίτα. Το ίδιο και κάθε θέμα που αφορά τη θέση της γυναίκας. Και μιλώντας για τη θέση της γυναίκας, η Έλενα Ακρίτα σχολίασε υποδειγματικά τις δηλώσεις της Θεοφανίας Παπαθωμά για το ζήτημα.

Για να σου θυμίσω το ζήτημα, η Θεοφανία Παπαθωμά μίλησε σε συνέντευξή της σε τηλεοπτικό περιοδικό για τη Βιολέτα που υποδύεται στις Άγριες Μέλισσες. «Το θέμα δεν είναι η υποταγή. Η Βιολέτα είναι πάντα αφοσιωμένη στη σχέση της και στον άνθρωπό της και αυτό πρέπει να κάνει μια γυναίκα: να αφοσιώνεται και να παραδίδεται στον άντρα της! Αυτός είναι ο ρόλος της. Αλλά δυστυχώς δεν πέφτεις πάντα σε καλά χέρια», είχε δηλώσει η Θεοφανία Παπαθωμά και κάπου μέσα μας τα ρολόγια άρχισαν να γυρίζουν προς τα πίσω, ώρες, μέρες, μήνες, χρόνια. Η Έλενα Ακρίτα ανέλαβε να βάλει αυτή την αίσθηση σε λόγια.

«Η κ. Θεοφανία Παπαθωμά, την οποία γνωρίζουμε ως ηθοποιό -πολύ καλή ηθοποιός- και τα τελευταία τρία χρόνια διαπρέπει άλλωστε στον ρόλο τις Βιολέτας στις Άγριες Μέλισσες, φαίνεται έχει ταυτιστεί τόσο με τον ρόλο της, που υποδύεται άψογα, που μάλλον θεωρεί ότι ζει στο Δαφάνι των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Δεν ξέρω πως αλλιώς να εξηγήσω το γεγονός ότι έκανε μια δήλωση που ούτε λίγο, ούτε πολύ λέει ότι ο ρόλος της γυναίκας είναι να αφοσιώνεται στον άνδρα της», είπε η Ελενα Ακρίτα, σχετικά.

«Ενδιαφέρον πολύ. Φαντάζομαι ότι στο Διαφάνι και πάλι, θα έκανε θραύση αυτή η άποψη. Το γεγονός όμως ότι δεν βρισκόμαστε στο Διαφάνι της δεκαετίας του ’60 αλλά στην Ελλάδα του 21ου αιώνα δημιουργεί ένα μικρό προβληματάκι. Δεν είναι δυνατόν σήμερα μια γυναίκα εργαζόμενη και μητέρα να βγαίνει και να λέει ότι ο μοναδικός στην ουσία ρόλος της γυναίκας είναι να αφοσιώνεται στον άνδρα της. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει και να μας λέει ότι η δουλειά μας ως γυναίκες είναι να συνθλίβουμε το εγώ μας, να συμπιέζουμε τα θέλω μας και να υποτάσσουμε τη ζωή μας σε κάποια παλιακά πρέπει τα οποία δεν ισχύουν πια στις μέρες μας», πρόσθεσε η Έλενα Ακρίτα και είμαστε ήδη όρθιες και χειροκροτάμε.

«Η γυναίκα δεν υποτάσσεται γλυκιά μου Βιολέτα στον άνδρα, δεν είναι για να υπακούει, δεν υποδουλώνεται στον άνδρα, δεν είναι για να υπηρετεί τον άνδρα. Είναι για να συμπορεύεται με τον άνδρα. Και μακάρι να τα καταφέρουν και να συμπορευτούν μέχρι το τέλος της ζωής τους και, όπως λέγαν οι παλιοί, να ζήσουν και να πεθάνουν στο ίδιο μαξιλάρι. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει και αν υπάρχουν δυσκολίες, τότε οι δρόμοι τους θα χωρίσουν. Τόσο απλή και παράλληλα τόσο σύνθετη είναι η ζωή.

Θα έδινα πολύ φιλικά μία συμβουλή, αν μου το επιτρέπει η Θεοφανία Παπαθωμά, θα την παρακαλούσα να μην μεγαλώσει τις κόρες της, αν έχει, με αυτό το σλόγκαν, ότι ο ρόλος τους είναι να αφοσιώνονται στον άνδρα τους, γιατί θα τους καταστρέψει τη ζωή, τόσο απλά. Κι αν έχει γιους να τους πει να μην περιμένουν από καμία γυναίκα να αφοσιώσει τη ζωή της σε αυτούς. Ο έρωτας είναι πολύ σκληρή δουλειά. Να πει στα αγόρια της και τα κορίτσια της ότι “κανείς δεν είναι πιο κάτω από τον άλλο, είστε ισότιμοι, προχωράτε ισότιμα”. Κι αν πείτε μέσα σας ότι ο ρόλος σας είναι αυτά τα κολοκύθια τούμπανα που είπε τέλος πάντων, αυτό είναι ένα υπέροχο ξεκίνημα για μία άκρως κακοποιητική σχέση θύτη με θύμα», κατέληξε η Έλενα Ακρίτα. Τα λεγόμενά της παρουσίασε και η εκπομπή του Alpha, Super Κατερίνα.