ROLE MODELS

Δόξα και τιμή στην Jodie Foster που μεγαλώσε τους γιους της για να γίνουν φεμινιστές

Emma McIntyre/Getty Images for Netflix

Έχουν περάσει περίπου 58 χρόνια από τον πρώτο ρόλο της Jodie Foster. Είναι 61 ετών. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος σκηνοθέτης εκεί έξω που πιστεύει ότι η Jodie Foster δεν ξέρει τη δουλειά της. Είναι ο ορισμός της καλής ηθοποιού. 

Τι να πεις στη Jodi Foster ως σκηνοθετική οδηγία όταν στα 13 της έπαιξε στο Taxi Driver του Martin Scorsese δίπλα στον Robert De Niro. Πριν αφοσιωθεί στην υποκριτική full time, έκανε ένα διάλειμμα για να σπουδάσει λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Yale. Λόγω της ευφυΐας που φέρνει στους ρόλους της, πολύ σπάνια υποχωρεί σε κλισέ. 

Για καιρό, ήταν η μόνη ομοφυλόφιλη γυναίκα στο Hollywood, που μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της. Ευτυχώς, πλέον έχει παρέα και δεν πρέπει να απαντά σε ερωτήσεις για τη λεσβιακή της ταυτότητα. 

Jodie Foster Michele K. Short/HBO

Το 2024, θα τη δούμε στη μικρή οθόνη ως μια Karen στην Αλάσκα στο ρόλο της Liz Danvers, επικεφαλής της αστυνομίας του Ennis, μια μικρή πόλη στο βόρειο βόρειο τμήμα της Αλάσκας στη νέα σεζόν του True Detective. Στο Netflix την είδαμε πρόσφατα στο Nyad και ήταν πάρα πολύ αστεία και υποψήφια στις Χρυσές Σφαίρες 2024. Είναι η πρώτη φορά που η Jodie Foster υποδύεται μια λεσβία. Ακόμη και σήμερα, οι ερωτήσεις για τη προσωπική της ζωή της δεν είναι απροκάλυπτα εχθρικές, αλλά συχνά υπάρχει ακόμα μια υφέρπουσα κριτική πίσω από αυτές, και από ετερόφυλους (για την ορατότητα) και από ομοφυλόφιλους (για την αορατότητα). «Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για τη γενιά μου»  δηλώνει στον Guardian. .

Η Jodie Foster ξέρει ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να είσαι γυναίκα και είναι πολύ σημαντικό να το δει ο κόσμος. Χωρίς μακιγιάζ, φανταχτερά φορέματα και ψηλά τακούνια. Έχει 2 γιους, τον Kit και τον Charles, που είναι γύρω στα 20 και τους οποίους απέκτησε με την πρώην σύντροφό της, την παραγωγό ταινιών Cydney Bernard. Χώρισαν το 2008 και τα τελευταία 10 χρόνια είναι παντρεμένη με τη φωτογράφο Alexandra Hedison. Τους μεγαλώνει για να γίνουν φεμινιστές.

Ο τρόπος που μεγάλωσε τους γιους του είχε και μία αστεία συνέπεια όπως λέει η ίδια, καθώς είχαν μπερδευτεί γύρω από το πώς ακριβώς πρέπει να είναι ως άντρες.

«Δεν τους άρεσαν τα αθλήματα. Τους αρέσει να βλέπουν ταινίες και να κάθονται σπίτι και τους αρέσουν πολύ οι φίλες τους. Είναι super φεμινιστές. Και υπήρχε κάποια στιγμή που ο μεγαλύτερος όταν ήταν στο γυμνάσιο, επειδή τον μεγάλωσαν 2 γυναίκες – 3 γυναίκες- προσπαθούσε να καταλάβει πώς πρέπει να είναι ως αγόρι. Και είδε τηλεόραση και έφτασε στο συμπέρασμα: “Ω, πρέπει απλά να είμαι μα@@@@@. Κατάλαβα. Πρέπει να συμπεριφέρομαι σκ@@@ στις γυναίκες και να κάνω λες και είμαι γα@@@@”. Και του είπα: “Όχι. Δεν είναι αυτό το να είσαι άντρας. Αυτό είναι που η κουλτούρα μας σου πουλάει όλο αυτόν τον καιρό”», είπε η Jodie Foster. Η φάση αυτή κράτησε 6 μήνες κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσε τα όριά της. «Του έλεγα “μη μου μιλάς εμένα έτσι”», είπε γελώντας η ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Στο να μεγαλώσει τους γιους της με τον τρόπο που ήθελε, τη βοήθησε το γεγονός ότι αποσύρθηκε για λίγο διάστημα, πήρε απόσταση από τη δημόσια εικόνα της. Η 61χρονη ηθοποιός αγαπάει τη Gen Z γιατί οι 2 γιοι της ανήκουν σε αυτή τη γενιά.

«Όντας δημόσιο πρόσωπο, το σύμπαν σου έχει αλλοιωθεί και απλά δεν ξέρεις τίποτα άλλο. Και δεν ξέρεις ότι είσαι σκληρή και ότι δεν είσαι καλή φίλη και ότι δεν είσαι παρούσα ποτέ. Είναι πολύ εύκολο να μην έχεις επίγνωση του εαυτού σου» δηλώνει στη συνέντευξή της στον Guardian. Αποσύρθηκε γιατί δεν αναγνωρίζε τον εαυτό της  και δεν είχε ιδέα ποιά είναι η Jodie Foster. Και έπρεπε να ξαναχτίσει μια ολόκληρη ταυτότητα.