BUSINESS

Δουλεύεις σε τοξικό εργασιακό περιβάλλον; 6 tips να διατηρήσεις το επίπεδο (και την ψυχική σου υγεία)

Unsplash

Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον είναι μάλλον ο κανόνας για τους περισσότερους εργαζόμενους, σύμφωνα και με έρευνα του 2019.

Αν ανήκεις στους τυχερούς που δουλεύουν σε ένα σούπερ υγιές (και όχι τοξικό) εργασιακό περιβάλλον, με εξαιρετική επικοινωνία και ευχάριστες συνθήκες, αυτό το άρθρο δεν είναι για εσένα. Ωστόσο, ποτέ δεν ξέρεις πώς αλλάζουν τα πράγματα ή πώς θα είναι η επόμενη δουλειά σου. Έχει συμβεί σε όλους μας και είναι μία κατάσταση ικανή να προκαλέσει διάφορα θέματα υγείας, κυρίως ψυχικής.

Αν βιώνεις μία ανάλογη κατάσταση, η πρώτη σκέψη σου είναι να παραιτηθείς και να αποχωρήσεις πανηγυρικά. Και σε πολλές περιπτώσεις, ίσως αυτή η απόφαση να είναι και μονόδρομος. Προτού προβείς σε ριζικές αλλαγές, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βάλεις όρια. Γιατί ακόμα και αν φύγεις από ένα εργασιακό τοξικό περιβάλλον, ίσως αντιμετωπίσεις τα ίδια και στο επόμενο.

Μην συμμετέχεις σε κουτσομπολιά

Είναι πολύ δελεαστικό να μπεις στη διαδικασία να πεις κάτι κακό για έναν συνάδελφο, ακόμα κι αν τον συμπαθείς. Αν βλέπεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που περνούν τη μισή μέρα έτσι, απόφυγε να μπεις στη διαδικασία, δώσε μία ουδέτερη απάντηση ή άλλαξε θέμα συζήτησης και συνέχισε τη δουλειά σου.

Άσε τη δουλειά στο γραφείο

Αν και αυτή η συμβουλή είναι πιο δύσκολη εάν δουλεύεις από το σπίτι, είναι πιο εύκολο να αφήσεις το άγχος στο γραφείο, εάν έχεις επιστρέψει κανονικά. Όλοι συζητάμε με φίλους και σύντροφο τα προβλήματα της δουλειάς, αλλά υπάρχουν και όρια. Το ζητούμενο είναι να επιστρέφεις στο σπίτι και να μην μιλάς ασταμάτητα για το τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Άσε που θα αρχίσουν να σε αποφεύγουν και οι φίλοι σου.

Κάνε παρέα με τους θετικούς συναδέλφους

Απόφυγε εκείνους που κουτσομπολεύουν και προτίμησε τους ανθρώπους, οι οποίοι εκπέμπουν θετική ενέργεια και σου δίνουν ένα κίνητρο να συνεχίσεις να πηγαίνεις στη δουλειά. Αλλά ακόμα και εκεί, απόφυγε το κουτσομπολιό (αν και ξέρω ότι είναι αναπόφευκτο). Μιλήστε για άλλα πράγματα και μην κάνετε τη δουλειά το κέντρο της ζωής σας. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να παραπονιέσαι στον συνάδελφο, ο οποίος μπορεί να ταυτιστεί απόλυτα μαζί σου.

Προετοίμασε αυτά που θέλεις να πεις

Είναι προτιμότερο να μην μιλάς σε στιγμές μεγάλης έντασης, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ειπωθούν προσωπικά πράγματα. Αν ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, σκέψου ένα ένα τα σημεία που θέλεις να αναφέρεις και κάνε μία συζήτηση με τον σωστό άνθρωπο.

Φρόντισε την ψυχική σου υγεία (για να αντέξεις το τοξικό εργασιακό περιβάλλον)

Επειδή δεν είσαι υπεράνθρωπος και δεν λύνονται όλα έτσι μαγικά, βρες τρόπους να διαχειρίζεσαι το άγχος και την ένταση, εκτός γραφείου. Διαλογισμό, περπάτημα, διάβασμα, εξόδους με φίλους, μίνι αποδράσεις από την πόλη, οτιδήποτε λειτουργεί για εσένα.

Φύγε, αν είναι η μόνη λύση

Δεν είναι εύκολο να αφήσεις τη δουλειά σου αν δεν έχεις βρει το επόμενο βήμα. Αν όμως κάνεις μία συζήτηση με λογικά επιχειρήματα και δεν αλλάζει η τοξικότητα ή δεν μπορείς να αλλάξεις τμήμα, τότε ίσως χρειάζεται να προστατεύσεις την ψυχική σου υγεία και να αποχωρήσεις. Και πού ξέρεις, η επόμενη ευκαιρία μπορεί να έρθει πολύ γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, είναι ρίσκο.