ΤΑΙΝΙΕΣ

7 υπέροχες ταινίες για την ψυχική υγεία που επιβάλλεται να δεις

Η 10η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Τιμάται κάθε χρόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για τα ψυχικά νοσήματα.

Ο κινηματογράφος έχει θίξει πολλές φορές διάφορες ψυχικές νόσους και μάς έχει εξοικειώσει με ζητήματα όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή. Οι ταινίες που θα δεις παρακάτω τιμούν τη σημερινή μέρα (για την ψυχική υγεία), μάς συστήνουν στη νόσο αλλά μάς προσφέρουν και ανακούφιση, μέσα από την καλλιτεχνική ματιά.

A Beautiful Mind (2001)

Μετά τον John Nash, ένας ιδιοφυής αλλά αντικοινωνικός μαθηματικός, αποδέχεται μία μυστική δουλειά για αποκρυπτογράφηση, και η ζωή του γίνεται εφιάλτης. Εξαιρετική ταινία για τη σχιζοφρένεια αλλά και το πόσο (και αν) ξεπερνιέται η νόσος.

Silver Linings Playbook (2012)

Ο κοινωνικός στιγματισμός και η διαχείριση της διπολικής διαταραχής, αλλά και δύο άνθρωποι που ερωτεύονται ενώ πάσχουν από την ίδια νόσο. Οσκαρικές ερμηνείες.

Joker (2019)

Η ταινία που χάρισε στον Joaquin Phoenix Όσκαρ και έδειξε επιτέλους την ψυχοσύνθεση πίσω από έναν κλασικό villain. Δεν μάθαμε από τι έπασχε ακριβώς αλλά επισκεπτόταν ειδικό για να του συνταγογραφήσει χάπια και να συζητήσει για το πρόβλημά του.

The Aviator (2004)

Η ταινία που βασίστηκε στην αληθινή ιστορία του Howard Hughes, ενός επιχειρηματία μεγιστάνα και πιλότου που πάσχει από OCD, με την ασθένεια να παίρνει τον έλεγχο της ζωής του. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, μαθαίνουμε ότι έχει οικογενειακό ιστορικό.

Good Will Hunting (1997)

Ο Will Hunting είναι ένας ιδιοφυής επιστάτης που λύνει δύσκολους γρίφους. Η κακοποίηση στην παιδική του ηλικία τον βασανίζει στο παρόν, αλλά με τη βοήθεια του θεραπευτή του, ξεπερνά την κατάθλιψη.

We need to talk about Kevin (2011)

Ο Κέβιν είναι ένας έφηβος με σαδιστικές τάσεις, οι οποίες κορυφώνονται με ένα ειδεχθές έγκλημα. Βλέπουμε ότι η μητέρα πέρασε δύσκολα στην εγκυμοσύνη και δεν κατάφερε ποτέ να δεθεί με τον γιο της. Η σχιζοφρένεια και η ψυχική υγεία μέσα από τη σχέση μητέρας- παιδιού σε μία καθηλωτική ταινία.

Shutter Island (2010)

Στο νησί των Καταραμένων, όπως μεταφράστηκε η ταινία στα ελληνικά, υπάρχει ένα ψυχιατρείο με τρόφιμους τη δεκαετία του ’50. Μετά από μία εξαφάνιση τροφίμου, δύο αστυνόμοι ξεκινούν έρευνες αλλά το plot twist δείχνει τη δύναμη μία νόσου, όπως η σχιζοφρένεια.