BUSINESS

Δούλεψε πιο έξυπνα, όχι πιο πολύ: 6 βήματα για να αγκαλιάσεις το slow working

iStock

Αν διαβάζεις αυτές τις γραμμές, μάλλον αναρωτιέσαι πώς μπορείς να είσαι παραγωγική, χωρίς να κινδυνεύεις από burnout. Ίσως λοιπόν έχει έρθει η ώρα να γνωρίσεις το slow working. Οι υποστηρικτές του slow working ισχυρίζονται ότι το να δουλεύεις πιο πολύ, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δουλεύεις και καλύτερα. Στην πραγματικότητα, η προσέγγιση αυτή μας ενθαρρύνει να εργαζόμαστε πιο έξυπνα και όχι πιο σκληρά.

Πώς μπορούμε πραγματικά να πάρουμε αυτήν την όμορφη θεωρία και να την εφαρμόσουμε στην εργασία μας; Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν να δουλεύεις πιο έξυπνα και όχι περισσότερο.

7 τρόποι για να δουλεύεις πιο έξυπνα και όχι πιο πολύ iStock

1. Καθόρισε την επιτυχία με τους δικούς σου όρους

Όταν βασίζεσαι στους δείκτες επιτυχίας άλλων ανθρώπων, αντί να ορίζεις τι σημαίνει πραγματικά η επιτυχία για εσένα, η δουλειά σου θα σε αφήνει να αισθάνεσαι άδεια και δεν θα ξέρεις πώς να διακρίνεις «τους ζωτικούς λίγους και τα τετριμμένα πολλά». Αντί να στοχεύεις στο αδύνατο και να κυνηγάς επί μονίμου βάσεως την επόμενη μεγάλη έμπνευση, σκέψου τι πραγματικά έχει σημασία για εσένα. Μάθε επίσης να αναγνωρίζεις και να απολαμβάνεις τις νίκες σου, όσο μικρές ή μεγάλες μπορεί να είναι.

2. Ξεκαθάρισε τις κορυφαίες προτεραιότητές σου

Αναγνώρισε ότι δεν μπορείς να τα κάνεις όλα, ακόμα κι αν «μπορείς». Όσο κι αν το θέλουμε, απλά δεν μπορούμε να τα έχουμε (και να τα προλάβουμε) όλα. Μπορείς όμως να επιλέξεις αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για εσένα.

3. Σταμάτα το multitasking

Η έρευνα δείχνει ότι το multitasking έχει τρομερό αντίκτυπο στη δουλειά μας, επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγικότητα κατά 40%. Συχνά αναλαμβάνουμε πολλές εργασίες όταν έχουμε πάρα πολλά διαφορετικά πράγματα στο πιάτο μας ή δεν έχουμε ορίσει ξεκάθαρα την κύρια προτεραιότητά μας. Επομένως η σαφήνεια είναι ζωτικής σημασίας.

4. Βάλε χρόνο για σκέψη στο πρόγραμμά σου

Ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένη νομίζεις ότι είσαι, το να αφιερώνεις χρόνο για να οργανώσεις την σκέψη σου, είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Στην αρχή, μπορεί να σου φαίνεται πολυτέλεια ή χάσιμο χρόνου. Αλλά τελικά, θα ανακαλύψεις ότι είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την παραγωγικότητα σου. Είναι ίσως ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείς να νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο του πώς θα κυλήσει κάθε μέρα στη δουλειά, αντί να βρίσκεσαι στο έλεος της.

5. Βάλε όρια

Το να είσαι απόλυτα σαφής σχετικά με το ωράριο εργασίας σου δεν θα σε βοηθήσει μόνο να διαχειρίζεσαι καλύτερα το χρόνο σου. Θα βοηθήσει επίσης τους γύρω σου να τον σεβαστούν. Τα όρια σε κάθε επαγγελματικό χώρο, όπως ακριβώς και στις σχέσεις, πρέπει να είναι σαφή, ξεκάθαρα και να μπαίνουν από την αρχή.

6. Χρησιμοποίησε όλες τις ημέρες της άδειάς σου

Αυτό μπορεί να σου φαίνεται κάπως άσχετο, αλλά θα εκπλαγείς με το πόσοι πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν πραγματικά την άδεια μετ’ αποδοχών που δικαιούνται. Μακάρι να μην χρειαζόταν να το πούμε αυτό, αλλά δεν είναι τεμπελιά να αξιοποιείς όλες τις ημέρες της άδειας σου. Είναι ένα νομοθετημένο εργασιακό δικαίωμα για πιο υγιείς, πιο χαρούμενους, πιο παραγωγικούς και δημιουργικούς εργαζόμενους.