ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ιρανές κόβουν τα μαλλιά και καίνε τα hijab τους μετά τον άδικο θάνατο της Masha Amini

Διαμαρτυρία για τον θάνατο της Mahsa Amini από Ιρανούς μετανάστες στη Γερμανία. @2022 Michael Sohn/AP Images

Οι γυναίκες στο Ιράν είναι θυμωμένες. Κι έχουν κάθε λόγο να είναι θυμωμένες. Οι γυναίκες στο Ιράν, όπως και σε όλο τον κόσμο συνειδητοποιούν ότι ζουν σε έναν κόσμο πολλών ταχυτήτων. Σε έναν κόσμο με μέρη όπου οι γυναίκες γίνονται πρωθυπουργοί, αστροναύτες, καταφέρνουν ό,τι βάλουν στον νου τους και ταυτόχρονα δίπλα τους, μπορεί οι αδερφές τους να πέφτουν νεκρές, γιατί κάποιος άντρας εξακολουθεί να τις θεωρεί κτήμα τους. Οι Ιρανές διαμαρτύρονται, υψώνουν το ανάστημά τους και προσπαθούν να κάνουν γνωστή στα πέρατα του κόσμου την ιστορία της 22 ετών Mahsa Amini, της αδερφής τους που πέθανε αφού τη συνέλαβαν, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Πολίτες του Ιράν έχουν βγει στους δρόμους της Τεχεράνης για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο της νέας γυναίκας που συνελήφθη επειδή παραβίασε το συντηρητικό dress code που επιβάλει στις γυναίκες ο ηθικός νόμος της χώρας. Η αστυνομία της ηθικής στη χώρα, συνέλαβε την Mahsa Amini πριν από λίγες ημέρες επειδή το hijab της, η μαντίλα που οι Ιρανές γυναίκες φορούν υποχρεωτικά δεν κάλυπτε επαρκώς τα μαλλιά της. Η Mahsa Amini έπεσε σε κώμα όσο ήταν κρατούμενη και πέθανε σε νοσοκομείο, τρεις μέρες αργότερα.

Όπως αναφέρει το BBC μάρτυρες είπαν ότι η Mahsa Amini χτυπήθηκε από τους αστυνομικούς όσο βρισκόταν σε φορτηγάκι που τη μετέφερε σε κέντρο κράτησης. Η αστυνομία όμως, απέρριψε τους ισχυρισμούς της και είπε ότι υπέστη μία «ξαφνική ανακοπή καρδιάς», ενώ περίμενε μαζί με άλλες γυναίκες στο κέντρο κράτησης για να «επιμορφωθεί». Πάντως σύμφωνα με τη Guardian ο επικεφαλής της αστυνομίας ηθικής τέθηκε σε διαθεσιμότητα μετά το περιστατικό. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας στην Τεχεράνη. Hossein Rahimi χαρακτήρισε τον θάνατο της γυναίκας «ατυχές περιστατικό».

Οι αστυνομικοί έδωσαν στη δημοσιότητα υλικό από κάμερες ασφαλείας που τη δείχνει να μιλά με μία γυναίκα αστυνομικό και μετά πιάνει το κεφάλι της και καταρρέει. Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι «προφανώς είχε προηγούμενα προβλήματα υγείας». Αυτή τη δήλωση διέψευσε ο πατέρας της Mahsa Amini ο οποίος πιστεύει ότι το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας είναι μονταρισμένο.

Η κουρδικής καταγωγής Mahsa Amini, θάφτηκε το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου στην πόλη της Saqez στο δυτικό Ιράν. Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν αμέσως μετά την κηδεία της και κατέληξαν να διαλύονται από την αστυνομία. Σύμφωνα με το Al Jazeera, πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν.

 

Οι γυναίκες του Ιράν όμως δεν βγαίνουν μόνο στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Εκφράζουν τον θυμό, τη θλίψη και την απογοήτευσή τους και μέσω των social media. Ένα video που δείχνει γυναίκες απ’ όλη τη χώρα να κόβουν τα μαλλιά τους και να καίνε τα hijab τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

H sharia ή ο Ισλαμικός νόμος που ισχύει στο Ιράν υποχρεώνει τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους και να φορούν μακριά, φαρδιά ρούχα. Όσες παραβαίνουν αυτόν τον νόμο, αντιμετωπίζουν δημόσια χλεύη, πρόστιμα ή και συλλήψεις. Καμιά φορά αντιμετωπίζουν και τον θάνατο. Οι γυναίκες έχουν αντέξει αρκετά, είναι πλέον θυμωμένες.

«Από τα 7 μας αν δεν καλύπτουμε τα μαλλιά μας δεν μπορούμε να πάμε σχολείο ή να βρούμε δουλειά. Έχουμε πια χορτάσει από αυτό το καθεστώς διαχωρισμού με βάση το φύλο», έγραψε η Ιρανή δημοσιογράφος Masih Alinejah, στα soclial media, αναρτώντας ένα τέτοιο video με γυναίκες που έκοβαν τα μαλλιά της.

Ο θάνατος της Amini έρχεται να προσθέσει ένα λιθαράκι στην παγκόσμια αμφισβήτηση που μεγαλώνει για τη λειτουργία της αστυνομίας ηθικής που επισήμως είναι γνωστή ως Περιπολία Καθοδήγησης (Gasht-e Ershad). Το υποχρεωτικό dress code, που εφαρμόζεται για κάθε εθνοτική και θρησκευτική ομάδα της χώρας, απαγορεύει στις γυναίκες να φανερώνουν τα μαλλιά και το λαιμό τους. Στις μεγάλες πόλεις τις τελευταίες δεκαετίες, οι γυναίκες προσπαθούν να αντισταθούν φορώντας τα hijab τους έτσι ώστε να φαίνονται τα μαλλιά τους.

Η απόφαση να φορά κανείς ή όχι τo hijab θα έπρεπε να είναι προσωπική και πάντα ελεύθερη επιλογή των γυναικών. Έχει γίνει υποχρέωση που αν δεν την τηρεί κανείς στο Ιράν, κινδυνεύει. Το ημερολόγιο γράφει 20 Σεπτεμβρίου 2022 και σε κάθε γωνιά του κόσμου οι γυναίκες συνειδητοποιούν ότι ζουν σε έναν διαφορετικό κόσμο καταπίεσης και ανισότητας. Σε κάποια σημεία του κόσμου δε, οι γυναίκες προσπαθούν να επιβιώσουν, να διεκδικήσουν, να ζήσουν, ενώ γύρω τους απλώνεται μόνο σκοτάδι.