ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΝΔΗ

Δέσποινα Βανδή: Η «επίκαιρη» απλή ερώτηση του γιου της που βίωσε σαν προσωπική νίκη ως μητέρα. Προσυπογράφουμε

Instagram.com/bouloubasisv

Η Δέσποινα Βανδή σε συνέντευξή της στο διαδικτυακό περιοδικό Antivirus και τον Βασίλη Θανόπουλο, τοποθετήθηκε για τις καταγγελίες που έρχονται η μία μετά την άλλη στη δημοσιότητα και αφορούν σεξουαλικές παρενοχλήσεις και σεξουαλική βία στον χώρο των θεαμάτων.

Η Δέσποινα Βανδή με αυτή την αφορμή μίλησε για την αποδοχή της διαφορετικότητας και πόσο αδιανόητο της φαίνεται που ακόμα δεν είναι αυτονόητη. Ως μητέρα μίλησε και για τον τρόπο που τα παιδιά της αντιλαμβάνονται την έννοια της διαφορετικότητας και της σεξουαλικότητας, αποκαλύπτοντας τη στιγμή που βίωσε η ίδια ως προσωπική της νίκη στον ρόλο της μητέρας.

Η Δέσποινα Βανδή για την αποδοχή της διαφορετικότητας

Η τραγουδίστρια επεσήμανε ότι η ίδια δεν έχει έρθει αντιμέτωπη με περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης. «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει και πως δεν συμβαίνουν», σημείωσε επαινώντας τα θύματα που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν για το θέμα.

«Θα έπρεπε να τα έχουμε ξεπεράσει αυτά. Θα έπρεπε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν ήδη σε μια κοινωνία, που οποιαδήποτε ταυτότητα (σεξουαλική, φύλου ή όποια άλλη), οποιοδήποτε χαρακτηριστικό σου δεν θα σε προσδιορίζει. Συγγνώμη, δηλαδή, σε προσδιορίζει εσένα το ότι έχεις καστανά μάτια ή ξανθά μαλλιά; Όχι! Γιατί πρέπει όμως να σε προσδιορίζει, για παράδειγμα, το ότι είσαι γκέι; Εγώ είμαι 1.68. Είναι σαν να με βάζει κάποιος να απολογούμαι για το ύψος μου ή για τα κιλά μου. Είμαστε αυτοί που είμαστε και δεν επιδέχεται καμία διαπραγμάτευση ούτε συζήτηση ούτε τίποτα», είπε η Δέσποινα Βανδή για την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Η Δέσποινα Βανδή συνέχισε με ένα παράδειγμα που δείχνει πώς αντιλαμβάνεται η ίδια αλλά κυρίως τα παιδια που μεγάλωσαν κοντά της, την διαφορετικότητα. Η τραγουδίστρια θέλησε να διηγηθεί μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον γιο της, Γιώργο. «Όταν ο γιος μου ήταν γύρω στα 6, θυμάμαι κάποια στιγμή που αναρωτήθηκε για ένα φιλικό μας γκέι ζευγάρι, που είχε καιρό να δει μαζί. Συγκεκριμένα, με ρώτησε αν έχουν χωρίσει; Μου μίλησε με τέτοια φυσικότητα. Δεν πέρασε ποτέ από το στάδιο να χρειαστεί κάποιες επιπλέον εξηγήσεις για να καταλάβει. Μου άρεσε τόσο πολύ όταν το άκουσα αυτό, γιατί κατάλαβα πως στο παιδί μου δεν υπάρχουν ερωτηματικά. Αντιλαμβάνεται τη φυσικότητα του όλου θέματος. Το αναγνώρισα ως μια προσωπική μου νίκη ως μητέρα», σημείωσε η Δέσποινα Βανδή.

Η ίδια αναφέρθηκε στη σχέση με τα παιδιά της και την προσπάθειά της να μεγαλώσουν μακριά από διακρίσεις και ταμπού. «Δεν θέλω να διαχωρίζουν τους ανθρώπους για το οτιδήποτε. Όπως, επίσης, δεν θέλω να αισθανθούν ενοχές σε περίπτωση που εμπίμπτουν και τα ίδια σε αυτό που ονομάζουμε διαφορετικότητα. Θέλω τα παιδιά μου να είναι ευτυχισμένα. Κι ευτυχισμένος είναι ένας άνθρωπος, όταν βρίσκει την ταυτότητά του και την αποδέχεται. Θα συμπορευόμουν μαζί τους στο οτιδήποτε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφέρθηκε σε μία περίπτωση που ήρθε αντιμέτωπη με ομοφοβικές δηλώσεις, ενώ περιέγραψε πώς το διαχειρίστηκε. «Μου έχει τύχει και με ανθρώπους που μπορεί να γνωρίζεται κι εσείς οι ίδιοι. Ειδικά με ένα άτομο, που ήταν τόσο σοκαριστικό για μένα, γιατί τυχαίνει και να θεωρείται και gay idol, αν στέκει αυτός ο όρος. Είναι ένα πολύ προβεβλημένο άτομο, με το οποίο μιλούσαμε κάποια στιγμή στο σπίτι και έπαθα σοκ, όταν μου είπε πως “Προτιμώ ο γιος μου να μπλέξει με ναρκωτικά, παρά να γίνει π@@@@@@”. Δεν μπορούσα να το πιστέψω αυτό που έφτασε στα αυτιά μου. Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας “Από τα ναρκωτικά μπορείς να απαλλαγείς”. Φυσικά και διαπληκτιστήκαμε, αλλά μου είχε πέσει το σαγόνι», σημείωσε η Δέσποινα Βανδή.