ΜΟΥΣΙΚΗ

«Δεν υπάρχει γυναικείο ραπ. Είναι απλά ραπ»: Πώς οι Ελληνίδες αλλάζουν τη hip hop σκηνή

Mi55t, Aria και Ultra, όλες τους συμφωνούν: «Είμαι γυναίκα. Τελεία. Είμαι ράπερ. Τελεία. Είναι ενοχλητικό να σε ρωτάνε πώς αισθάνεσαι που είσαι γυναίκα και κάνεις ραπ». «Απλά είναι κάτι καινούριο και σε πολλούς φαντάζει ξένο». «Δεν υπάρχει γυναικείο ραπ. Είναι απλά ραπ. Είτε το ακούς από μία γυναίκα, είτε από έναν άντρα, είναι απλά η ίδια μουσική». 

Οι γυναίκες στην παγκόσμια σκηνή της ραπ είναι πολλές περισσότερες από ό,τι νομίζεις. Το ίδιο ισχύει και για τα δικά μας μουσικά σύνορα. Mi55t, Aria και Ultra, μπορεί να  αντιπροσωπεύουν διαφορετικές γενιές, να έχουν διαφορετικές αναφορές και η καθεμιά τους να έχει γράψει διαφορετικά χιλιόμετρα στο κοντέρ της, ενώνονται ωστόσο από την αγάπη τους για το ίδιο μουσικό είδος. Ραπ. Τελεία. Χωρίς κανένα άλλο είδους προσδιορισμό.

Η Aria θεωρεί τον εαυτό της καθαρόαιμη ράπερ και ενώ της αρέσει να πειραματίζεται με τον ήχο της, προσπαθεί να κρατάει τους στίχους της σταθερούς στις κοινωνικοπολιτικές της αξίες. Πιστεύει ότι γυναικείες παρουσίες στην ελληνική ραπ σκηνή, μπορεί να είναι λιγότερες, επειδή πολλές γυναίκες δεν νιώθουν ακόμα έτοιμες να ακουστούν. Ο σεξισμός και η αμφισβήτηση συμπληρώνουν την εικόνα.

Η Ultra, από τη μεριά της, εμπνέεται από την καθημερινότητα, το δρόμο και από τους ανθρώπους γύρω της. Η ίδια, θεωρεί το ότι έχουν αρχίσει πολλές γυναίκες να ασχολούνται με  τη ραπ, σίγουρα έχει συμβάλλει στο να αλλάξουν τα πράγματα και σε στιχουργικό επίπεδο. Κατ΄ άλλα ότι ισχύει για τους άνδρες καλλιτέχνες, ισχύει και για τις γυναίκες. «Πειραματιζόμαστε το ίδιο και είμαστε τις ίδιες ώρες στο στούντιο» δηλώνει.

Η «παλιά» Mi55t από την άλλη, υπογραμμίζει ότι μεγαλώνοντας δεν είχε γυναικεία πρότυπα στη ραπ, να θαυμάσει και να της δώσουν έμπνευση. «Τότε ήμασταν πέντε όλες κι όλες. Οπότε απλά ήμασταν στο παιχνίδι, θέλανε δεν θέλανε» δηλώνει χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τον στίχο της; Ωριμάζει όσο η ωριμάζει και εκείνη. «Πρώτα από όλα είμαστε άνθρωποι και μετά κάνουμε οτιδήποτε άλλο κάνουμε στη ζωή μας».

Οι τρεις τους μίλησαν στο Magazine για τον σεξισμό της trap αλλά και των ράπερς, για τον βιοπορισμό τους, τα κίνητρά τους και για τους στίχους που τις αγγίζουν.

Τις απολαμβάνεις στο παρακάτω βίντεο: