ROLE MODELS

Chrissy Teigen: Η δωρεά 200.000 δολαρίων για την αποφυλάκιση διαδηλωτών και η «δεν σας βλέπω» απάντηση στους επικριτές της

Invision/AP Jordan Strauss

Η Αμερική φλέγεται. Ο κόσμος δηλώνει σοκαρισμένος και απηυδησμένος από τη ψυχρή δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd από λευκό αστυνομικό στη Μινεσότα. Ο ρατσισμός για άλλη μια φορά συγκλονίζει. Στην πραγματικότητα όμως δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια ακόμα τραγική κορύφωση ενός φαινομένου που υπάρχει, όσο κι αν ισχυριζόμαστε σαν είδος ότι έχουμε αφήσει στο παρελθόν τις διακρίσεις και ευαγγελιζόμαστε την ισότητα. Ο σύγχρονος κόσμος δεν έχει δικαίωμα να δηλώνει περήφανα ότι έχει αλλάξει, όταν έστω και ένας άνθρωπος υποφέρει λόγω καταγωγής, χρώματος, φύλου, θρησκείας ή εμφάνισης. Πόσο μάλλον όταν πεθαίνει.

Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση τα social media έχουν αναλάβει πολλούς ρόλους, σωστούς και λάθος. Παράλληλα, οι διάσημοι με τον οργισμένο λόγο τους και τις πράξεις τους παίρνουν θέση προκειμένου να επηρεάσουν τον κόσμο. Αξιοποιούν τη φήμη, την επιδραστικότητα και τα χρήματά τους. Κάνουν κινήσεις αυθόρμητες ή και στρατηγικής σημασίας. Η φωνή τους ακούγεται πολλαπλάσια από αυτή ενός άγνωστου ανθρώπου γι’ αυτό και έχει αντίκτυπο. Απαιτούν όπως όλοι, δικαιοσύνη και οριστικό τέλος στην καταστολή και τη βία.

Η Chrissy Teigen παίρνει θέση κι όχι μόνο στα λόγια

Η Teigen είναι μια γυναίκα που χειρίζεται τα social media με παρρησία. Δεν είναι απλά «αυθόρμητη», «εξωστρεφής» ή «δυναμική», και ως φαίνεται δεν εξαντλείται στα λόγια. Τη δράση της στο Twitter και τη στάση της τη συζητάμε και την επαινούμε συχνά στο Ladylike. Οι απόψεις της για διάφορα θέματα- από το πόσο σπιρτόζικα και με συνέπεια βρίζει τον Trump, μέχρι το πώς τοποθετείται για το σώμα της ή το πώς απαντάει στο αναπόφευκτο κράξιμο που τρώει στο Twitter- μας έχουν φέρει κοντά της. Το ίδιο θα γίνει και ευθύς αμέσως. Η Chrissy Teigen όπως κάθε λογικός άνθρωπος ετούτη τη στιγμή φρίκαρε με τη δολοφονία του George Floyd.

Από την άλλη είναι σύζυγος Αφροαμερικανού και μητέρα 2 παιδιών με αφρικανικές και ασιατικές ρίζες (η ίδια είναι από τις Φιλιππίνες), οπότε είναι αναπόφευκτο να σκεφτεί πως αυτό που συνέβη, θα μπορούσε να την αφορά εντελώς προσωπικά από τη στιγμή που μιλάμε για ρατσιστική επίθεση. Σε ένα από τα tweet της επέλεξε να ενημερώσει πως δωρίζει 100.000 για όσους διαδηλωτές αντιμετωπίσουν φυλάκιση- επειδή απλά διαμαρτυρήθηκαν για μία δολοφονία.

Λίγο λεπτά αργότερα, και ως απάντηση προς τους χρήστες που σχολίασαν ότι 100.000 είναι λίγα, η Teigen διπλασίασε το ποσό. «Ωωω μάλλον χρειάζονται περισσότερα χρήματα τότε. Κάντε τα 200.000 δολάρια», γράφει.

Φυσικά και κάποιοι έπεσαν να την φάνε γι’ αυτή της την αντίδραση. Εμφανίστηκαν εκείνοι που της έγραψαν ότι με τη στάση της κλείνει το μάτι στους διαδηλωτές, άρα υποκινεί και πυροδοτεί διαδηλώσεις και εμμέσως πλην σαφώς «μπάχαλα» και αναρχία- καλησπέρα στους οπαδούς του Trump-. Κάποιοι λοιδώρησαν την κίνησή της κατηγορώντας την για επίδειξη πλούτου. Αλλά της Chrissy το αυτί δεν ιδρώνει αψήφιστα. Αφού τους έκανε με τα κρεμμυδάκια, πέταξε το μικρόφωνο κι αδιαφόρησε. Ας την απολαύσουμε λίγο.

«Με όποιον τρόπο γ@@@@@@ τον Trump και προχωρήστε. Μείνετε ασφαλείς, ενυδατωμένοι, φορέστε τη μάσκα σας και πάλι γ@@@@@@ τον Donald Trump».

«Μείνετε μακριά από τις αναφορές μου και δεν θα απαντήσω. Δεν σας ψάχνω, οπότε μη διστάσετε να μιλήσετε για μένα με όποιον τρόπο θέλετε. Είστε τρελοί επειδή ο χρόνος σας τελειώνει, οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι από τον τους ρατσιστικούς σας πισινούς και είναι οργισμένοι μαζί σας. Θα φοβόμουν κι εγώ στη θέση σας».

«Δεν μπορώ να σας εκφράσω πόσο λίγο με νοιάζει να σας είμαι αρεστή» γράφει η Chrissy Teigen προς τους επικριτές της. Όλοι οι υπόλοιποι την έχουμε έτσι κι αλλιώς στην καρδιά μας.