ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ

Χιλή: Φεμινιστική ομάδα διαδηλώνει για τους βιασμούς

AP Photo Marco Ugarte

Η Χιλή έχει γίνει πεδίο διαδήλωσης από τις 18 Οκτωβρίου, τότε που ξέσπασε ένα τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας. Ο συντηρητικός Πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα (τον κατηγορούν και οι γυναίκες μέσα από διαδήλωση που έκανε φεμινιστική ομάδα) δέχεται επιθέσεις εξαιτίας του κατώτατου μισθού αλλά και της υπέρμετρης βίας από το κράτος.

Μπορεί η Χιλή να ξεπέρασε τα τεράστια ποσοστά φτώχειας και να μεταπήδησε στη δημοκρατία, αλλά τα προβλήματα είναι πολλά. Η ανισότητα στη φορολογία και την εκπαίδευση αλλά και τα θέματα στην υγεία, με την τεράστια έλλειψη νοσοκομείων, είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Χιλιανοί. Και τώρα προστίθεται και η φεμινιστική ομάδα Las Tesis, για να καταδείξει τη βία που δέχονται οι γυναίκες.

Εκτυλίσσονται καθημερινά επεισόδια στους δρόμους του Σαντιάγο, αλλά και σε άλλες πόλεις, θυμίζοντας γεγονότα από την περιόδο της δικτατορίας του Πινοσέτ. Μέσα σε όλα αυτά, τον γύρο του κόσμου έκανε και ένα βίντεο με τη διαδήλωση γυναικών από φεμινιστική ομάδα που χορεύουν και τραγουδούν ρυθμικά ενάντια στο τεράστιο πρόβλημα των βιασμών.

Το σύνθημα από τη φεμινιστική ομάδα #LasTesis

«Η πατριαρχία είναι ένας δικαστής που μας δικάζει επειδή γεννηθήκαμε και η τιμωρία μας είναι η βία που δε βλέπεις. Είναι γυναικοκτονία. Υπάρχει ατιμωρησία για τον δολοφόνο μου. Γυναίκες εξαφανίζονται και βιάζονται», τραγουδούν ρυθμικά ενώ έχουν δέσει τα μάτια με μαύρο μαντίλι . Το τελευταίο συμβολίζει μάλλον το σημείο όπου λένε ότι τιμωρούμαστε με τη βία που δε βλέπεις.

Η φεμινιστική ομάδα #LasTesis προκαλεί κύματα αντριχίλας με την ένταση αλλά και με την υπόδειξη των ενόχων (ο δικαστής, ο αστυνομικός κι εσύ), ενώ φοράει ρούχα που συνήθως ενοχοποιούνται ως αιτία βιασμού από τους άντρες.

«Δεν έφταιγα εγώ, ούτε πού ήμουν, ούτε τι φορούσα. Ο βιαστής ήσουν εσύ. Είναι οι αστυνομικοί. Οι δικαστές. Το Κράτος. Ο Πρόεδρος. Το καταπιεστικό κράτος είναι ένας βιαστής. Κοιμήσου ήσυχα αθώο κορίτσι και μην ανησυχείς για τον εγκληματία, γιατί ο αγαπημένος αστυνομικός σε προσέχει ενώ κοιμάσαι γλυκά». Να σημειωθεί ότι στις τελευταίες διαδηλώσεις, 23 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 2.000 έχουν τραυματιστεί.