FEMALE TALK

Cate Blanchett: «Κάθε γυναίκα σε σειρά, ταινία, διαφήμιση ταμπόν, κάνει απίστευτη δουλειά»

@2023 Jordan Strauss/Invision/AP Images

H Cate Blanchett παρέλαβε το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Tár στην τελετή απονομής των βραβείων Critic’s Choice πριν από λίγες μέρες. Κι αν ακούσεις την ομιλία της, μάλλον θα πιστέψεις κι εσύ ότι δεν είναι πλέον μεγάλη fan των βραβείων γενικώς. Μπορεί να καταφέρνει πια να γεμίσει ένα σκρίνιο με βραβεία που κέρδισε μέσω των ερμηνειών της, αλλά για την Cate Blanchett, όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο ακατανόητες τής φαίνονται αυτού του είδους οι τελετές.

Η Cate Blanchett υποδύθηκε την Lydia Tár, στην ταινία Tár. Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, ανέβηκε στη σκηνή των Critic’s Choice για να παραλάβει το εν λόγω βραβείο και χρησιμοποίησε το βήμα που της δόθηκε για να μιλήσει κατά του ανταγωνισμού που η Awards Season δημιουργεί ανάμεσα σε συναδέλφους. Για να μιλήσει για την «πατριαρχική πυραμίδα» των βραβείων που χωρίζουν τον κόσμο σε νικητές και χαμένους. Και για να μας δώσει άλλον έναν λόγο να την εκτιμάμε ακόμα περισσότερο.

Η Cate Blanchett ξεκίνησε την ομιλία της εκφράζοντας την έκπληξή της που ήταν εκείνη που βραβεύτηκε τελικά από τους κριτικούς κινηματογράφου των ΗΠΑ. «Μασάω τσίχλα. Πραγματικά δεν περίμενα ότι θα στέκομαι εδώ», σημείωσε για να εκφράσει πόσο αναπάντεχη ήταν για εκείνη η βράβευσή της. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις «εκπληκτικές» ερμηνείες που έκαναν οι συνυποψήφιές της για το βραβείο (Viola Davis, Danielle Deadwyler, Margot Robbie, Michelle Williams και Michelle Yeoh) και χαρακτήρισε τη νίκη της «τυχαία».

Cate Blanchett @2023 Chris Pizzello/AP Images

Έπειτα η Αυστραλή, πολυβραβευμένη ηθοποιός θέλησε να ασκήσει τη δική της κριτική σε όλη την ιδέα των τελετών απονομής βραβείων.

«Θα μου άρεσε πολύ αν μπορούσαμε να αλλάξουμε όλο αυτό το γ@@@@@@@ οικοδόμημα. Τι είναι αυτή η πατριαρχική πυραμίδα σύμφωνα με την οποία κάποιος έρχεται και στέκεται εδώ;», αναρωτήθηκε με επαναστατική διάθεση η Cate Blanchett.

H κάτοχος δύο βραβείων Όσκαρ, κρατώντας το βραβείο Critics Choice στο χέρι, πρότεινε τα τηλεοπτικά show των βραβείων να καταργηθούν εντελώς, τονίζοντας ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να βάζουμε τους ηθοποιούς να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τη διασκέδασή μας.

«Γιατί να μην μπορούμε να πούμε απλά ότι υπάρχουν ένα σωρό γυναικείες ερμηνείες που από κοινού συνδιαλλέγονται μεταξύ τους;», είπε καθώς το κοινό ξεσπούσε σε χειροκροτήματα. «Και να σταματήσουμε να το κάνουμε σαν τηλεοπτική ιπποδρομία», πρόσθεσε.

Και δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ διαβάζοντας όσα είπε είδα έναν κόσμο του μέλλοντος πολύ πιο αισιόδοξο. Έναν κόσμο που δεν χωρίζεται πια σε νικητές και χαμένους, που δεν εξάρει τον ανταγωνισμό και δεν αντιμετωπίζει τα μέλη ενός επαγγελματικού κλάδου ως μονάδες που η μία θέλει να ξεπεράσει την άλλη, αλλά ως ισάξια κι ισότιμα μέλη μίας ευρύτερης κοινότητας που κάνει ένα επάγγελμα που στην ιδανική του μορφή, μέσω των προϊόντων που παράγει, μας ψυχαγωγεί και μας βοηθά να πάμε ένα βήμα παρακάτω τις σκέψεις και τις συμπεριφορές μας.

Έτσι αντιμετωπίζει η Cate Blanchett τις συναδέλφους της, αν κρίνουμε από την κατάληξη της ομιλίας της. «Κάθε μία γυναίκα σε σειρά, κινηματογράφο, σε διαφήμιση ταμπόν, σε οτιδήποτε, όλες κάνετε εκπληκτική δουλειά που με εμπνέει συνεχώς», είπε η ηθοποιός.

Η Cate Blanchett ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι όλες οι υποψήφιες της κατηγορίας στην οποία συμπεριλήφθηκε το όνομά της, άξιζαν το ίδιο να πάρουν το βραβείο. Αλλά όπως είπε άργότερα σε συνέντευξή της μετά την τελετή απονομής που της απέφερε ένα ακόμα βραβείο για τη συλλογή της, ήθελε να πει κι ότι ίσως είναι ώρα να αλλάξουμε τον τρόπο που προσεγγίζουμε την περίοδο των κινηματογραφικών βραβείων.

Σίγουρα πολλοί θα μιλούσαν για υποκρισία από τη στιγμή που αποδέχτηκε το βραβείο της και μάλιστα ένα ακόμα βραβείο στη συλλογή της, αλλά ίσως το προνόμιο της Cate Blanchett να έχει ζήσει πολλές φορές τέτοιες τιμητικές στιγμές, να της έχει δώσει και την ευκαιρία να απομυθοποιήσει το άγχος, την απογοήτευση, τον ανταγωνισμό που πάντα συνοδεύει έναν διαγωνισμό. Γιατί όσο λαμπερά κι αν είναι τα βραβεία στο Hollywood, παραμένουν διαγωνισμοί δημοφιλίας.

«Κανένας δεν φτάνει εκεί στη σκηνή χωρίς έναν στρατό ανθρώπων πίσω του που έχουν δημιουργήσει την ταινία και νομίζω ότι υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος για να γιορτάζουμε τις ερμηνείες», είπε ερωτώμενη σχετικά στα παρασκήνια των Critic’s Choice. «Είμαστε όλοι μέρος της βιομηχανίας. Όλοι επηρεάζουμε ο ένας τον άλλο. Όλες οι ηθοποιοί έχουν αντιμετωπίσει προκλήσεις κι έχουν φτάσει τα όριά τους επίσης», τόνισε η Cate Blanchett.

Τα σχόλια της έρχονται να προστεθούν στη συζήτηση που εδώ και καιρό έχει ανοίξει στο Hollywood σε σχέση με το μέλλον των τελετών απονομής βραβείων κινηματογράφου που βρέθηκαν να «παγώνουν» με την πανδημία ή να συγκλονίζονται από σκάνδαλα που καμία φορά οδηγούν στην επιλογή να μη μεταδοθούν τηλεοπτικά (βλέπε τις Χρυσές Σφαίρες του 2022 όταν αποκαλύφθηκε ότι η HFPA δεν είχε ούτε ένα μαύρο μέλος). Επιπλέον, ένα ερώτημα είναι ποιον αφορούν τελικά αυτές οι βραβεύσεις, αφού η τηλεοπτική τους μετάδοση σημειώνει χαμηλές τηλεθεάσεις τα τελευταία χρόνια.

Οι Χρυσές Σφαίρες για παράδειγμα, σύμφωνα με το Buzzfeed News, σημείωσε την περασμένη εβδομάδα την δεύτερη χαμηλότερη τηλεθέασή της στα 28 χρόνια που μεταδίδεται από το NBC. Όσο για τα Όσκαρ, αυτά πρόκειται να μεταδοθούν στις 12 Μαρτίου από το ABC. Η Cate Blanchett θεωρείται φαβορί και για εκείνη την «τηλεοπτική ιπποδρομία». Οι υποψηφιότητες για τα βραβεία θα ανακοινωθούν προσεχώς.