BUSINESS

5 ατάκες που δεν πρέπει να λες ποτέ σε συνάδελφο (και τι να πεις στη θέση τους)

Είναι πολύ πιθανό να σου έχει ήδη συμβεί στη δουλειά. Ένας ή μία συνάδελφος που θα πει το λάθος πράγμα τη λάθος στιγμή ή που σε βρίσκει σε μία φάση όπου όλα σου ακούγονται κουλά. Μπορεί να το έχεις κάνει κι εσύ η ίδια και να μην έχεις πάρει πρέφα.

«Είναι ένα γενικό πρόβλημα που ονομάζεται εγωκεντρικές προκαταλήψεις. Δείχνει τη σιγουριά που νιώθουμε για τις καλές προθέσεις μας αλλά δεν αναγνωρίζουμε ότι οι άλλοι δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις προθέσεις. Βλέπουν μόνο το πώς τους φερόμαστε», εξηγεί η καθηγήτρια στο management Jennifer Anna Chatman. Άρα το συμπέρασμα είναι ότι είναι καλύτερα να μασάς. Ή να λες τα πράγματα κάπως αλλιώς στον συνάδελφο.

«Αργείς πάντα» ή «Δεν τα καταφέρνεις ποτέ»

Παραδέξου πως οι λέξεις ποτέ και πάντα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να πεις μια σκέψη σου. Είναι ακραίες λέξεις και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Άσε που σε κάνουν να ακούγεσαι σαν παιδί που τσακώνεται στο νήπιο.

«Χαλάρωσε συνάδελφε»

Αυτό ήταν. Η λέξη που μπορεί να κάνει το μυαλό σου να γυρίσει, ακόμα και αν είσαι όντως χαλαρή. Αν δεν θέλεις να γίνει πόλεμος, πες απλά ότι καταλαβαίνεις τι περνά ο άλλος και τελείωσε το θέμα.

«Δεν το περίμενα ότι θα μου άρεσε η ιδέα σου»

Πόλεμος, μέρος δεύτερο. Αν κάποιος θέλει να κάνει μία πρόταση και θεωρείστε ομάδα, το τελευταίο που θέλει να ακούσει είναι ότι μάλλον είναι χαζός και είναι απίστευτο που προτείνει κάτι έξυπνο. Πες απλά ότι είναι καλή ιδέα.

«Μπορείς και καλύτερα»

Μπορεί και να είναι η στιγμή που χτυπάς φλέβα και λες σε κάποιον αυτό που άκουγε από τη μάνα του. Δεν είναι να παίζουμε με τα ψυχολογικά τραύματα του συνάδελφου. Δεν χρειάζεται να κρίνεις. Δώσε απλώς feedback για το πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικά. Τι θα έκανες δηλαδή εσύ.

«Είναι κατανοητό αυτό που λέω συνάδελφε»;

Εφόσον μιλάτε την ίδια γλώσσα και αρθρώνεις σωστά τις λέξεις, είναι γελοίο να ρωτάς κάτι τέτοιο. Κάποιος θα μπορούσε να το λάβει ως υπαινιγμό. Ότι είναι ηλίθιος, ή ακόμα χειρότερα, ότι εσύ είσαι πολύ πιο έξυπνη. Πάμε πάλι. Δοκίμασε το «πώς σου ακούγεται»;