ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Τι κάνεις όταν έχεις τα προσόντα, αλλά δεν έχεις το νεαρό της ηλικίας;

Pexels

Είμαι 49 ετών και νιώθω ότι έχω φτάσει σε τέλμα επαγγελματικά. Έχω στείλει πάνω απο 100 βιογραφικά σε πλατφόρμα όπου το πεδίο της ηλικίας είναι υποχρεωτικό. Με κάλεσαν δυστυχώς μόνο 2 επιχειρήσεις σε συνέντευξη. Τι κάνεις όταν έχεις τα προσόντα, αλλά δεν έχεις το νεαρό της ηλικίας;

Απαντά η mentor του Women On Top, Αικατερίνη Κωνσταντίνα Καφαντάρη, Head of HR & Recruitment.

Συνεχίζεις μέχρι να πετύχεις τον στόχο σου! Θα έχεις φτάσει σε τέλμα μόνο όταν σταματήσεις τις προσπάθειες, μόνο όταν «παραιτηθείς». Η ηλικία, άλλωστε, είναι μόνο ένα νούμερο. Αυτό που έχει σημασία είναι η ικανότητα για δουλειά, η θέληση, η σωματική και η ψυχική υγεία.

Τώρα ειδικά περισσότερο από ποτέ, οι εταιρείες έχουν αρχίσει να ευαισθητοποιούνται στα θέματα της διαφορετικότητας, όπως η ηλικία, και αυτό σίγουρα δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Σημαίνει πως οι εποχές αλλάζουν, τα πράγματα αλλάζουν!

H αναζήτηση εργασίας είναι χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία. Απαιτεί υπομονή, επιμονή, πολύ καλή έρευνα και παρακολούθηση της αγοράς, δικτύωση και σίγουρα χρόνο (είναι full time job!).

Σημαντικά tips για να «επιβιώσεις» απο την ψυχοφθόρα περίοδο της ανεργίας:

• Κάνε κάτι για την προσωπική και επαγγελματική σου ανάπτυξη (σεμινάρια, διάβασμα ή οτιδήποτε άλλο θα σε βοηθήσει να είσαι ακόμα πιο ανταγωνιστική και να παραμένεις ενημερωμένη στα θέματα της δουλειάς σου)
• Να διευρύνεις το επαγγελματικό σου δίκτυο (LinkedIn, προσωπικός κύκλος, γνωστοί/ές)
• Να αξιοποιήσεις τον ελεύθερό σου χρόνο με χόμπι, ενδιαφέροντα και ασχολίες που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα
• Να εντάξεις στην καθημερινότητά σου την σωματική άσκηση. Αν δεν το κάνεις ήδη, έστω και 20 λεπτά γυμναστικής ή/και περπατήματος θα σου δώσουν ώθηση και θα σε αναζωογονήσουν.

Προσωπικά, υπήρξα άνεργη για 1,5 χρόνο στην ηλικία των 54 ετών! Τώρα έχω βρει δουλειά και είμαι ευχαριστημένη. Στην προσπάθειά μου αυτή, με βοήθησαν τα εξής:

• Προσπαθούσα πάντα να ασχοληθώ με κάτι που με ευχαριστούσε, που γέμιζε τη μέρα μου και με ωφελούσε και προσωπικά και επαγγελματικά.
• Κάθε μέρα αφιέρωνα περίπου 5 με 6 ώρες στην αναζήτηση εργασίας και τη δικτύωση.
• Παρακολούθησα δωρεάν online trainings μέσω του LinkedIn, με στόχο την επαγγελματική μου ανάπτυξη και την απόκτηση δεξιοτήτων.
• Προσπαθούσα πάντα να ενημερώνομαι για ό,τι έχει να κάνει με τον επαγγελματικό μου τομέα. Έτσι διατήρησα την αυτοπεποίθησή μου και την πίστη μου στις γνώσεις και τις ικανότητές μου.
• Ξεκίνησα την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας (υπάρχουν οικονομικά, αλλά και δωρεάν μαθήματα!).
• Εκτός από τις αιτήσεις που έκανα σε συγκεκριμένες αγγελίες εργασίας, έστειλα το βιογραφικό μου και σε HR agencies και headhunters, και επιδίωξα επικοινωνία μαζί τους για να συστηθώ, να τους πω ποια είμαι και τι ψάχνω.
Επικοινώνησα στον κύκλο μου (γνωστοί, φίλοι, παλιοί συνεργάτες κλπ.) ότι ψάχνω δουλειά. Το word of mouth και η δικτύωση είναι πολύ δυνατά εργαλεία, πολύ περισσότερο από την απάντηση σε αγγελία εργασίας.
• Επίσης, έστειλα αίτημα σύνδεσης σε όλο το HR community & Recruiters στο Linkedin, με σκοπό να συστηθώ, να επικοινωνήσω ότι είμαι σε φάση ανεύρεσης εργασίας στέλνοντας το βιογραφικό μου.
• Υπενθύμιζα συνεχώς στον εαυτό μου πως δεν θα χάσω κάτι αν προσπαθήσω, ενώ παράλληλα δεν άφηνα την απογοήτευση να με καταβάλει.

Οι τρόποι διαφέρουν, φυσικά, ανάλογα με την προσωπική, οικονομική και οικογενειακή κατάσταση και ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει ο καθένας στην ζωή του. Αυτό όμως που δεν διαφέρει είναι η αποφασιστικότητα και το πάθος, η ισχυρή θέληση και το πείσμα που πρέπει να έχουμε, για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε!

Όποιο εμπόδιο και αν χρειαστεί να αντιμετωπίσεις, το ισχυρότερο εργαλείο σου θα είναι πάντα η πίστη στον εαυτό σου! Μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες που δεν θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε. Αν δεν προσπαθήσουμε, ωστόσο, η μάχη έχει χαθεί εκ προοιμίου. Μην τα παρατάς ποτέ λοιπόν! Αυτή είναι η σημαντικότερη συμβουλή μου.

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.