ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Έχω βαλτώσει στη δουλειά μου. Πώς μπορώ να το αλλάξω;

Pexels

Ζω σε μια μικρή επαρχιακή πόλη και δεν είμαι σίγουρη ότι η δουλειά που κάνω με γεμίζει. Το κλίμα είναι αρκετά καλό, αλλά το τελευταίο διάστημα έχω βαλτώσει και αγχώνομαι ότι θα μείνω για πάντα στάσιμη, καθώς δεν υπάρχουν νέα ερεθίσματα που να με ενθουσιάζουν. Αισθάνομαι ότι κυλάει ο χρόνος και εγώ μένω ίδια. Πως μπορώ να σπάσω αυτόν τον φαύλο κύκλο;

Απαντά η mentor του Women On Top, η Καρατοσίδη Δήμητρα, Οικονομολόγος / HR

Καταρχάς θα ήθελα να σου πω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ γιατί δεν συμβιβάζεσαι με πράγματα και καταστάσεις που βλέπεις ότι δεν σε γεμίζουν και δεν σε ικανοποιούν!

Το γεγονός ότι ζεις σε μια μικρή επαρχιακή πόλη δεν είναι πάντα αρνητικό. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που φεύγουν από τις μεγάλες πόλεις και επιλέγουν να ζήσουν στην επαρχία αναζητώντας εργασία, καθώς το κόστος διαβίωσης είναι μικρότερο, οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες και οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους. Άλλωστε, ζούμε σε εποχές που μπορούν να γίνουν τα περισσότερα πράγματα διαδικτυακά: Πτυχία, μεταπτυχιακά, ακόμα και ευκαιρίες εργασίας προσφέρονται εξ αποστάσεως.

Το καλό κλίμα σε μια δουλειά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Στη δουλειά μας περνάμε καθημερινά τις ίδιες -αν όχι και περισσότερες ώρες από όσες περνάμε στο σπίτι μας. Η καλή επικοινωνία, λοιπόν, και συνεργασία με τους συναδέλφους είναι κινητήριος δύναμη στο να είμαστε και εμείς πιο δημιουργικοί και παραγωγικοί.

Εάν παρ’ όλ’ αυτά αισθάνεσαι ότι έχεις βαλτώσει, αγχώνεσαι ότι θα μείνεις στάσιμη και ότι δεν υπάρχουν νέα ερεθίσματα που να σε ενθουσιάζουν, μην απογοητεύεσαι!

Βρες τι είναι αυτό που πραγματικά σου αρέσει:

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που πραγματικά μας αρέσει και μας παθιάζει σε μια δουλειά. Ωστόσο, η αναγνώριση των επιθυμιών μας δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση! Θα χρειαστεί να επενδύσεις σε αυτή την προσπάθεια: μπορείς να γραφτείς σε ένα σεμινάριο μετά τη δουλειά για να μάθεις νέες δεξιότητες ή ακόμα και να προσφέρεις εθελοντικά σε έναν οργανισμό το χρόνο σου, με σκοπό να έρθεις σε επαφή με αντικείμενα που ποτέ στο παρελθόν δεν είχες ασχοληθεί.

Πολλές φορές, αξίζει να τολμήσουμε και να ακολουθήσουμε άγνωστα για εμάς μονοπάτια, τα οποία θα μας φανερώσουν ικανότητες και ρόλους που δεν είχαμε φανταστεί μέχρι τώρα ότι θα μπορούσαμε να παίξουμε.

• Διαπραγματεύσου με τον εργοδότη σου για αλλαγές που θέλεις να κάνεις:

Μια/ένας δυσαρεστημένη/ος υπάλληλος δεν κάνει καλό ούτε στην εταιρεία στην οποία εργάζεται, ούτε και στον εαυτό του. Μπορείς να συζητήσεις με τον/την εργοδότη σου και να περιγράψεις την κατάσταση που βιώνεις στην καθημερινή σου εργασία. Μπορεί να μην έχεις εσύ να προτείνεις κάτι, αλλά να σου προτείνει κάτι αυτός/ή και να σε βγάλει από το αδιέξοδο που θεωρείς ότι βιώνεις εργασιακά. Καλό είναι να μην κρατάς μέσα σου τη δυσαρέσκειά σου.

Πρέπει να επικοινωνούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας με τους ανθρώπους που εμπλέκονται άμεσα με αυτά, διότι όσο τα κρατάμε μέσα μας το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μεγαλώνουν οι φόβοι μας και να μειώνονται οι αντοχές μας.

Εύχομαι να σε βοήθησα έστω και λίγο στο ζήτημα που σε απασχολεί! Σου εύχομαι ολόψυχα ό,τι καλύτερο σε ό,τι κι αν αποφασίσεις να κάνεις. Να είσαι πάντα δημιουργική και πάντα ασυμβίβαστη σε ό,τι δεν σου αρέσει και σε δυσαρεστεί.

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.