ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ask the mentor: Θα γίνω μητέρα για πρώτη φορά. Πώς θα συνδυάσω μητρότητα και επιχειρείν;

Pexels

Έχω μια μικρή επιχείρηση με 3 άτομα προσωπικό και σε λίγους μήνες θα γίνω και μητέρα για πρώτη φορά. Με αγχώνει πολύ το πώς θα καταφέρω να συνδυάσω αυτούς τους δύο ρόλους τους πρώτους μήνες και πώς θα αφήσω την επιχείρησή μου να “τρέχει” χωρίς την καθημερινή μου παρουσία.

Απαντά η mentor του Women On Top, Μαριάννα Σκυλακάκη, CEO, αθηΝΕΑ

Πρώτα από όλα, σου εύχομαι κάθε καλό στο μαγικό νέο ταξίδι που έχει ήδη ξεκινήσει για σένα! Μπορεί τη μητρότητα να τη βιώνει καθεμιά μοναδικά, όμως η ομορφιά του να βρίσκεσαι δίπλα σε ένα πλάσμα καθώς μεγαλώνει, είναι ένα προνόμιο που μοιραζόμαστε εμείς οι γονείς. Είναι όμως παράλληλα ένας ρόλος απαιτητικός, ιδιαίτερα πριν βρεις τα πατήματά σου, και είναι απολύτως λογικό να σου προκαλεί άγχος η προοπτική των πρώτων αυτών μηνών.

Η άδεια μητρότητας -και πατρότητας, αλλά ας αφήσουμε τη συζήτηση αυτή για άλλη μέρα- δεν είναι απλά στοιχείο πολιτισμού για μια κοινωνία. Είναι ένα απαραίτητο διάλειμμα από την εργασία στο κρίσιμο πρώτο διάστημα της ζωής ενός μωρού. Είναι ένα από τα πραγματικά μελανά σημεία του εργασιακού μας πλαισίου το γεγονός ότι γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες και ιδιοκτήτριες μικρών επιχειρήσεων δεν λαμβάνουν περισσότερη βοήθεια από την πολιτεία σε αυτή την περίοδο της ζωής τους.

Προσπάθησε, παρ’ όλ’ αυτά, να δεις το ποτήρι μισογεμάτο. Κι αυτό γιατί η πορεία σου μέχρι στιγμής σε έχει εξοπλίσει μοναδικά για τις δυσκολίες του νέου αυτού ρόλου. Άλλωστε, μια μικρή επιχείρηση είναι κι αυτή, από πολλές απόψεις, μια εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία. Χρειάζεται πίστη και ευρηματικότητα. Λίγη άγνοια κινδύνου και μπόλικη δουλειά. Ένα απρόβλεπτο ωράριο, οξυμένα αντανακλαστικά και κρίση. Πίστεψέ με, ο συνδυασμός αυτός θα σου φανεί πολύτιμος τους μήνες -και τα χρόνια- που θα ακολουθήσουν.

Με αυτά τα δεδομένα, σου στέλνω με αγωνιστικούς χαιρετισμούς (καθώς αυτή τη στιγμή που σου γράφω έχω μια μικρή επιχείρηση, ένα μωρό τριών μηνών και δυο ακόμη κοριτσάκια κάτω των 6), κάποια από τα μικρά μαθήματα των τελευταίων ετών που ίσως σου φανούν χρήσιμα:

#1 Χώρισε όλες τις αρμοδιότητες πριν γεννήσεις. Κάνε πολύ ξεκάθαρο το τι αναλαμβάνει ποιος από τα μέλη της ομάδας σου. Θα νιώσεις τον πειρασμό να κρατήσεις για τον εαυτό σου εκείνα τα πράγματα που θεωρείς αδύνατο να τα κάνει κάποιος άλλος. Όμως ουδείς αναντικατάστατος – ακόμη κι εσύ. Πίστεψέ το και ανάθεσε γενναία στους συνεργάτες και συνεργάτιδές σου νέες ευθύνες.

#2 Εμπιστέψου τους ανθρώπους σου. Το προσωπικό της επιχείρησής σου το διάλεξες για κάποιον λόγο και πιθανότατα ξέρει περισσότερα για τη δουλειά απ’ ό,τι νομίζεις. Μπορεί η ιδέα ότι κάποια πράγματα θα γίνουν χωρίς να τα ελέγχεις να σου προκαλεί ναυτία. Αποδέξου το, όμως, και θα δεις ότι η ομάδα σου είναι ικανή και πολυμήχανη! Θα ενηλικιωθεί από αυτή την εμπειρία και, όταν επιστρέψεις, θα είναι καλύτερη από ποτέ.

#3 Πάρε τον χώρο σου. Βάλε ένα εβδομαδιαίο check-in στο πρόγραμμα και προσπάθησε να μαζεύονται ζητήματα προς επίλυση για τότε, αντί να επικοινωνούνται σε εσένα ανά πάσα στιγμή. Χρειάζεσαι απερίσπαστο χρόνο με το μωρό σου και είναι πολύ εύκολο μια κλήση, ένα μήνυμα ή ένα email να τον διαταράξει.

#4 Είσαι ακόμα εδώ. Είναι καλό, πάντως, να ξέρουν οι άνθρωποί σου ότι αν προκύψει μια πραγματική ανάγκη, θα είσαι εκεί. Απρόοπτα συμβαίνουν και πολλές φορές η δική σου κρίση, εμπειρία και οπτική θα τα λύσουν πολύ πιο αποτελεσματικά. Το ότι έχεις ένα μωρό δεν το αλλάζει αυτό και, αν δεν γίνεται κατάχρηση της συνεισφοράς σου, το ότι είσαι ένα τηλέφωνο μακριά είναι σημαντικό.

#5 Το πρόγραμμα είναι σύμμαχός σου. Σε έναν άλλο κόσμο, το διάστημα αυτό δεν θα υπήρχε ανάγκη να έχεις άλλα θέματα στο μυαλό σου, παρά μόνο αν το επιθυμούσες. Όμως αυτή τη στιγμή καλείσαι να κάνεις πολλά διαφορετικά πράγματα συγχρόνως. Προσπάθησε να φτιάξεις ένα ρεαλιστικό, καθημερινό πρόγραμμα το οποίο θα σε διευκολύνει.

#6 Λέμε ναι στη βοήθεια. Η Ελλάδα δεν είναι (ακόμα) Σκανδιναβία. Είμαστε πολύ πίσω στην υποστήριξη των γυναικών σε πολλά επίπεδα. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι τα πράγματα, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα που αυτή τη στιγμή καλείσαι να αντιμετωπίσεις. “It takes a village” για να μεγαλώσει ένα παιδί, λένε. Μη διστάζεις να ζητάς βοήθεια και να τη λαμβάνεις.

Ένας επιπρόσθετος λόγος που θεωρώ το ταξίδι της μητρότητας μαγικό είναι το γεγονός ότι βγάζει από μέσα σου αποθέματα που δεν ήξερες ότι είχες. Σε οπλίζει με ψυχραιμία και ακονίζει τις δεξιότητές σου. Όταν με το καλό επιστρέψεις στην επιχείρησή σου full-time, θα δεις ότι είσαι σε καλύτερη θέση από ποτέ για να την απογειώσεις!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.