ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Οραματίζομαι την ίδρυση μιας μικρής ΜΚΟ. Από πού πρέπει να ξεκινήσω;

Unsplash

Οραματίζομαι την ίδρυση μιας μικρής ΜΚΟ που θα υλοποιεί Έργα και Προγράμματα στον τομέα της εκπαίδευσης και της τέχνης. Από πού πρέπει να ξεκινήσω για να ενημερωθώ για τα βασικά βήματα; Πώς μπορώ να διασφαλίσω την αμοιβή των σταθερών συνεργατών μου και τη δική μου, στο περιβάλλον μιας ΜΚΟ;

Απαντά η mentor του Women On Top, Νικολέτα Ρεκατσίνα, Co-Founder at Openous 

Αγαπητή φίλη,

Η ίδρυση μιας ΜΚΟ μπορεί να είναι μία πολύ απαιτητική αλλά και ενθουσιώδης εμπειρία ταυτόχρονα!

Για αρχή, έχεις κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα: Έχεις όραμα.

Έχεις σκεφτεί και σχεδιάσει ένα πρώτο πλάνο του τι θα ήθελες να κάνεις. Το επόμενο βήμα είναι να απευθυνθείς σε μία/έναν δικηγόρο και μία/έναν λογίστρια/στή, ώστε να ενημερωθείς αναλυτικά για το νομικό και λογιστικό πλαίσιο γύρω από τις ΜΚΟ και τις υποχρεώσεις που αυτά συνεπάγονται. Έτσι, θα μπορέσεις να αποφασίσεις τη μορφή του οργανισμού (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, Κοινσεπ κτλ.) που ταιριάζει καλύτερα σε σένα και σε αυτό που θες να κάνεις, καθώς και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις προκειμένου να την ιδρύσεις.

Extra tip: Πριν απευθυνθείς στους παραπάνω επαγγελματίες, πιάσε μολύβι και χαρτί και προσπάθησε να καταγράψεις το/τα αντικείμενο/α και τους στόχους της ΜΚΟ που ονειρεύεσαι όσο πιο ξεκάθαρα και συγκεκριμένα μπορείς. Όσο καλύτερα γνωρίζεις τι είναι αυτό που θες να κάνεις, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσεις να πάρεις σημαντικές αποφάσεις στο πρώτο στάδιο της ίδρυσης και στα μετέπειτα βήματά σου.

Ακόμη, μην διστάσεις να ρωτήσεις και να ζητήσεις βοήθεια από γνωστούς σου ανθρώπους στον χώρο των ΜΚΟ, οι οποίοι έχουν την εμπειρία και μπορούν να σε συμβουλεύσουν ή/και να ζητήσεις την καθοδήγηση από μία/ένα μέντορα!

Αφού ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα, θα εντοπίσεις ότι η επίτευξη της οικονομικής βιωσιμότητας μιας ΜΚΟ διαφέρει πολύ από αυτή μιας κερδοσκοπικής εταιρείας. Οι τρόποι με τους οποίους συνήθως την επιτυγχάνουν οι ΜΚΟ είναι μέσα από δωρεές, επιχορηγήσεις και χορηγίες, κυρίως από ιδιωτικούς φορείς. Ωστόσο, και στον τομέα αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η αποστολή και το όραμα της δικής σου ΜΚΟ: Ανάλογα με τους στόχους που έχεις επηρεάζονται και οι χρηματοδοτικοί σου πόροι.

Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό! Η ίδρυση μιας ΜΚΟ απαιτεί αφοσίωση, σκληρή δουλειά και επιμονή. Είναι σημαντικό να παραμένουμε προσηλωμένες/οι στην αποστολή και τους στόχους της οργάνωσής μας, ενώ παράλληλα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι/ες και ανοιχτοί/ες σε νέες ιδέες και προσεγγίσεις. Με έναν καλό σχεδιασμό, ισχυρή ομάδα και με δέσμευση για θετικό αντίκτυπο, πιστεύω ότι κάθε μικρή ΜΚΟ μπορεί να πετύχει σπουδαία πράγματα!

Καλή επιτυχία!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.