ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask The Mentor: Πήρα προαγωγή και δυσκολεύομαι στη σχέση με τους υφισταμένους μου. Τι να κάνω;

Pexels

Πήρα μια μεγάλη προαγωγή και τώρα δυσκολεύομαι στη σχέση με τους υφισταμένους μου, που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν στο ίδιο επίπεδο με μένα.

Απαντά η mentor του Women On Top, Στέλλα Βουλγαράκη, Chief People Officer.

Αρχικά πολλά συγχαρητήρια για την προαγωγή σου! Είναι πολύ σύνηθες στο συνεχές τρέξιμο για εξέλιξη να ξεχνάμε να πάρουμε το χρόνο που μας αναλογεί για να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας για αυτό που -με τόσο κόπο- πετύχαμε.

Η ερώτηση σου είναι πολύ σημαντική, καθώς η σωστή διαχείριση των ανθρώπων που μέχρι πρότινος ήταν στο ίδιο επίπεδο με σένα, θα διασφαλίσει την ποιότητα τόσο της ομαδικής δουλειάς όσο και της ατομικής εξέλιξης. Κάθε επαγγελματικό ταξίδι είναι διαφορετικό, αλλά μερικές αρχές που πιστεύω διέπουν όλες και όλους μας είναι:

1. Αναγνώρισε την αλλαγή: Η αλλαγή είναι μέρος της εξέλιξης και θα ήταν ουτοπικό να θεωρηθεί πως με την προαγωγή δεν θα αλλάξει κάτι. Αντιθέτως, εκφράζοντας πως αυτό είναι μια καινούργια συνθήκη για όλες και όλους, δίνει ανθρώπινη υπόσταση στην κατάσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να αντιμετωπίσεις με σεβασμό και θάρρος τους ανθρώπους που μπορεί να απογοητεύτηκαν από αυτή την τροπή των πραγμάτων και να τους βοηθήσεις να προχωρήσουν.

2. Δώσε χώρο και χρόνο: Η συγκεκριμένη αλλαγή αφορά και τις δύο πλευρές, οπότε είναι σημαντικό να δώσεις το χώρο και το χρόνο που χρειάζονται τα άτομα της ομάδας σου ώστε να την κατανοήσουν.

Εξίσου σημαντικός είναι, πέραν του ομαδικού χρόνου, και ο ατομικός χρόνος που θα επενδύσεις με τον καθένα και την κάθε μία ξεχωριστά, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η σχέση σας.

3. Θέσε ξεκάθαρα όρια: Καθώς η μορφή της σχέσης με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες εξελίσσεται, είναι υψίστης σημασίας να είσαι ξεκάθαρη ως προς το τι περιμένεις από αυτούς/ες και ποιά είναι τα όρια της νέας σας σχέσης. Σε αυτή την προσπάθεια, θα πρέπει να βρεις το χώρο για να επιδείξεις την αξιοπιστία σου ως μάνατζερ και να καθορίσεις πώς θέλεις να σε βλέπουν.

4. Δοκίμασε το ηγετικό σου προφίλ: Ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που διοικείς μία ομάδα, είναι σημαντικό να πειραματιστείς με το leadershipstyle που ταιριάζει σε σένα και τον οργανισμό. Σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια είναι να μην κάνεις μεγάλες αλλαγές την ώρα που είναι ακόμα σε εξέλιξη η αρχική αλλαγή.

Μην ξεχνάς ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που έχεις: με τους ανθρώπους αυτούς έχεις συνεργαστεί με κάποιο τρόπο, οπότε ήδη ξέρεις τι τους αρέσει, πώς δουλεύουν και τι τους παρακινεί. Άρα ήδη έχεις πολύτιμη γνώση ως μανατζερ.

5. Διαχειρίσου τυχόν προσωπικές σχέσεις: Είναι πολύ λογικό ως συνάδελφοι/ισσες να έχετε αναπτύξει και φιλικές σχέσεις. Εδώ θα χρειαστεί η κρίση σου αναφορικά με το πώς θέλεις να τις διαχειριστείς αυτές τις σχέσεις και πώς θα κρατήσεις τις ισορροπίες, ειδικά όταν μπορεί να προκύψουν δύσκολες συζητήσεις.

Εύχομαι τα παραπάνω να ξεκίνησαν μία διαδικασία σκέψης αλλά και μόνο που έθεσες το ερώτημα, είσαι ήδη πολλά βήματα πιο κοντά στην απάντηση που ψάχνεις. Σε αυτό το ταξίδι, θα μπορούσε να σε βοηθήσει παραπάνω και μια επίσημη σχέση mentoring.

Πολλά συγχαρητήρια και πάλι, και καλή αρχή στο νέο σου ταξίδι!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.