ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Νέα πόλη, νέοι συνάδελφοι, νέα καθημερινότητα για όλη την οικογένεια. Πώς να το διαχειριστώ;

Pexels

Παίρνω μετάθεση από τη δουλειά μου και χρειάζεται να μετακομίσω σε νέα πόλη με την οικογένειά μου. Δεν είμαι άνθρωπος που μου αρέσουν πολύ οι αλλαγές και τώρα θα πρέπει να διαχειριστώ αρκετές μαζί, κάτι που με φοβίζει. Νέα πόλη, νέο εργασιακό περιβάλλον, νέοι συνάδελφοι, νέα καθημερινότητα για το παιδί μου και για όλη την οικογένεια. Πώς μπορώ να τα διαχειριστώ όλα αυτά αποτελεσματικά και να προσαρμοστώ γρήγορα, ώστε όλες αυτές οι αλλαγές να μην επηρεάσουν την αποδοτικότητά μου στη δουλειά, ούτε τις ισορροπίες στην οικογένειά μου;

Απαντά η mentor του Women On Top, Στεφανία Καββαδία, Διευθύντρια τραπεζικού υποκαταστήματος

Αλλαγές, μετακινήσεις, μετακομίσεις, νέες συνεργάτιδες & συνεργάτες, καινούργιες παρέες, άλλο κλίμα, όλα από την αρχή, όλα μαζί κι όλα βουνό.
Παύση.
Ανάσα.

Οι αλλαγές -ακόμη και οι ηθελημένες- τείνουν να μας φέρνουν στα όριά μας και δοκιμάζουν θεμελιωδώς την ισορροπία μας.

Ξεκίνα λοιπόν με τα πρακτικά: Λίστες, πολλές λίστες!

Η νέα οικογενειακή σας βάση

Προέχει να βρεις σπίτι. Ασφαλώς θα είναι πιο εύκολο εάν σου παρέχεται στέγη μέσω της εταιρείας σου. Μίλα με μεσίτ(ρι)ες, με συναδέλφισσες/ους, με γνωστές και γνωστούς.

Ψάξε εξαντλητικά τυχόν παροχές της εταιρείας σου – ενδέχεται να καλύπτει μέρος ή όλο το μεταφορικό κόστος, τα εισιτήρια μεταστέγασης της οικογένειας, ίσως προβλέπονται ημέρες άδειας για την τακτοποίηση, ενδεχομένως καλύπτονται έξοδα προσωρινής διαμονής σε ξενοδοχείο.

Προϋπολόγισε το χρόνο που απαιτείται για τις διαδικασίες. Είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί περισσότερος.

Να θυμάσαι πως η αίσθηση της κανονικότητας καλλιεργείται μέσα από την ασφάλεια της επανάληψης και της μονιμότητας στο νέο τόπο.

Το παιδί

Η προτεραιότητα είναι να εγγραφεί άμεσα στο νέο σχολείο. Στην Ελλάδα, δεν είναι τόσο δραματικό όσο φανταζόμουν, αρκεί μια συνεννόηση με τα δύο σχολεία και αμοιβαία αποδοχή μιας ηλεκτρονικής αίτησης. Εν ανάγκη, συμβουλέψου το εγγύς Γραφείο Πρωτο/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε δεύτερο χρόνο, το παιδί θα ενταχθεί στις δραστηριότητες που ήδη παρακολουθούσε. Μην βιαστείς ν΄ αποφασίσεις! Πιθανόν οι νέες παρέες να το ωθήσουν σε καινούργια ενδιαφέροντα.

Ζήτα από το σχολείο ή/και τους/τις συναδέλφους/ισσες να σου προτείνουν παιδίατρο, και κανόνισε μια επίσκεψη γνωριμίας πριν προκύψει ανάγκη.

Κράτα -με όποιο βολικό για σένα τρόπο- τα στοιχεία επικοινωνίας των επαγγελματιών που θα χρειαστείς, πχ. κτηνίατρο, υδραυλικό κτλ.

Η εργασία

Λύσε γρήγορα τα καθημερινά ζητήματα μετακίνησης. Η άνεση κυκλοφορίας είναι το πρώτο ενδυναμωτικό βήμα. Μπολιάζεις τη νέα εργασιακή ομάδα με διαφορετικές εμπειρίες. Διατήρησε θετικότητα και δεκτικότητα. 

Στην περίπτωσή μας, ήτοι δύο μετακομίσεις εντός Ελλάδας μέσα σε 20 μήνες, ο σύντροφός μου μού έδωσε 3-4 εβδομάδες απερίσπαστης μοναξιάς στο νέο τόπο. Κατάφερα έτσι να οργανώσω ικανοποιητικά το νέο, επαγγελματικό περιβάλλον – εργαζόμενη μεν 12ωρα, αλλά χωρίς λοιπές έγνοιες. Επιπλέον, μπόρεσα να τακτοποιήσω τα διαδικαστικά του νέου σπιτιού (σύνδεση ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, καθαρισμός), ενόσω η οικογένεια πακετάριζε στο παλιό. Η επανένωση μετά από ένα μήνα ήταν χαρμόσυνη και η σταδιακή μετάβαση λειτούργησε εποικοδομητικά στη δική μας οικογένεια.


Το υποστηρικτικό πλαίσιο

Μέτρα τις δυνάμεις και τις συμμαχίες σου. Μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από τους οικείους ανθρώπους σου:  στο  πακετάρισμα/κουβάλημα, ταπεράκια φαγητού όσο το σπίτι είναι βομβαρδισμένο, baby-sitting που ελευθερώνει χρόνο. Επίσης, σκέψου την πιθανότητα να συνδράμει κάποιος δικός σου άνθρωπος τον πρώτο καιρό στη νέα πόλη.

Ο αποχαιρετισμός του παρελθόντος

Δώσε χώρο και χρόνο σε συναισθήματα και αναμνήσεις. Μην αμελήσεις ένα οικογενειακό τραπέζι, ένα party με φίλους, αναμνηστικά δωράκια στο σχολείο του παιδιού.

Αποδέξου ότι θα υπάρξουν αναποδιές. Όσο καλό προγραμματισμό κι αν έχεις κάνει, θα υπάρξουν στιγμές έντασης, ανασφάλειας, ανοργανωσιάς, αταξίας και κόπωσης.

Νιώσε ότι η αλλαγή αφορά όλα τα μέλη της οικογένειας και του κοινωνικού σας περίγυρου – εσένα, το σύντροφό σου, το παιδί, τα κατοικίδια, την οικογένεια, τους φίλους και τις φίλες σας.

Δώσε χρόνο προσαρμογής. Καθεμιά και καθένας βιώνει αυτή τη μεγάλη αλλαγή με άλλο εσωτερικό ρυθμό. Πρέπει να υπενθυμίζετε ότι είστε όλ@ μαζί σε αυτήν με αποδοχή κι αλληλοϋποστήριξη. Γεμίζετε το φωτο-άλμπουμ της ζωής σας με φρέσκες εικόνες και εμπειρίες!

Στο τελετουργικό της δικής μας οικογένειας, το πρώτο βράδυ επιβάλλεται να παραγγείλουμε pizza και να φάμε πάνω στις κούτες!

Άφησε τον νέο τόπο να σε μαγέψει. Εξερευνήστε με τα μάτια των περιηγητών, αναζητήστε ομάδες που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα που ήδη είχατε ή που θέλετε να δοκιμάσετε. Επισκεφθείτε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, παρακολουθήστε τα τοπικά νέα στα social και μη χάνετε ευκαιρία για κοινωνικοποίηση, για συμμετοχή και προσφορά.

Η ζωή σού δίνει μια μοναδική ευκαιρία – εκεί που κανείς δε σε γνωρίζει, μπορείς να επανεφεύρεις την εαυτή σου. Καλή αρχή στην περιπέτειά σας!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.