ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Πώς μπορώ να πετύχω στην παρουσίαση τηλεοπτικών εκπομπών και στο ραδιόφωνο;

Pexels

Πώς θα μπορούσα να σταδιοδρομήσω στο χώρο της δημοσιογραφίας, και συγκεκριμένα στο ραδιόφωνο και την παρουσίαση τηλεοπτικής εκπομπής; Τι χρειάζεται να κάνω για να πετύχω σ’ αυτόν τον συναρπαστικό και συνάμα ανταγωνιστικό χώρο; Ποιες ποιότητες και ποια χαρακτηριστικά πρέπει να αναπτύξω; Από πολύ μικρή με ενδιέφερε, αλλά μου λείπει η καθοδήγηση.

Απαντά η mentor του Women On Top, Χριστίνα Βίδου, Δημοσιογράφος

Κατανοώ απόλυτα τις ανησυχίες και τις αγωνίες σου. Ο συγκεκριμένος επαγγελματικός χώρος είναι πολύ απαιτητικός! Μια ειδησεογραφική, για παράδειγμα, εκπομπή προϋποθέτει διαρκή ενημέρωση για τα γεγονότα, εντός και εκτός συνόρων, να ξέρεις τι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Και για να το πετύχεις αυτό χρειάζεται διάβασμα. Σωστό και σε βάθος διάβασμα!

Όποτε έχει χρειαστεί να διαχειριστώ δημοσιογραφικά ένα έκτακτο γεγονός, διαβάζω. Για να καλύψεις για παράδειγμα μια εμπόλεμη κατάσταση, μπορείς να διαβάσεις την ιστορία των εμπλεκόμενων μερών, τις μεταξύ τους σχέσεις, πώς αυτές διαμορφώθηκαν στην πάροδο των χρόνων. Ποιοι ήταν οι σύμμαχοί τους, ποιοι απέναντι τους. Τότε θα μπορείς καλύτερα να κατανοήσεις τα γεγονότα και θα είσαι προετοιμασμένη να χειριστείς τις συζητήσεις που ίσως χρειαστεί να συντονίσεις στον τηλεοπτικό αέρα.

Στο ραδιόφωνο, χρειάζεται να δημιουργήσεις ατμόσφαιρα και να περιγράψεις εσύ με τα δικά σου λόγια μια κατάσταση, να δώσεις την εικόνα. Χρειάζεται ο λόγος σου να έχει ρυθμό, να μην κομπάζεις, να έχει ροή η σκέψη σου. Το ραδιόφωνο είναι προσωπική υπόθεση, έχει τη δική σου σφραγίδα, ενώ η τηλεόραση είναι εντελώς διαφορετική. Την εικόνα την έχουν οι τηλεθεατές/άτριες, ανοίγει ο δέκτης τους και ανοίγει και το παράθυρο στον κόσμο. Εσύ, απλώς, χρειάζεται να κοιτάξεις τους/τις ευθεία στα μάτια.

Για να πετύχεις λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται:

– Μελέτη, μελέτη, μελέτη!
– Σωστή διαχείριση της γλώσσας (αυτό σημαίνει σεβασμός στο κοινό)
– Να μάθεις να ακούς. Προσοχή! Όχι τον εαυτό σου, αλλά τον/την συνομιλητή/ήτριά σου. Άκου πρώτα και μετά κάνε την ερώτηση.
– Να είσαι ο εαυτός σου. Μην προσποιηθείς, μην χτίσεις μια άλλη προσωπικότητα. Η επιτυχία σου θα είναι η αλήθεια σου και αυτή την αλήθεια ο κόσμος την εκτιμά.
-Τέλος, χρειάζεται να μείνεις σταθερή στις αξίες σου. Οι προσωπικές μας αξίες και το ήθος μας είναι η βαλίτσα της ζωής μας.

ΥΓ: Ελπίζω να σε δω κάποια στιγμή σε κάποιο κανάλι ή ραδιόφωνο και να είμαστε συναδέλφισσες!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.