ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Μπορώ να αποκτήσω μια επιτυχημένη καριέρα και σαν ακαδημαϊκός, αλλά και σαν δασκάλα γιόγκα;

Pexels

Είμαι μια γυναίκα που ενδιαφέρομαι εξίσου για τον τεχνοκρατικό και καλλιτεχνικό χώρο. Πρόσφατα τελείωσα τις σπουδές στην Πληροφορική με εφαρμογές στη βιοϊατρική και θα ήθελα να συνεχίσω κάνοντας σπουδές πάνω στη βιολογία. Με ενδιαφέρει η ακαδημαϊκή καριέρα και παράλληλα μου αρέσει πολύ ο χορός και η γιόγκα. Ολοκλήρωσα ένα training για να διδάξω γιόγκα σε παιδιά. Μπορώ να συνδυάσω αυτές τις δύο ιδιότητες και να αποκτήσω μια επιτυχημένη καριέρα και σαν ακαδημαϊκός, αλλά και σαν δασκάλα γιόγκα;

Απαντά η mentor του Women On Top, Μαρία Σαρηγιαννίδου, Software Lead

Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζει κανείς στη ζωή του τις ποιότητές του και τα ενδιαφέροντα του από νωρίς, ώστε να μπορεί να ζει και να εξελίσσεται συνειδητά. Βάσει αυτού, χαίρομαι πολύ που έχεις διακρίνει αυτές τις δύο πορείες σε αυτούς τους διαφορετικούς τομείς και έχεις προχωρήσει στη δημιουργία μιας βάσης και για τις δύο. Μπράβο!

Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να σκεφτείς είναι τι σημαίνει για εσένα η καριέρα και τι απαιτήσεις έχεις εσύ από αυτήν (και μετέπειτα αυτή από εσένα). Ένας σημαντικός παράγοντας στην καριέρα είναι η αφοσίωση και φυσικά η οικονομική αποκατάσταση, ώστε οι κόποι να ανταμείβονται. Από την άλλη, η δημιουργική έκφραση ακόμα και μέσα στην πορεία της καριέρας είναι απαραίτητη, ώστε να διασφαλιστεί η εξέλιξη αυτής.

Από τη στιγμή που ενδιαφέρεσαι για ακαδημαϊκή καριέρα στην Ελλάδα, πρέπει να γνωρίσεις το έδαφος: τι απολαβές προσφέρει, πώς μπορεί να χτιστεί μία καριέρα στον τομέα αυτό, πχ. με συμμετοχή σε ακαδημαϊκά προγράμματα και συνέδρια, με συμβάσεις έργου και κοινοποιήσεις ερευνητικών έργων; Τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα στον κλάδο της Πληροφορικής και Βιοϊατρικής/Βιολογίας που τη διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες επιστήμες, ώστε να μπορέσεις να συγκρίνεις την πορεία και την εξέλιξη της καριέρας σε αυτήν; Η Πληροφορική είναι ένας ταχέως εξελισσόμενος κλάδος και άρα θα περίμενε κανείς να υπάρχει αντιστοίχιση και στον ρυθμό ανάπτυξης της ακαδημαϊκής έρευνας. Τι απολαβές θα σου αποφέρει, πόσο χρόνο χρειάζεται να εργαστείς για να έχεις εξελικτικά βήματα στην καριέρα σου, πόση υπομονή;

Στον ιδιωτικό τομέα, η δυνατότητα μεταπήδησης σε διαφορετικά αντικείμενα εργασιακής θέσης με διαφορετικές απολαβές, η ανάδειξη των ικανοτήτων και η συνέργεια με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, βρίσκεται στον αντίποδα της ακαδημαϊκής καριέρας και είναι σοφό να λάβεις υπόψη σου αυτόν τον αντίποδα για να δεις τι θέλεις ακριβώς να πετύχεις (ακόμα και αν αυτό που θέλεις τελικά τώρα να κάνεις είναι να πειραματιστείς!).

Ο καλλιτεχνικός κόσμος, από την άλλη, είναι ένας υπέροχος κόσμος που επίσης όμως χρειάζεται κόπο και κυνήγι στο χτίσιμό του. Η ενασχόληση με την παιδική γιόγκα είναι πανέμορφη και πραγματικά ανταποδίδει συναισθηματικά. Ας εστιάσουμε, όμως, στο τι σημαίνει να εργάζεσαι σε αυτήν, ώστε να περιμένεις και οικονομική ανταπόδοση. Η εργασία σε κέντρα γιόγκα ή σε ΚΔΑΠ είναι τα πιο προφανή σημεία για να ξεκινήσεις την πορεία σου. Χρειάζεται όμως να υπάρχει πληθώρα συμμετοχών σε σεμινάρια, φεστιβάλ παιδικών δραστηριοτήτων, σε εργαστήρια κ.α ώστε να μπορέσει όλο αυτό να ανθίσει και να μεγαλώσει.

Το ελεύθερο επάγγελμα συνεπάγεται και συχνές αλλαγές στον χρονοπρογραμματισμό (πχ. με μαθήματα που ακυρώνονται, που αλλάζουν σε πλήθος ατόμων), στη διαθεσιμότητά σου στις κατά τ’ άλλα μη εργάσιμες (πχ. συμφέρει τους γονείς να δραστηριοποιούν τα παιδιά τους σε τριήμερα, σαββατοκύριακα), στο κόστος των υλικών που χρειάζονται, και φυσικά στην ύπαρξη σε έναν κόσμο με διαφορετικό τρόπο σκέψης από τον τεχνοκρατικό, ώστε το ενδιαφέρον ενός παιδικού μυαλού να μην χάνεται και συνεχώς να μαθαίνει. Επί της ουσίας, θα κληθείς να διαχειριστείς διαφορετικές ποιότητες των ικανοτήτων σου, το οποίο είναι απαιτητικό αλλά -αν μη τι άλλο- σε ωριμάζει ποικιλοτρόπως!

Πιστεύω ότι είναι καλό να ξεκινήσεις με μικρά βήματα και στους δύο χώρους, ώστε να δεις πώς μπορεί αυτό να εξελιχθεί στην δική σου ζωή, με τις δικές σου ανάγκες, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την διασφάλιση της ισορροπίας σου, ψυχικής και οικονομικής. Ένα ακόμα πιο εύκολο σενάριο για ξεκίνημα, είναι να εστιάσεις στον έναν κλάδο και να συνδυάσεις δημιουργικά τον άλλο με διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης, ώστε να μην διασκορπίζεσαι.

Είμαι σίγουρη ότι μπορείς να καταφέρεις την συνύπαρξη των δύο κόσμων στην προσωπική τραμπάλα της ζωής σου, βρίσκοντας μία δικιά σου ισορροπία! Οποιαδήποτε στιγμή και αν κουραστείς, μην διστάσεις να παύσεις, να αναδιοργανωθείς και να δεις πώς θέλεις να είναι ο δρόμος που θα συνεχίσεις.

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.