ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Είμαι εκπαιδευτικός, αλλά το κακό κλίμα με τους συναδέλφους με επηρεάζει. Πώς να το διαχειριστώ;

Pexels

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία 3 χρόνια και οι σχέσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών του σχολείου δεν είναι καλές. Προσπαθώ να κρατάω ισορροπίες και αποστάσεις, αλλά το τόσο κακό κλίμα με επηρεάζει πολύ. Πώς να το διαχειριστώ;

Απαντά η mentor του Women On Top, Σταυρούλα Γρουσουζάκου, Διευθύντρια Σχολικής Μονάδας.

3 μόλις χρόνια εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια και εγώ θα σου πω τρεις χιλιάδες μπράβο που αναγνωρίζεις το πρόβλημα στο σχολείο και στις σχέσεις σου με τους συναδέλφους αναζητώντας λύσεις! Θέλω να ξέρεις ότι σε άλλους/ες εκπαιδευτικούς παίρνει περισσότερο από 3 χρόνια να αναγνωρίσουν ένα τοξικό, συναδελφικό κλίμα, το οποίο έχει αντίκτυπο τόσο στον επαγγελματισμό τους, όσο και στον ψυχισμό τους.

Σου προτείνω να φροντίσεις να είσαι πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις σου στο σχολείο (ωράριο, εφημερίες και προετοιμασία για το μάθημά σου μέσα στην τάξη). Αυτά θα είναι τα εφόδιά σου για να μην δίνεις αφορμή για κριτική και σχόλια από τους παλαιότερους συναδέλφους και συναδέλφισσες που θεωρούν τους εαυτούς τους αυθεντίες.

Επένδυσε στις σχέσεις σου με τους μαθητές και τις μαθήτριες σου

Το ξέρω πολύ καλά και από πρώτο χέρι ότι αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά μία/ένας εκπαιδευτικός που είναι δίκαιος, αντικειμενικός, με φαντασία και όρεξη μέσα στην τάξη, γίνεται αυτόματα αποδεκτός από τους μαθητές του και κερδίζει πάντα την αγάπη τους. Γιατί, τελικά, μόνο η σχέση με τους μαθητές μας είναι αυτή που μας δίνει ανατροφοδότηση για να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε. Η αυθόρμητη αγκαλιά από ένα μαθητή ή μια μαθήτριά σου και ο ενθουσιασμός των παιδιών για το μάθημα σου είναι εκείνα από τα οποία πρέπει να παίρνεις δύναμη και να γίνονται το αντίδοτο στο άσχημο συναδελφικό κλίμα.

Χρησιμοποίησε την ευγένεια

Η ευγένεια χρησιμεύει ως εργαλείο αντιμετώπισης, ακόμα και όταν κάποια άτομα γίνονται αγενή, απότομα και απρόβλεπτα.

Επιδίωξε επικοινωνία

Προσπάθησε να επικοινωνείς έστω και με ένα άτομο από το σχολικό περιβάλλον (όχι απαραίτητα εκπαιδευτικό), συζητώντας για ουδέτερα θέματα ώστε να δημιουργηθεί μια τυπική σχέση, η οποία θα χτίζεται καθημερινά. Έτσι, θα έχεις ένα πρόσωπο αναφοράς στην καθημερινότητά σου που θα σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα.

Απόφυγε να πάρεις πλευρά

Μην μπεις σε «στρατόπεδα», αν και είμαι σίγουρη ότι δεν έχεις λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο, γιατί ως νεότερη μπορεί εύκολα να πληγωθείς και να οδηγηθείς σε λανθασμένες κρίσεις. Η δημιουργία ενός ισορροπημένου κλίματος δεν εξαρτάται μόνο από εσένα και το σημαντικότερο είναι πως δεν είσαι εσύ υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση. Σε όλους τους εργασιακούς χώρους συμβαίνουν όσα περιγράφεις -στα νοσοκομεία, στα δικαστήρια, στα εργοστάσια, στις ιδιωτικές δουλειές- δεν είσαι μόνη σου.

Αν επιδιώκεις με τόση αγωνία τις ισορροπημένες σχέσεις με τους συναδέλφους σου και τις συναδέλφισσές σου φαντάζομαι πόσο θα έχεις «δουλέψει» αυτά τα 3 χρόνια, μέσα στη σχολική τάξη με τους μαθητές και τις μαθήτριες σου! Πόσο τυχερά είναι αυτά τα παιδιά που έχουν μια εκπαιδευτικό σαν και εσένα!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.