ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Είμαι 27 χρονών και δεν ξέρω τι επάγγελμα θέλω να ακολουθήσω. Πώς να το βρω;

Pexels

Είμαι 27 χρονών και δεν ξέρω τι επάγγελμα θέλω να κάνω. Δεν έχω βρει τίποτα που να με ενδιαφέρει μέχρι τώρα και δεν ξέρω τι να κάνω ώστε να βρω το επάγγελμα που θα με γεμίζει.

Απαντά η mentor του Women On Top, Χριστίνα Πολύζου, HR Manager.

Αρχικά θέλω να σου πω ένα μεγάλο μπράβο που, παρά τη μικρή σου ηλικία, έχεις ξεκινήσει το ταξίδι της ανακάλυψης για αυτό που σου ταιριάζει! Εγώ έφτασα σε ακριβώς αυτό το σημείο όταν ήμουν μεγαλύτερη σε ηλικία, και μάλιστα έχοντας αποκτήσει και ένα παιδί. Θα αναρωτηθείς σε ποιο ταξίδι αναφέρομαι αφού δεν ξέρεις σε ποιον τομέα θέλεις να κατευθυνθείς, όμως αυτό ακριβώς είναι η μεγάλη αρχή.

Η εργασία είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της καθημερινότητάς μας, αν σκεφτείς ότι σχεδόν το 1/3 της ενήλικης ζωής μας βρισκόμαστε στον εργασιακό μας χώρο.

Όχι απλά είναι σημαντικό να μας αρέσει, λοιπόν, αλλά πρέπει (και είναι η μοναδική φορά που θα κάνω χρήση αυτής της λέξης στην απάντησή μου) να μας γεμίζει και να μας κάνει κάθε μέρα καλύτερες. Θα μου πεις, ωραία όλα αυτά, αλλά εγώ πώς θα βρω τι με γεμίζει για να το ακολουθήσω;

Από τη διατύπωση της ερώτησής σου συμπεραίνω ότι οι εργασίες που έχεις κάνει μέχρι τώρα δεν σε κάλυψαν, αλλά και οι σπουδές που μπορεί να έχεις ακολουθήσει ίσως δεν σε εμπνέουν. Τα νέα όμως είναι πολύ καλά: Για αρχή, τουλάχιστον ξέρεις σίγουρα τι δεν θέλεις να κάνεις.

Από εδώ και πέρα, μπορείς να ξεκινήσεις με απλές ερωτήσεις στον εαυτό σου: Τι με γεμίζει; Τι μου δίνει χαρά; Τι με κάνει να πετάγομαι το πρωί από το κρεβάτι; Τι είναι αυτό με το οποίο καταπιάνομαι και ξεχνάω το ρολόι;

Αν η απάντηση είναι ένα χόμπι σου ή κάποια εθελοντική δράση μην αγχωθείς, απλώς σκέψου: Πώς θα μπορούσε το χόμπι αυτό ή μια δράση να μου εξασφαλίσει τα προς το ζην; Θα σου δώσω μερικά παραδείγματα:

• Αν ασχολείσαι με υπολογιστές, μπορείς να παρακολουθήσεις προγράμματα κώδικα και να ξεκινήσεις με μικρά projects για να αποκτήσεις εμπειρία και να αναπτύξεις τις δεξιότητές σου.
• Αν σου αρέσει η μαγειρική, μπορείς να γραφτείς σε μία σχολή και να κάνεις διασυνδέσεις με εστιατόρια ή να δημιουργήσεις τη δική σου εταιρεία catering.

Και τώρα θα σου πω το πιο συναρπαστικό: Αν υπάρχει κάποιο επάγγελμα που σκέφτεσαι ότι θα σου άρεσε, αλλά νιώθεις μεγάλη πλέον για να το σπουδάσεις, ήρθε η ώρα να αναπλαισιώσεις. Κάθε επένδυση σε χρόνο, σε ενέργεια ή και σε χρήματα στην κατεύθυνση που ονειρευόμαστε είναι η καλύτερη επένδυση από όλες και ποτέ μα ποτέ δεν είναι αργά. Πάρε την απόφαση και γύρνα ξανά στα έδρανα! Όταν θα φτάσεις στο στόχο σου θα νιώσεις τεράστια ικανοποίηση.

Παράλληλα με τα παραπάνω, σου παραθέτω κάποιες συμβουλές που νομίζω πως θα σε ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο:

Μίλα για αυτό και πάρε γνώμες:
Δεν είσαι η μόνη σε αυτό το σημείο και σίγουρα δεν θα νιώθεις μόνη σου αν μοιραστείς αυτό που σου συμβαίνει. Μπορεί να ακούσεις κάτι το οποίο θα σου δώσει έμπνευση για να κάνεις το leap of faith.

Προστάτεψε τον εαυτό σου:
Ένα μεγάλο λάθος που μπορείς να κάνεις είναι να σκεφτείς ότι κάτι δεν έχεις κάνει σωστά και δεν θα έπρεπε να είσαι σε αυτή την φάση. Αυτή είναι μια στερεοτυπική σκέψη και προκύπτει επειδή ασυνείδητα συγκρινόμαστε με άλλους. Είσαι στο σημείο που ακριβώς έπρεπε να είσαι! Όσο χρόνο και προσπάθειες κι αν χρειαστείς ώστε να βρεις αυτό που σου ταιριάζει, είναι σούπερ ΟΚ. Όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να επηρεάζεται από την κριτική των άλλων, απογοητευόμαστε και δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε στους στόχους μας.

Μην προσπαθείς, δεσμεύσου:
Κάθε νέα αρχή έχει ρίσκο. Το σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη δέσμευση και την προσπάθεια. Όταν «προσπαθούμε» είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι υπάρχουν πιθανότητες να αποτύχουμε και αυτό είναι τρομακτικό. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, η δέσμευση είναι βαθιά απελευθερωτική. Όταν αποφασίσεις ότι κάτι σου αρέσει, με τη δέσμευση θα νιώσεις σιγουριά και ελευθερία. Ακόμη και αν τελικά δεν πάει όπως περίμενες, δεσμεύσου ότι δεν θα τα παρατήσεις και θα ξανασηκωθείς. Το μυστικό είναι οι δεσμεύσεις σου να σε κάνουν να νιώθεις καλά και να είναι τόσες ώστε να μπορείς να ανταπεξέλθεις.
Tip: Βρες μια ομάδα υποστήριξης που θα σε εμπνεύσει και θα σε ενδυναμώσει ως προς τις δεσμεύσεις σου!

Απόλαυσε τη διαδικασία:
Σκέψου ότι έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις και να δοκιμαστείς, να αποκλείσεις και να προβληματιστείς! Αξία ανεκτίμητη, πίστεψε με!

Εύχομαι να σε βοήθησα έστω και λίγο. Σου εύχομαι καλή επιτυχία στις αναζητήσεις σου και σε κάθε επόμενό σου βήμα.

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.