ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Λένα Δροσάκη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου: Τα περιστατικά στην καταγγελία τους που συγκλονίζουν

Papadakis Press Νίκος Παπαδάκης, Γιάννης Νταρίλας

Το βράδυ της Πέμπτης, 4 Φεβρουαρίου, έγινε γνωστό ότι οι ηθοποιοί Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Λένα Δροσάκη και Πηνελόπη Αναστασοπούλου, έχουν προχωρήσει σε καταγγελία στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ενάντια σε γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη. Οι τρεις ηθοποιοί ζητούν με την καταγγελία τους, η οποία κατατέθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ, την οριστική διαγραφή του ηθοποιού και σκηνοθέτη από το Σωματείο.

Η εκπομπή του Mega, «Πάμε Δανάη», εξασφάλισε την καταγγελία των τριών ηθοποιών και ο δημοσιογράφος, Άρης Καβατζίκης, διάβασε κάποια αποσπάσματα από αυτήν στον αέρα της εκπομπής. Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Λένα Δροσάκη και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες, από τις συνεργασίες τους με τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη, οι οποίες τις οδήγησαν να καταθέσουν από κοινού την καταγγελία.

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους

Ο Άρης Καβατζίκης διευκρίνισε ότι οι κατηγορίες των τριών ηθοποιών δεν είναι ποινικές αλλά η καταγγελία τους έχει την μορφή επίσημου εγγράφου που κατατέθηκε στο Πειθαρχικό όργανο του ΣΕΗ. Τα περιστατικά στα οποία αναφέρεται η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους εκτυλίχθηκαν σε συνεργασία της με τον ηθοποιό το 2000 όταν εκείνη ήταν 24 ετών.

«Ο καταγγελλόμενος προέβη επανειλημμένα σε σοβαρές πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς μου και όχι μόνο, εκμεταλλευόμενος το νεαρό της ηλικίας μου, την ανάγκη μου να εργαστώ και τον φόβο που μου είχε εμφυσήσει», διάβασε ο Άρης Καβατζίκης. Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό που περιέχεται στην καταγγελία, το οποίο αποτελεί προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας της ηθοποιού χωρίς να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στο καμαρίνι της ηθοποιού, το οποίο της είχε παραχωρήσει ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός, κρατώντας ωστόσο ο ίδιος το κλειδί του καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

«Ο καταγγελλόμενος με παρενοχλούσε και εκτός θεάτρου με διάφορους τρόπους, όπως παρακολουθώντας με και προκαλώντας μου μια διαρκή ανησυχία που έφτανε πολλές φορές στα όρια του τρόμου. Δεν ήξερα ποια θα ήταν η επόμενη κίνησή του. Φοβόμουν ότι είναι ικανός για τα πάντα όπως μου είχε αποδείξει με τις πράξεις του», συμπλήρωσε διαβάζοντας την καταγγελία η Δανάη Μπάρκα.

«Μια σκηνή με ένα τρυφερό φιλί εκείνος χρησιμοποιούσε βία, αφήνοντας έκπληκτο το κοινό που αντιδρούσε με ένα επιφώνημα απέχθειας. Όταν ερχόταν πρώην σύντροφός μου να δει την παράσταση με έπιανε σε διάφορα σημεία του σώματός μου, δίνοντας με ακόμα μεγαλύτερο πάθος αυτά τα πιεστικά και ανάρμοστα φιλιά ενώπιόν του», ανέφερε ο Άρης Καβατζίκης. Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους απευθύνθηκε σύμφωνα με την καταγγελία της, στον παραγωγό της παράστασης ο οποίος «δεν φάνηκε να εκπλήσσεται». Όπως ισχυρίζεται δεν αποχώρησε μη θέλοντας να πάρει πάνω της το βάρος της ευθύνης για το κλείσιμο του θεάτρου και φοβούμενη για αντίποινα. «Πράγμα που μετανιώνω. Κυριολεκτικά τον έτρεμα», σημείωσε ο δημοσιογράφος μεταφέροντας τα λόγια της ηθοποιού από την καταγγελία της.

Λένα Δροσάκη

Η εμπειρία της Λένας Δροσάκη, όπως αυτή καταγράφεται στην καταγγελία της, ξεκίνησε όσο φοιτούσε στη δραματική σχολή, όταν και επισκέφθηκε μαζί με συμφοιτητές της γυρίσματα σειράς στην οποία πρωταγωνιστούσε ο γνωστός ηθοποιός.

«Άρχισε να αλλάζει συμπεριφορά, να με παρενοχλεί σεξουαλικά στην αρχή πιο διακριτικά, στη συνέχεια ολοένα και με πιο ανάρμοστο τρόπο. Κάποια στιγμή άρχισε να με απειλεί ανοιχτά ότι αν δεν συνευρεθούμε ερωτικά θα φροντίσει να μην περάσω ως φοιτήτρια στις εξετάσεις του Υπουργείου», διάβασε ο Άρης Καβατζίκης από την καταγγελία της. Την ημέρα των εξετάσεων του Υπουργείου η ηθοποιός τον είδε απέναντί της και πάγωσε. «Όταν ανέβηκα στη σκηνή για να εξεταστώ, είδα τον καταγγελλόμενο να εισέρχεται στην αίθουσα του θεάτρου και να κατευθύνεται προς το μέρος της εξεταστικής επιτροπής χαιρετώντας εγκάρδια και συνομιλώντας θερμά με τα μέλη της. Όταν γύρισαν να δουν εμένα στη σκηνή μου έκανε τη χαρακτηριστική κίνηση που σημαίνει “Είδες που στα έλεγα;”. Δεν πέρασα στις εξετάσεις του Υπουργείου, αν και θέλω να είμαι απολύτως σαφής, δεν είμαι σε θέση να ξέρω κατά πόσο αυτό οφείλεται σε ενέργειες του καταγγελομένου ή αν η απόδοση μου δεν ήταν καλή λόγω της ταραχής που μου είχε προκληθεί», αναφέρει στην καταγγελία της η Λένα Δροσάκη.

Η επόμενη συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε όταν εκείνη ήταν πλέον επαγγελματίας ηθοποιός, βραβευμένη μάλιστα με την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη. «Το 2019, την καλούν να παίξει στην παράσταση Έγκλημα στο Όριαντ Εξπρές που ανεβάζει η Κάτια Δανδουλάκη. Θεωρεί ότι όλα έχουν περάσει, ενημερώνει την κα Δανδουλάκη, πείθεται και μένει στην παράσταση», ανέφερε ο Άρης Καβατζίκης και στη συνέχεια διάβασε από την καταγγελία:

«Αρχισαν τα ίδια περιστατικά, άλλες φορές κατ’ ιδίαν άλλες μπροστά σε όλο τον θίασο. Μία μέρα χωρίς κανέναν λόγο επιτέθηκε λεκτικά και με απίστευτη ένταση ενώπιον όλου του θιάσου σε εμένα και στον συνάδελφό μου, Λευτέρη Ζαμπετάκη, προφανώς θεωρώντας ότι έχουμε μεταξύ μας κάποιου είδους ερωτική σχέση, πράγμα που δεν ίσχυε. Η πρόβα διακόπηκε και η κ. Δανδουλάκη του ανακοίνωσε ότι δεν θα χρειαστεί άλλο τις υπηρεσίες του ως σκηνοθέτη. Αποχωρεί ο ισχυρός και όχι ο αδύναμος», σημειώνει.

Πηνελόπη Αναστασοπούλου

Το 2005 σε ηλικία 28 ετών συναντήθηκε η Πηνελόπη Αναστασοπούλου με τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη. «Όταν έφθασε ο καταγγελλόμενος και θιασάρχης στο κτίριο ήμασταν μόνοι. Μπήκαμε στο καμαρίνι, κλείδωσε την πόρτα και ένιωσα άβολα. Με ρώτησε πράγματα για εμένα», διάβασε ο Άρης Καβατζίκης και δεν μπόρεσε να συνεχίσει με ευκολία. «Βίωσε προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και παράξενες και οριακές συμπεριφορές εκ μέρους του καταγγελομένου όπως απότομα ξεσπάσματα οργής, λεκτικές προσβολές και άλλα», πρόσθεσε η Δανάη Μπάρκα.

«Όταν καταλάβαινε ότι αισθανόμουν άβολα, αυτό τον εξίταρε περισσότερο. Τρομοκρατήθηκα, έκανα ότι δεν καταλάβαινα», σημείωσε ο Άρης Καβατζίκης. Τελικά οι δυο τους συνεργάστηκαν το 2010 και τα περιστατικά προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, επαναλήφθηκαν.