FEMALE TALK

Άννα Κορακάκη: Οι πρώτες, ανατριχιαστικές φωτογραφίες που φανερώνουν πώς βίωσε το stalking

PAPADAKIS PRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΛΕΚΗΣ

Στα μέσα Μαΐου του 2022, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καβάλας καταδίκασε τον 34χρονο που παρακολουθούσε την Άννα Κορακάκη επί σχεδόν 5 χρόνια, με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 2021 όταν πυρπόλησε με εύφλεκτο υλικό το αυτοκίνητο του συντρόφου της. Η ποινή φυλάκισης ανήλθε στα 5 χρόνια, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Παρόλο που ο ίδιος αρνήθηκε ότι έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητο, παραδέχτηκε ότι η συμπεριφορά του ήταν στα όρια της παρενόχλησης.

Μεταξύ άλλων, του αποδόθηκαν οι κατηγορίες της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας κατά συρροή και της απειλής κατ’ εξακολούθηση για την επίμονη παρακολούθηση και την συνεχή προσπάθειά του να συναντήσει την Ολυμπιονίκη της σκοποβολής.

Μία βδομάδα έχει περάσει, λοιπόν, από την τελική απόφαση του δικαστηρίου και η Άννα Κορακάκη βρήκε το κουράγιο να κάνει την πρώτη της, ανατριχιαστική δημοσίευση στα social media, αποκαλύπτοντας μέσα από μία σειρά φωτογραφιών τις συνέπειες του μετατραυματικού στρες και των ψυχοσωματικών νοσημάτων, με τα οποία παλεύει τη δεδομένη στιγμή. Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ικανοποίησή της ως προς την απόφαση του δικαστηρίου παρόλο που βάση νομοθετικού πλαισίου, «ο πραγματικός χρόνος που θα εκτίσει, είναι τρομακτικά μικρότερος».

Άννα Κορακάκη: «Επιχείρησε με φίλο του να μπουν στο διαμέρισμά μου, όταν ήμουν μόνη»

Το καρουζέλ φωτογραφιών που φανερώνει με γλαφυρότητα τις συνέπειες στην ψυχολογία και κατ’ επέκταση στο σώμα της Ολυμπιονίκη, συνοδεύτηκε από τα πιο συγκλονιστικά λόγια. «Δεν είναι θαυμαστής. Προσβάλλονται όσοι πραγματικά θαυμάζουν και σέβονται την αθλητική μου πορεία και τις προσπάθειές μου. Δεν είναι ερωτευμένος· προσβάλλεται ο έρωτας, που είναι τόσο όμορφος. Είναι εμμονικός και δυνητικά επικίνδυνος», ανέφερε στην αρχή η Άννα Κορακάκη, τονίζοντας τη λάθος χρήση των λέξεων «θαυμαστής» και «ερωτευμένος».

«Παρακολουθούσε κάθε μου κίνηση, τους φίλους και τον σύντροφό μου· είχε γίνει η σκιά μου. Έβρισκα παντού ανθοδέσμες. Ήταν διαρκώς γύρω μου. Παρά τις συστάσεις όλων μας, ακόμη και του πατέρα μου, αλλά και της αστυνομίας, να σταματήσει κάθε του ενέργεια, εκείνος συνέχιζε. Ώσπου, επιχείρησε με φίλο του να μπουν στο διαμέρισμά μου, όταν ήμουν μόνη», πρόσθεσε στη συνέχεια η αθλήτρια, περιγράφοντας την εμμονική συμπεριφορά του 34χρονου.

Η Άννα Κορακάκη μιλάει για τις συνέπειες του stalking: «Παλεύω με μετατραυματικό στρες και ψυχοσωματικά νοσήματα»

«Παλεύω με μετατραυματικό στρες και ψυχοσωματικά νοσήματα. Υποφέρω από αϋπνίες, κόπωση, καταθλιπτικά επεισόδια, έντονο αίσθημα ανασφάλειας, αγωνίας και γενικευμένο άγχος. Αυτά προκαλεί το “stalking”. Η προσπάθεια να παραμείνω παραγωγική και σε άριστο επίπεδο αθλητικά, με εξουθένωνε. Οι φοβίες μου εντάθηκαν, όταν πληροφορήθηκα, ότι ασκούσε στο παρελθόν σωματική βία στην πρώην σύζυγό του», πρόσθεσε στη συνέχεια η Άννα Κορακάκη.

Η φωτιά στο αμάξι του συντρόφου της και οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Οι συνέπειες που είχε η κακή της ψυχολογία, στην αθλητική της επίδοση και συγκεκριμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ήταν το επόμενο θέμα με το οποίο καταπιάστηκε η Άννα Κορακάκη. «Ξημερώματα 13 Ιουλίου 2021· η κορύφωση. Βάζει φωτιά και καίει ολοσχερώς το αυτοκίνητο του συντρόφου μου. Όλα αυτά, 5 ημέρες πριν μπω στο αεροπλάνο για το Τόκιο. Ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, είχα «παραλύσει» ψυχικά. Βλέποντας το αυτοκίνητο στάχτη, έτρεμα στη σκέψη ότι μπορεί να βλάψει τους δικούς μου.

Έτσι, ενώ βρισκόμουν στην Ιαπωνία, πνευματικά ήμουν στην Ελλάδα. Αγωνίστηκα με κάκιστη ψυχολογία και ελάχιστη συγκέντρωση. Το ότι μπήκα σε δύο τελικούς Ολυμπιακών και τερμάτισα με δύο 6ες θέσεις, για μένα ήταν άθλος. Πολλοί ίσως καταλάβετε τώρα, γιατί μετά τους αγώνες δήλωσα στα μέσα: «Καλό είναι ο κόσμος να μην είναι αυστηρός με τους αθλητές». Γενικώς μην (κατά-)κρίνετε. Δεν ξέρεις ποτέ τι περνάει ο άλλος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Άννα Κορακάκη, αναδεικνύοντας τη σημασία του να μην κρίνουμε, χωρίς να ξέρουμε.

Η ποινή φυλάκισης και τα τρομακτικά λιγότερα χρόνια στην πραγματικότητα

«Υ.Γ 1): Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καβάλας τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών. Τους ευχαριστώ θερμά, διότι δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό και δεν χορήγησαν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Έκαναν από μεριάς τους το καλύτερο δυνατό· δυστυχώς όμως, βάσει νομοθετικού πλαισίου, ο πραγματικός χρόνος που θα εκτίσει, είναι τρομακτικά μικρότερος των 5 χρόνων.

Υ.Γ 2): Οι φωτογραφίες είναι ό,τι πιο «ωμό» έχω αναρτήσει. Κάπως έτσι βίωσα το “stalking”», κατέληξε η Άννα Κορακάκη.