ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Alexandria Ocasio Cortez: «Είμαι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης»

Getty Images/Alex Wroblewski / Stringer

Σε πλήρη συγχρονισμό με όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες στην εγχώρια επικαιρότητα μέσα από καταγγελίες έμφυλης βίας από διάσημες γυναίκες, η Alexandria Ocasio- Cortez προέβη στη δική της αντίστοιχη εξομολόγηση, αποκαλύπτοντας πως και η ίδια είναι επιζήσασα σεξουαλικής κακοποίησης. Η 31χρονος εκπρόσωπος των Δημοκρατικών μίλησε για την προσωπική της ιστορία σε Instagram Live.

Αφορμή για να αναφερθεί δημόσια στο δικό της βαθύ τραύμα είναι, σύμφωνα με την Alexandria Ocasio- Cortez, τα βίαια επεισόδια στο Καπιτώλιο και τα συναισθήματα που βίωσε ούσα μέσα στο κτίριο την ώρα της εξέγερσης.

 Alexandria Ocasio-Cortez: «Είμαι επιζήσασα σεξουαλικής επίθεσης»

Εμφανώς συγκινημένη η νεότερη σε ηλικία εκλεγμένη γυναίκα πολιτικός του αμερικανικού κογκρέσου, εξήγησε από την αρχή της τοποθέτησής της ότι πρόθεσή της δεν ήταν να κρύψει ποτέ την ιστορία της αλλά πως δεν είναι εύκολο να λες ξανά και ξανά την ίδια (επώδυνη) ιστορία. Μιλώντας αυτή τη στιγμή δίνει τη δική της απάντηση στον καθέναν που στρέφει διαπράττει victim blaming. «Αυτός που σου λέει να ξεχάσεις ό, τι συνέβη ή ζητάει από εμάς να απολογηθούμε για ό,τι έκανε ακολουθεί την ίδια τακτική με τον κακοποιητή». Είμαι επιζήσασα σεξουαλικής επίθεσης. Και δεν το έχω πει σε πολλούς ανθρώπους στη ζωή μου. Αλλά όταν περνάμε από το τραύμα, οι τραυματισμοί συνθέτουν ο ένας τον άλλον. Έτσι, είτε είχατε έναν αμελή γονέα, είτε έχετε υποστεί λεκτική κακοποίηση, είτε έχει επιζήσει από κακοποίηση, είτε έχετε κάποιο τραύμα στη ζωή σας, μικρό έως μεγάλο, αυτά τα επεισόδια μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται». Η Alexandria Ocasio- Cortez επέλεξε να μην προβεί σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό έμφυλης βίας που υπέστη.

Όπως πολύ σωστά διαπιστώνει, «οι εισβολείς στο Καπιτώλιο δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους βιαστές». Το κίνητρο είναι το ίδιο, η βλάβη, η προσβολή, η πλήξη, ο τραυματισμός. Όσα έζησε εκείνη την ημέρα δεν θα τα ξεχάσει ποτέ. «Κρατούσα την αναπνοή μου για να μην καταλάβουν ότι ήμουν εκεί». Όπως ομολόγησε, όταν αντιλήφθηκε τι συμβαίνει, έτρεξε μέσα στο γραφείο της και κρύφτηκε στο μπάνιο. «Ακούγοντας φωνές και χτυπήματα έξω από την πόρτα νόμιζα ότι όλα είχαν τελειώσει, νόμιζα ότι θα πέθαινα», αναφέρει, καταλήγοντας πως, για καλή της τύχη ήταν ένας αστυνομικός που ήρθε για να τη σώσει. Η Cortez έχει εκφράσει εδώ και καιρό την αμέριστη συμπαράστασή της προς τα θύματα κάθε μορφής βίας. Τον Ιούλιο του 2020 στη συγκλονιστική της ομιλία στο Κογκρέσο, με αφορμή την υπόθεση της σεξιστικής λεκτικής επίθεσης σε βάρος της από τον Ted Yoho, η πολιτικός είχε πει μια ατάκα που έμεινε στην ιστορία: «Είμαι εδώ γιατί πρέπει να δείξω στους γονείς μου ότι σαν κόρη τους δεν με μεγάλωσαν για να δέχομαι τη βία από τους άντρες». Για όσους δεν θυμούνται, ο Yoho πλησίασε εν ψυχρώ την Cortez, καθώς εκείνη ανέβαινε τα σκαλιά του Καπιτώλιου για να της εκφράσει αυτά που νιώθει για εκείνη. «Σιχαμένη», «τρελή», «γ@@@@@@@ σκύλα». Μια ομορφιά.