ROLE MODELS

Η Alexandria Ocasio- Cortez μόλις πέταξε στα σκουπίδια το βασικό επιχείρημα της πατριαρχίας

Invision/AP Evan Agostini

Η 30χρονη Alexandria Ocasio- Cortez είναι η νεαρότερη γυναίκα μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου. Μια πολύ δραστήρια πολιτικός των Δημοκρατικών, μια μαχόμενη φιγούρα με πορτορικανές ρίζες που επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως φτώχεια συν ρατσισμός ίσον κοινωνική ανισότητα, το άθροισμα- πηγή δεινών που συμβαίνουν τόσο στη χώρα της όσο και στον κόσμο γενικότερα. Για κάποιους οι ιδιότητες και οι απόψεις της φτάνουν και περισσεύουν ώστε να αντιμετωπίσουν την Cortez ως μια άμεση απειλή που πρέπει- αν όχι να εξαφανίσουν (αν μπορούσαν θα το έκαναν)- τουλάχιστον να αναχαιτίσουν. Να της κόψουν τον τσαμπουκά. Μόλις το επεδίωξε πετυχαίνοντας το ακριβώς αντίθετο ο Ted Yoho, ένα παλαιολιθικό μέλος του περίφημου συντηρητικού Κόμματος του Τσαγιού (Tea Party), εκεί δηλαδή όπου χτυπά η σκοτεινή καρδιά των Ρεπουμπλικάνων.

Όταν ο Ted Yoho αποκάλεσε «γ@@@@@@@ σκύλα» την Alexandria Ocasio- Cortez

Αυτή η ιστορία ξεκινάει στις αρχές της εβδομάδας, όταν ο Yoho πλησίασε εν ψυχρώ την Cortez, καθώς εκείνη ανέβαινε τα σκαλιά του Καπιτώλειου για να της εκφράσει αυτά που νιώθει για εκείνη. «Σιχαμένη», «τρελή», «γ@@@@@@@ σκύλα», χαρακτηρισμοί οχετός βγαλμένοι από τα πιο μισητά έγκατα σκέψης του Yoho, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο δήλωσε τη δυσαρέσκειά του για τις δημόσιες θέσεις της Cortez σχετικά με την αύξηση της εγκληματικότητας στη Νέα Υόρκη. Προφανώς ο συνάδελφός της έχει αντίθετη άποψη, δεν φταίει η ανεργία ούτε η ένδεια των ανθρώπων που τους σπρώχνει στην απελπισία κι από εκεί στην παρανομία. Είναι κάτι άλλο, φταίει πιθανότατα η πληθώρα των μεταναστών στην πόλη, όπως για όλα άλλωστε. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Yoho δεν σταμάτησε τη λεκτική βία ούτε όταν η Cortez τον προσπέρασε και απομακρύνθηκε από εκείνον.

Φυσικά το περιστατικό τον έφερε στη θέση του υπόλογου, αλλά και τι να πεις κατόπιν εορτής, όταν έχεις ήδη κάνει το μη αναστρέψιμο statement. Έτσι κι αλλιώς, η εξήγηση του Ted Yoho συνέχισε στο ίδιο αμετακίνητο μοτίβο «Ζητάω συγγνώμη αν εσύ κατάλαβες ότι εγώ εννοώ κάτι άλλο από αυτό που εννόησα»: « Απολογούμαι για τον απότομο τρόπο του διαλόγου που είχα με τη συνάδελφό μου από τη Νέα Υόρκη. Κανείς δεν δέχτηκε επίθεση ή εκφοβισμό. Ήταν μία σύντομη, απλή συζήτηση, έχουμε τις διαφορές μας». Φυσικά δεν πρόκειται για μία δήλωση μετάνοιας. Όσο για το επιχείρημα που επέλεξε να χρησιμοποιήσει για να αποδείξει ότι δεν είναι σεξιστής ή μισογύνης, ο Yoho επικαλέστηκε το γεγονός ότι έχει σύζυγο και κόρες. Ουάου.

Aρκετά, και τώρα μιλάει η Alexandria.

Η απάντηση της Alexandria Ocasio Cortez τα «βάζει» με την πατριαρχία και νικά

«Κοιτούσα τη δουλειά μου, ανεβαίνοντας τα σκαλιά και ο Αντιπρόσωπος Yoho έφερε το δάχτυλό του στο πρόσωπό μου. Με αποκάλεσε “αηδιαστική”, “τρελή”, μου είπε ότι δεν έχω μυαλό. Και ότι είμαι επικίνδυνη. Αυτό το περιστατικό δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Έχει να κάνει με την κουλτούρα. Είναι η κουλτούρα της έλλειψης ατιμωρησίας, της αποδοχής της βίας και της γλώσσας κατά των γυναικών, τα οποία υποστηρίζονται από ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας».

Η Cortez επισήμανε πως αυτό που της συνέβη δεν κατάφερε να την ρίξει, αλλά ούτε και πρόκειται να το αφήσει να περάσει, όχι μόνο για εκείνη, αλλά κυρίως για τις κόρες της, για τις ανιψιές της και για κάθε γυναίκα που πέφτει θύμα λεκτικής βίας. Όπως επίσης δεν έμεινε σιωπηλή απέναντι στο κούφιο επιχείρημα του Yoho, ο οποίος χρησιμοποίησε σαν ασπίδα τις γυναίκες της οικογένειάς του ώστε να μείνει αλώβητος, πάνω στο ψηλό βουνό του συντηρητισμού, στο οποίο στρογγυλοκάθεται «αιώνες» τώρα. Βούτυρο στο ψωμί της πατριαρχίας: «Ο κύριος Yoho ανέφερε πως είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες. Είμαι δύο χρόνια μικρότερη από την πιο μικρή κόρη του. Είμαι και εγώ κόρη κάποιου. Ο πατέρας μου, ευτυχώς, δεν ζει για να δει πως συμπεριφέρονται στην κόρη του. Η μητέρα μου όμως, αναγκάστηκε να δει όσα είπε για εμένα και είμαι εδώ για να δείξω στους γονείς μου ότι είμαι η κόρη τους και πως δεν με μεγάλωσαν για να ανέχομαι βία από κανέναν άντρα. Όταν κάνεις αυτό που έκανε ο κύριος Yoho στην οποιαδήποτε γυναίκα, δίνεις την άδεια σε κάθε άντρα να το κάνει στις κόρες σου».

Και συνέχισε: «Το να έχεις κόρη δεν σε κάνει τίμιο άνθρωπο. Το να έχεις γυναίκα δεν σε κάνει σωστό άντρα. Το να φέρεσαι στους ανθρώπους με ακεραιότητα και σεβασμό, αυτό σε κάνει σωστό. Κι όταν ένας άξιος άνδρας τα κάνει μαντάρα, όπως όλοι μας, βάζει τα δυνατά του και απολογείται. Είμαι κι εγώ η κόρη κάποιου».

Ζούμε για τη μέρα που η Alexandria Ocasio- Cortez θα γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Μέχρι τότε, δεν ελπίζουμε σε τίποτα και σε κανέναν.