BUSINESS

Αγχώνεσαι για την καριέρα σου; Οι συμβουλές αυτές θα την απογειώσουν

PEXELS

Παγκοσμίως, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν βαθιά ριζωμένες συστημικές προκλήσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερούν ή να μην κατορθώνουν ποτέ να απολαύσουν τους καρπούς μιας επιτυχημένης επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Παρόλο που ορισμένα ζητήματα είναι ενδημικά για τις γυναίκες σε συγκεκριμένους πολιτισμούς, σχετική έρευνα δείχνει ότι πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες είναι κοινές σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, πολλές φορές, ορισμένα από αυτά τα εμπόδια που συναντάμε είναι αυτοεπιβαλλόμενα. Είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε αν τα εμπόδια αυτά οφείλονται σε δικές μας περιοριστικές πεποιθήσεις ή βασίζονται στο σύστημα. Ακολουθούν 10 συμβουλές για να επιταχύνεις την εξέλιξη της επαγγελματικής σου σταδιοδρομίας.

Μπράβο, είσαι η καλύτερη

Πόσες φορές, όταν επαίνεσαν την δουλειά σου έχεις απαντήσει: «Έλα μωρέ, δεν έκανα και τίποτα»; Όταν αναγνωρίζονται οι κόποι σου ή επιτυχία σου για μια καλή δουλειά, έχεις την τάση να αποφεύγεις τον έπαινο και να κρατάς χαμηλούς τόνους; Οι γυναίκες έχουν τάση να αμφισβητούν τις ικανότητές τους και να υποβαθμίζουν τα επιτεύγματά τους, ειδικά παρουσία άλλων. Συχνά βάζουν τον εαυτό τους κάτω από τους άλλους. Αναγνώρισε το ρόλο που έπαιξες στα επιτεύγματά σου και αποδέξου τα συγχαρητήρια με χάρη. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι πέτυχες αυτό που ήθελες επειδή έκανες διαφορετικό – κάτι που πίστεψες, κάτι που οι άλλοι δεν έκαναν ή δεν προσπάθησαν. Μην αυτο-σαμποτάρεσαι.

 Αγχώνεσαι για την καριέρα σου; Οι συμβουλές αυτές θα την απογειώσουν PEXELS

Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές

Δώσε μεγάλη προσοχή σε λέξεις και φράσεις που μπορεί να μειώσουν την εξουσία σου. Το πιο σημαντικό, ολοκλήρωσε πάντα αυτό που λες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποφύγεις παρεμβάσεις και διακοπές. Ίσως ένα από τα πιο απλά, αλλά πιο αποτελεσματικά, είναι να πεις απερίφραστα και σταθερά «μιλάω».

Η τελειομανία μπορεί να είναι εξαντλητική

Δεν είναι λίγες οι φορές που προκειμένου να λάβουμε έγκριση, εκτίμηση και αναγνώριση στον εργασιακό χώρο, εμμένουμε σε εξαντλητικό βαθμό στις λεπτομέρειες. Ωστόσο αντί για ικανοποίηση, η τελειομανία μπορεί τελικά να εμποδίζει την επίτευξη στόχων, ενώ συσχετίζεται με την κατάθλιψη, το άγχος, τον εθισμό και τις χαμένες ευκαιρίες. Αποδέξου ότι δεν απαιτούν όλα τέλεια βαθμολογία και ότι σε πολλές περιπτώσεις, το καλό είναι καλύτερο από το τέλειο.

Μην χάνεις το χρόνο σου

Πολλές είναι οι γυναίκες που δυσκολεύονται να αναθέσουν σε κάποιο συνάδελφο ή υφιστάμενό τους, δουλειές καθώς θεωρούν ότι κανένας άλλος δεν θα είναι τόσο σχολαστικός όσο οι ίδιες. Έτσι, προσπαθούν περισσότερο και φορτώνονται επιπλέον ώρες για να επωμιστούν μόνες τους τη δουλειά δύο ή τριών ατόμων. Μην χάνεις το χρόνο σου κάνοντας πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος άλλος. Εξοικονόμησε χρόνο για τα πράγματα που μόνο εσύ έχεις την ικανότητα να κάνεις. Εκτός από το να μειώσεις το φόρτο εργασίας σου και να εστιάσεις σε ό,τι πραγματικά έχει σημασία, θα ενδυναμώσεις και τους γύρω σου – συχνά, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πρόκληση όταν τους αναθέτει κανείς μια εργασία, κάτι που συνήθως δεν θα μπορούσαν να κάνουν αν συνεχίσεις να αναλαμβάνεις τα πάντα εσύ.

Πες όχι στο σύνδρομο της τιάρας

Το tiara syndrome, επινοήθηκε από τους Carol Frohlinger και Deborah Kolb και περιγράφει την απαίτηση που έχουμε να μας προσέξουν οι άλλοι και να τοποθετήσουν μια «τιάρα» στο κεφάλι μας. Σε ένα ιδανικό και αξιοκρατικό εργασιακό περιβάλλον, κάτι τέτοιο μπορεί να ήταν βιώσιμο, αλλά στην πραγματική ζωή τα πράγματα, δεν είναι παραμύθι. Μην δείχνεις έπαρση, αλλά μην αποφεύγεις την προβολή των επιτευγμάτων σου, ειδικά εκείνων που προωθούν την αξία σου. Το να είσαι πολύ ταπεινή μπορεί να σου κοστίσει. Η αποτυχία να επισημάνεις τα επιτεύγματά σου, μπορεί να πλήξει την καριέρα σου και να χάσεις εκείνη την πολυπόθητη αύξηση ή προαγωγή.

Μην φοβάσαι να δείξεις την ανθρώπινη πλευρά σου

Το να είσαι άνετη με τα συναισθήματά σου μπορεί να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και σεβασμού. Το να αφήνουμε τον εαυτό μας να φανεί ευάλωτος σε μια ηγετική θέση, σημαίνει ότι δεν φοβόμαστε τον κίνδυνο της συναισθηματικής έκθεσης. Εάν είσαι επιφυλακτική για τις ενέργειές σου και για το πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι στη συνέχεια, θα είναι δύσκολο να εκφραστείς με ειλικρίνεια. Με το να φοβάσαι να δείξεις ευάλωτη, δίνεις στους άλλους τη δύναμη να σε βλάψουν. Έτσι, αν θέλεις πραγματικά να μην πληγωθείς, φρόντισε να δείχνεις και την πιο ευαίσθητή σου πλευρά.

 

Αγκαλιάζοντας τη δύναμη του όχι

Τις περισσότερες φορές, οι μεγαλύτερες πιέσεις που αντιμετωπίζουμε στο χώρο της δουλειάς, συνδέονται με όλες εκείνες τις φορές που δεν είπαμε όχι. Πριν πεις ναι σε οτιδήποτε, φαντάσου τον εαυτό σου σε αυτήν την κατάσταση – θα ήσουν καλύτερα αν αναβληθεί αυτό το project; Εάν απάντησες ναι, τότε αυτός είναι ένας σαφής δείκτης για να δικαιολογήσεις τον εαυτό σου. Μόλις ευγενικά αρνηθείς μην ενδώσεις στις τύψεις. Επικεντρώσου σε όλα τα οφέλη που συνειδητοποίησες λέγοντας όχι.

Δεν αξίζουν όλες οι μάχες

Η αγνόηση ή η αποφυγή μιας σύγκρουσης μπορεί να φαντάζει ασφαλής επιλογή, αλλά στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο. Κάθε σύγκρουση στην οποία διακυβεύονται σημαντικά για εσένα πράγματα είναι σημαντική. Ωστόσο, εξοικονόμησε ενέργεια και χρόνο αποφεύγοντας ανούσιες διαπραγματεύσεις σε καταστάσεις όπου δεν έχεις τίποτα να κερδίσεις. Για τις πιο σοβαρές συγκρούσεις, επεξεργάσου πρώτα τα συναισθήματα σου, αποσύνδεσε τα από την κατάσταση και προσπάθησε να την αντιμετωπίσεις όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.

PEXELS

Μπορείς να διαφωνήσεις χωρίς να είσαι εριστική

Ποτέ μην φοβάσαι να εκφράσεις τη γνώμη σου ακόμη και όταν είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες. Ωστόσο το να δημιουργείς στο γραφείο μια «εμπόλεμη ζώνη» γεμάτη με διαφωνίες, μόνο αρνητικά μπορεί να λειτουργήσει στην καριέρα σου. Δώσε έμφαση στην μεγαλύτερη εικόνα και προσέγγισε την επίλυση ενός προβλήματος, με λιγότερο επικριτική στάση. Μπορεί να σου φαίνεται συμβιβασμός, αλλά στην πραγματικότητα η συνεργασία αποδίδει πάντα καλύτερα.

Αναγνώρισε την αξία σου

Για το τέλος σου κρατήσαμε το πιο σημαντικό όλων. Αγάπησε και εκτίμησε πρώτα τον εαυτό σου και τα υπόλοιπα θα έρθουν.