WOMEN TODAY

Αυτή η 16χρονη έγινε πρωθυπουργός της Φινλανδίας για μία μέρα

Lehtikuva via AP Heikki Saukkomaa

Το ερώτημα «Αν γινόσουν πρωθυπουργός για μία μέρα τι θα έκανες»; στα αυτιά του μέσου ανθρώπου που δεν έχει σχέση με την ενεργό πολιτική, είναι εξίσου υποθετικό και πρακτικά ανεφάρμοστο με το «αν είχες μια υπερδύναμη, ποια θα ήθελες να είναι»; Αυτά ισχύουν για τους υπόλοιπους «κοινούς» θνητούς και όχι για την Aava Murto, τη 16χρονη που έκατσε στην καρέκλα της πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Sanna Marin για 24 ώρες.

Πρωθυπουργός στη θέση της πρωθυπουργού

Για τη μακρινή Φινλανδία η ηλικία δεν αποτελεί δείκτη ικανοτήτων. Ούτε το φύλο. Μιλάμε για τη χώρα που διοικείται από τη μικρότερη σε ηλικία πρωθυπουργό του κόσμου. Η 35χρονη Sanna Marin λοιπόν, παραχώρησε τη θέση της σε μία ακόμα πιο νέα γυναίκα από εκείνη, την έφηβη Aava η οποία είναι μαθήτρια του Λυκείου και χάρη στο πρόγραμμα #GirlsTakeover του φιλανθρωπικού οργανισμού Plan International, το οποίο δίνει σε νεαρά παιδιά τη δυνατότητα να πάρουν τη θέση πολιτικών και άλλων υψηλών προσώπων για μία μέρα. Ας πούμε λοιπόν ότι η νεαρή κοπέλα πέρασε μία Τετάρτη αλλιώτικη από τις άλλες.

 

Η συγκεκριμένη συμβολική ανάληψη καθηκόντων έγινε με αφορμή την επερχόμενη Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού στις 11 Οκτώβρη, η οποία έχει θεσπιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη με στόχο να αφυπνίσει για όλες εκείνες τις προσπάθειες που γίνονται για τον τερματισμό των γάμων σε παιδική ηλικία και τη γενικότερη καταπάτηση των δικαιωμάτων των κοριτσιών ανά τον κόσμο.

Η Aava Murto ευχήθηκε να μην ήταν εκεί

«Νιώθω μεγάλη ευχαρίστηση που μιλάω εδώ μπροστά σας σήμερα, παρόλο που κατά κάποιον τρόπο εύχομαι να μην χρειαζόταν να βρίσκομαι εδώ και καμπάνιες όπως το “Girls’ Takeover” να μην ήταν πια απαραίτητες», επεσήμανε η 16χρονη Aava στην ομιλία της στο τέλος της ημέρας. «Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε ακόμη πετύχει την ισότητα μεταξύ των φύλων, πουθενά στον πλανήτη. Αν και έχουμε κατορθώσει πολλά σε αυτόν τον τομέα, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει», είπε το κορίτσι που είναι υποδειγματικά δραστήριο και ευαισθητοποιημένο σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η πρόσβαση των κοριτσιών στην τεχνολογία.