ROLE MODELS

Αφγανιστάν: Οι νεαρές γυναίκες- σύμβολο της ομάδας Ρομποτικής είναι σώες, αλλά όχι αβλαβείς

@2021 AP Photo/Cliff Owen)

Η γυναικεία ομάδα Ρομποτικής του Αφγανιστάν είναι το τρανό παράδειγμα ότι η ζωή για τις γυναίκες στη χώρα τα τελευταία χρόνια έδειχνε στα αλήθεια ελπιδοφόρα. Τα ονειροπόλα κορίτσια, μέλη της φημισμένης και βραβευμένης ομάδας βρήκαν ένα ασφαλές καταφύγιο στο Μεξικό. Προσγειώθηκαν εκεί στις 24 Αυγούστου ύστερα από δέσμευση της κυβέρνησης να τις βοηθήσει να βρουν άσυλο.

Με την έλευση των Ταλιμπάν στην πατρίδα τους τα κορίτσια- σύμβολο της γυναικείας ομάδας Ρομποτικής του Αφγανιστάν ζήτησαν άσυλο από τον Καναδά. Η εισβολή στην πόλη τους, Herat, τις εξανάγκασε να φύγουν προτού εξασφαλιστεί ο επόμενος σταθερός τόπος κατοικίας τους. Την ομάδα απαρτίζουν 20 έφηβες από 14 ετών και πάνω. Η φυγή τους ήταν επιτακτική αφού ένα αβέβαιο μέλλον οπουδήποτε αλλού στον κόσμο είναι προτιμότερο από ό,τι επιφυλάσσουν για τις γυναίκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα συνολικά οι Ταλιμπάν. Η απομάκρυνση των κοριτσιών από το Αφγανιστάν στηρίχθηκε και από εθελοντές με επιρροή, οι οποίοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να μην αποκαλύψουν την ταυτότητά τους.

Με δάκρυα στα μάτια, ένα από τα μέλη αποκάλυψε ότι έχουν δεχτεί απειλές από τους Ταλιμπάν. Οι οικογένειές τους παραμένουν πίσω στη χώρα κι αυτό είναι το μεγαλύτερο άγχος τους αυτή τη στιγμή. Κάνουν εκκλήσεις στη διεθνή κοινότητα να τους βοηθήσουν να φύγουν από τη χώρα ασφαλείς. Από την πλευρά του το Μεξικό παραχώρησε στις γυναίκες ανθρωπιστική βίζα 180 ημερών και ήδη επεξεργάζεται τις πρώτες αιτήσεις για άσυλο. Μερικές ακόμα νεαρές από τη γυναικεία ομάδα Ρομποτικής του Αφγανιστάν προσγειώθηκαν πριν μερικές μέρες στο Κατάρ. «Είμαστε πολύ χαρούμενες που είμαστε εδώ, είναι τιμή μας που η κυβέρνηση του Μεξικό έσωσε τις ζωές μας, αλλά και τα όνειρα που θέλουμε να κάνουμε πραγματικότητα» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου η Fatemah Qaderyan, μέλος της γυναικείας ομάδας Ρομποτικής του Αφγανιστάν.

Αφγανιστάν: Η γυναικεία ομάδα Ρομποτικής @2021 AP Photo/Eduardo Verdugo

Τα κατορθώματα της γυναικείας ομάδας Ρομποτικής του Αφγανιστάν

Η ομάδα των κοριτσιών, κόντρα στα οδυνηρά πατριαρχικά στερεότυπα της χώρας τους- και στο γενικότερο σεξιστικό πλαίσιο που θεωρεί πως οι γυναίκες δεν έχουν θέση στην επιστήμη- απολαμβάνει διεθνή αναγνώριση χάρη στα επιτεύγματά της. Πριν λίγα χρόνια απέσπασαν βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό Ρομποτικής στην Ουάσινγκτον χάρη σε ένα ρομπότ διαλογής που δημιούργησαν για να διακρίνουν το μολυσμένο από το καθαρό νερό. Φυσικά η διαδρομή μέχρι εκεί δεν ήταν εύκολη υπόθεση για εκείνες αφού αρχικά δεν τους επετράπη η έκδοση βίζας, ώσπου παρενέβη ύστερα από διεθνείς αντιδράσεις η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Όταν επέστρεψαν στο Αφγανιστάν, ο πατέρας της επικεφαλής της ομάδας των κοριτσιών έχασε τη ζωή του σε επίθεση αυτοκτονίας.

Τα τελευταία περίπου 5 χρόνια η γυναικεία ομάδα Ρομποτικής του Αφγανιστάν συμμετείχε σε διεθνείς διαγωνισμούς και κατόρθωσε πολλά. Τον Νοέμβριο του 2017 κέρδισε το βραβείο Entrepreneur Challenge σε διαγωνισμό στην Εσθονία παρουσιάζοντας ένα ευφυές ρομπότ που με την ηλιακή ενέργεια μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες στη σπορά. Η Roya Mahboob, η πρώτη γυναίκα CEO σε εταιρεία τεχνολογίας του Αφγανιστάν είχε δηλώσει πως τα κορίτσια αυτά είναι τετραπέρατα και πως οι ικανότητές τους υπερβαίνουν ακόμα και τη Ρομποτική. Από τον Μάρτιο τα κορίτσια δουλεύουν πάνω σε έναν αναπνευστήρα χαμηλού κόστους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη μάχη κατά του κορονοϊού που μαστίζει τη χώρα τους. Παρεμπιπτόντως, μετά την εισβολή των Ταλιμπάν, οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 μειώθηκαν δραματικά.