ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Αφγανιστάν: Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν είναι πια δικαίωμα των κοριτσιών, σύμφωνα με τους Ταλιμπάν

© 2021 Altaf Qadri/AP IMAGES

Την κυρίευση του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, ακολούθησε η πρώτη συνέντευξη Τύπου από τον εκπρόσωπό τους, Zabiullah Mujahid. Μιλώντας από το Κέντρο Τύπου το οποίο χρησιμοποιούσε άλλοτε η αφγανική κυβέρνηση και σε μία μάταια προσπάθεια «καθησυχασμού», o εκπρόσωπος επιχείρησε να διαβεβαιώσει ότι οι Ταλιμπάν θα σεβαστούν τα δικαιώματα όλων των γυναικών. Κάτι που, ωστόσο, «θα γίνει (και ήδη γίνεται) στο πλαίσιο του Ισλαμικού Νόμου», πρόσθεσε ο ίδιος και μας προετοίμασε για τα χειρότερα.

«Οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες. Θα είναι ευτυχείς να ζουν εντός του πλαισίου της Σαρία. Οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα. Έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για αν θα επιτρέπεται στις γυναίκες να εργάζονται, ο ίδιος απάντησε: «Oι εργαζόμενες γυναίκες στο Αφγανιστάν πρέπει να μείνουν στο σπίτι, έως ότου ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα που θα διασφαλίζουν την προσωπική τους ασφάλεια», διευκρινίζοντας πως «πρόκειται για προσωρινά μέτρα». Ωστόσο, δεν δόθηκε κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για την άρση του εν λόγω μέτρου. Ίσως γιατί αυτή η άρση δεν θα έρθει ποτέ, όσο η χώρα κυριαρχείται από τους Ταλιμπάν.

Τελικά, οι χειρότεροί μας φόβοι δεν άργησαν να γίνουν πραγματικότητα. Οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ότι έχουν αλλάξει στάση απέναντι στα δικαιώματα των γυναικών από τη μακρινή 5ετία 1996-2001. Ωστόσο, μαρτυρίες από το Αφγανιστάν προδίδουν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι δηλώσεις τους, χάνουν την ισχύ τους μέσα σε έναν μήνα. Δεν άντεξαν παραπάνω. Όποια μικρή ελπίδα δημιουργήθηκε, χάθηκε. Πέθανε τελευταία. Οι γυναίκες του Αφγανιστάν όχι μόνο έχασαν το δικαίωμά τους να εργάζονται, αλλά πλεόν έχασαν και το δικαίωμα να φοιτούν σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Όσο, λοιπόν, αυτές βγαίνουν στους δρόμους της Καμπούλ και διαδηλώνουν για τα χαμένα δικαιώματά τους στον εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τομέα, τόσο οι Ταλιμπάν αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Αυτό που βρίσκεται πίσω από τον μανδύα του εκσυγχρονισμού.

Στο Αφγανιστάν, οι νεαρές μαθήτριες είναι άφαντες

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, λοιπόν, ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με έναν μικρό αστερίσκο: Η ανακοίνωση αφορούσε μόνο τα αγόρια. Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση της Παρασκευής, 17 Σεπτεμβρίου, δεν έγινε καμία αναφορά στην επανένταξη των κοριτσιών στις σχολικές αίθουσες. Από την άλλη, τα αγόρια θα επιστρέψουν κανονικά στην καθημερινότητά τους, ύστερα από ένα διάλειμμα ενός μήνα. Οι νεαρές γυναίκες, ωστόσο, θα πρέπει να συμβιβαστούν με μία νέα κανονικότητα. Αυτή που τις βρίσκει εγκλωβισμένες εντός του σπιτιού τους.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας των Ταλιμπάν, τα μαθήματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για αγόρια από 7 έως 12 ετών θα ξεκινήσουν το Σάββατο, την ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της αφγανικής εβδομάδας. «Όλοι οι άνδρες εκπαιδευτικοί και οι μαθητές υποχρεούνται να ξεκινήσουν τη φοίτησή τους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Το μέλλον των κοριτσιών και των δασκάλων, παραμένει μετέωρο, αόριστο και ακαθόριστο για ακόμα μία φορά.

Το Αφγανιστάν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει στον μισό πληθυσμό να λάβει δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εμπρός πίσω

Το εν λόγω διάταγμα, λοιπόν, καθιστά το Αφγανιστάν τη μοναδική χώρα στον κόσμο που απαγορεύει στον μισό πληθυσμό να λάβει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ένα δικαίωμα που έχει κατοχυρωθεί αιώνες τώρα. Ακόμα ένα δυσοίωνο σημάδι που ενισχύει τους περιορισμούς των Αφγανών γυναικών, είναι η αντικατάσταση του Υπουργείου για τα Δικαιώματα των Γυναικών στην Καμπούλ από το νεοσύστατο υπουργείο Πρόληψης του Κακού και Προώθηση της Αρετής, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτή η αλλαγή.

«Η εκπαίδευση και ο γραμματισμός εκτιμάται τόσο πολύ στο Ισλάμ, που οι Ταλιμπάν δεν μπορούσαν να απαγορεύσουν τη λειτουργία των σχολείων θηλέων για ισλαμικούς λόγους. Για τον λόγο αυτό, πάντα έλεγαν ότι θα τα ανοίξουν όταν υπάρξει ασφάλεια. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Δεν άνοιξαν ποτέ τα σχολεία», δήλωσε η Kate Clark, συνδιευθύντρια του Afghanistan Analysts Network.

Οι Αφγανές γυναίκες αποκλείονται από Δημοτικό και Λύκειο, αλλά όχι από Γυμνάσιο και Πανεπιστήμιο. Ένα αδικαιολόγητο κενό

Ίσως μία τέτοια απόφαση να μην προοικονομεί το τέλος της εκπαίδευσης των γυναικών -καθώς μερικές μικρές τάξεις επιτρέπονται σε σπίτια και επαρχιακά σχολεία που διοικούνται από φιλανθρωπικά ιδρύματα-, ωστόσο μετατρέπει ένα βασικό τους δικαίωμα, σε είδος πολυτελείας. Το ακόμα πιο παράδοξο της υπόθεσης δε, είναι πως παρόλο που οι Αφγανές δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε Γυμνάσιο και Λύκειο, πάνε σε Δημοτικό και ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Σε αίθουσες αυστηρά διαχωρισμένες με βάση το φύλο, φυσικά. Τα Δημόσια παραμένουν κλειστά μέχρι στιγμής. Ένα κενό, ένας φαύλος κύκλος στην εκπαίδευση που προκαθορίζει εξαρχής τη μοίρα και το μέλλον των γυναικών στην εκπαίδευση του τωρινού Αφγανιστάν.