ΥΓΕΙΑ

Άδεια περιόδου και δωρεάν σερβιέτες για τις γυναίκες στην Ισπανία

Pexels

Η Ισπανία πρόκειται να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα προσφέρει στις εργαζόμενες γυναίκες οι οποίες υποφέρουν από πόνους περιόδου, μέχρι και τρεις μέρες άδειας το μήνα.

Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που νομοθετεί για την άδεια περιόδου

Πιο συγκεκριμένα, οι σχετικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν από την ισπανική κυβέρνηση, προβλέπουν από μία έως τρεις ημέρες άδειας τον μήνα, για τις γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου. Σύμφωνα με την Telegraph, το σχέδιο μεταρρύθμισης αποκαλύφθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser. Εάν η ισπανική κυβέρνηση εγκρίνει τη σχετική μεταρρύθμιση, τότε θα είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή και ταυτόχρονα Δυτική χώρα που νομοθετεί την άδεια περιόδου.

Σύμφωνα με την Ισπανική Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία, περίπου το ένα τρίτο των γυναικών με περίοδο, υποφέρουν κατά τη διάρκεια της περιόδου τους από πόνους (δυσμηνόρροια). Το ποσοστό αυτό φυσικά αυξάνεται, εάν μετρηθούν και οι προεμμηνορροϊκοί πόνοι (προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο ή PMS). Τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, οξύ κοιλιακό άλγος, πονοκεφάλους και πυρετό.

«Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε τι είναι μια επώδυνη περίοδος. Δεν μιλάμε για μια ελαφριά ενόχληση, αλλά για σοβαρά συμπτώματα όπως διάρροια, έντονους πονοκεφάλους, πυρετό», τόνισε η Ισπανίδα υπουργός Ángela Rodríguez, υπογραμμίζοντας ότι αφού με τα ίδια συμπτώματα κάποιος παίρνει άδεια καθώς θεωρείται άρρωστος, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και με την έμμηνο ρύση.

«Τα δικαιώματα που σχετίζονται με την υγεία της περιόδου δεν έχουν συζητηθεί ποτέ και τα δεδομένα είναι ανατριχιαστικά», δήλωσε μιλώντας στο El Periodico.

Αφορολόγητα και δωρεάν είδη περιόδου

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι οι σερβιέτες και τα ταμπόν στα σούπερ μάρκετ θα είναι αφορολόγητα, ενώ στις γυναίκες που βρίσκονται σε «περιθωριοποιημένες κοινωνικές συνθήκες» θα παρέχονται δωρεάν προϊόντα υγιεινής. «Μία στις τέσσερις γυναίκες δεν μπορεί να επιλέξει τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής που θέλει να αγοράσει για οικονομικούς λόγους», δηλώνει σχετικά η Rodríguez. «Γι’ αυτό προτείνουμε να διανέμονται δωρεάν σε εκπαιδευτικά και κοινωνικά κέντρα» προσέθεσε.

Η Ισπανία ποινικοποιεί την παρενόχληση των γυναικών που κάνουν εκτρώσεις

Σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο, η Ισπανία ποινικοποιεί την παρενόχληση ή τον εκφοβισμό των γυναικών που θέλουν να κάνουν άμβλωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων, οι οποίοι προσπαθούν να πείσουν γυναίκες να μην διακόψουν την εγκυμοσύνη τους, μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης. Η απαγόρευση ισχύει επίσης για την παρενόχληση ή τον εκφοβισμό επαγγελματιών υγείας που εργάζονται σε κλινικές αμβλώσεων.

Η σθεναρά καθολική Ισπανία αποποινικοποίησε την άμβλωση το 1985 σε περιπτώσεις βιασμού, εάν το έμβρυο αντιμετωπίζει προβλήματα, ή εάν μια γέννα ενέχει σοβαρό σωματικό ή ψυχολογικό κίνδυνο για τη μητέρα. Το πεδίο εφαρμογής του νόμου διευρύνθηκε το 2010 για να επιτραπεί η άμβλωση κατά παραγγελία στις πρώτες 14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Ακόμα κι έτσι, οι Ισπανίδες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια, με τους «περισσότερους» μαιευτήρες-γυναικολόγους του δημόσιου τομέα να αρνούνται να πραγματοποιήσουν τέτοιες διαδικασίες, σύμφωνα με την ένωση γιατρών Organisation Médica Colegial (OMC).

Η κυβέρνηση του Sánchez επεξεργάζεται επίσης έναν νόμο για να διασφαλίσει ότι όλα τα δημόσια νοσοκομεία θα προσφέρουν αμβλώσεις και περαιτέρω νομοθεσία που θα επιτρέπει σε κορίτσια ηλικίας 16 έως και 17 χρονών, να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη χωρίς την άδεια των γονιών τους, όπως μπορούν αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.