ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

6 συμβουλές για να ισορροπήσεις δουλειά και μητρότητα (χωρίς ενοχές)

Unsplash

Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Η λέξη ισορροπία ακούγεται ουτοπική, όταν είσαι νέα μαμά (και όχι μόνο) και μοιράζεσαι μεταξύ δουλειάς και παιδιού. Δεν είναι μόνο ότι προσπαθείς να μοιράσεις σωστά τον χρόνο σου και να ισορροπήσεις μητρότητα και καριέρα. Είναι ότι θέλεις να τα κάνεις όλα σωστά.

Δεν θα γίνουν όλα σωστά και το ξέρεις. Μπορείς όμως να ισορροπήσεις, ή καλύτερα να συνδυάσεις τη δουλειά με τη μητρότητα, χωρίς να νιώθεις ενοχές. Και να κάνεις το καλύτερο που μπορείς, φορτίζοντας πρώτα τις δικές σου μπαταρίες. Οι παρακάτω 6 συμβουλές θα σε βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ή μάλλον προς τις 10 κατευθύνσεις που καλείσαι να τακτοποιήσεις ως μαμά και ως εργαζόμενη. Μαζί με τους άλλους ρόλους σου.

Τίμα την απόφασή σου

Εφόσον η δουλειά είναι κάτι πολύ σημαντικό για εσένα, μην νιώθεις ενοχές για αυτό. Ακόμα και αν το κάνεις καθαρά για τον μισθό, αναγνώρισε ότι κάνεις το καλύτερο για την οικογένειά σου. Σκέψου το παράδειγμα που θέτεις για τα παιδιά σου. Μία γυναίκα μπορεί να κάνει τα πάντα. Σε έρευνα του Χάρβαρντ (2015), κατέληξαν στο ότι οι γυναίκες που είχαν εργαζόμενες μαμάδες, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να δουλέψουν οι ίδιες. Να παίρνουν επίσης υψηλούς μισθούς και να είναι σε σημαντική θέση. Επιπλέον, οι άντρες που έχουν μεγαλώσει με εργαζόμενες μαμάδες, συμμετείχαν περισσότερο σε δουλειές του σπιτιού και φρόντιζαν την υπόλοιπη οικογένεια.

Η προτεραιότητα είσαι εσύ

Ναι, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, όλα ξεκινούν από εσένα. Αν δεν βρίσκεις λίγο χρόνο για να κάνεις αυτά που σε γεμίζουν, δεν πρόκειται να έχεις τα αποθέματα για να συνεχίσεις. Ας είναι και 15 λεπτά την ημέρα. Λίγο διάβασμα πριν κοιμηθείς, πρωινή yoga, βόλτα γύρω από το σπίτι, χορός μέχρι τελικής πτώσεως στο σαλόνι. Ό,τι σε βοηθά για να ισορροπήσεις.

Άσε τη δουλειά εκεί που ανήκει. Στη δουλειά

Αυτό είναι μάλλον ένα tip που βρίσκει εφαρμογή σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να έχουν καλή ψυχική υγεία. Το Σαββατοκύριακο δεν είναι για δουλειά, αλλά ούτε και οι ώρες που βρίσκεσαι στο σπίτι σου. Τόσο απλό. Αν δυσκολεύεσαι να το πετύχεις, κάνε το εξής. Κλείσε τα μάτια σου και πάρε 5 βαθιές αναπνοές. Σκέψου τη δουλειά και τις κατάφερες. Αναγνώρισέ τα και πες μπράβο στον εαυτό σου. Μετά θυμήσου τον ρόλο σου ως μαμά και τι θέλεις να κάνεις μετά το γραφείο. Όσο οδηγείς πηγαίνοντας στο σπίτι, επανάλαβε τις σκέψεις σου. Δυνατά και καθαρά.

Επίλεξε με προσοχή τον άνθρωπο που φροντίζει το παιδί

Εδώ μιλάμε για μία καθαρά προσωπική επιλογή. Υπάρχουν γονείς που έχουν τη δυνατότητα να αφήνουν τα παιδιά στη φροντίδα των παππούδων ή φίλων και να νιώθουν απόλυτη σιγουριά με αυτό. Ίσως χρειάζεται να επιλέξεις έναν παιδικό σταθμό ή μία νταντά. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι να εμπιστευτείς απόλυτα το ένστικτό σου και να ενημερωθείς πλήρως για το μέρος ή τον άνθρωπο, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείς ενώ δουλεύεις.

Εγκατάλειψε την ιδέα της τελειότητας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των εργαζόμενων μαμάδων είναι το βάρος των ενοχών. Μπορεί να νιώθεις ότι δεν είσαι επαρκής ή ότι θα έπρεπε να κάνεις τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Ίσως να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλες περιπτώσεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να αποδεχθείς ότι κανείς δεν είναι τέλειος, ότι κάνεις κάθε φορά το καλύτερο που μπορείς και ότι ζεις τη ζωή σου έτσι όπως νομίζεις. Και ότι προσπαθείς να ισορροπήσεις όλους σου τους ρόλους.

Διασκέδασέ το

Last but not least, η χαρά και η διασκέδαση είναι τα βασικότερα συστατικά της ζωής. Κάνε πράγματα που σου δίνουν χαρά, είτε μόνη είτε με παρέα. Αυτοσαρκάσου όταν κάνεις λάθη και μην τα παίρνεις όλα τόσο σοβαρά. Κοίτα να χαρείς το υπέροχο ταξίδι της μητρότητας και το γεγονός ότι έχεις δουλειά. Έτσι θα βρεις την ισορροπία.