CELEBRITIES

Νέα μαμά: Πώς θα ξεκλέψεις 5 λεπτά για τον εαυτό σου

Η λοχεία και οι μήνες που την ακολουθούν είναι πολύ περίεργες. Ως νέα μαμά, πολύ πρόσφατα βγήκα από αυτή την περίοδο και νομίζω ότι αυτό που πρώτα συνειδητοποιείς ότι αλλάζει δραματικά είναι η έλλειψη επικοινωνίας με τον ίδιο σου τον εαυτό. Τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι, η αλήθεια είναι ότι δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς. Μόνο πράττεις, μηχανικά σχεδόν και όταν το μυαλό σου πάει να μπει σε λειτουργία, οι ορμόνες σου ξεσηκώνονται κι έτσι απλά λειτουργείς με το συναίσθημα.

Είναι πρωτόγνωρο, είναι περίεργο, συχνά γοητευτικό κι άλλες φορές τρομακτικό όλο αυτό που αντιμετωπίζεις, αλλά πρέπει να το περάσεις. Κι όταν όλο αυτό το παραλήρημα συναισθημάτων καταλαγιάσει σε ένταση θα αναζητήσεις λίγη ώρα με τον εαυτό σου. Σου αρκούν λιγότερο από πέντε λεπτά για να δεις τι συμβαίνει με το μέσα σου, να το βάλεις σε τάξη.

Με ένα νεογέννητο στο σπίτι όμως, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν, έστω κι αυτά τα λίγα λεπτά. Τις φορές που μοιάζει να τα έχεις βάλει όλα σε τάξη, ο ύπνος έρχεται και σε τραβάει από τα μαλλιά. Επομένως, ο «μίνι διαλογισμός» λίγο πριν τον ύπνο κάνει φτερά. Ωστόσο, αυτό το χρόνο τον χρειάζεσαι. Στην αρχή όχι απαραίτητα για να βάλεις σε τάξη τις σκέψεις σου, αλλά για να αδειάσεις το μυαλό σου.

Προσωπικά, άργησα λίγο να αναζητήσω αυτή την ιδιωτικότητα, αλλά κάποια στιγμή το καμπανάκι χτύπησε. Χωρίς να θέλω να σου παρουσιαστώ ως ειδήμων που τα έκανε όλα σωστά, θα σου πω πως ξέκλεβα χρόνο για τον εαυτό μου μέσα στη μέρα και μπορεί να σου δώσω ιδέες, αν περνάς παρόμοια φάση.

Διάβασε ακόμα: Μία αποτυχημένη ιστορία θηλασμού με αίσιο τέλος

Για ψώνια στο σούπερ μάρκετ

Άσε το μωρό στον μπαμπά ή σε γιαγιάδες – παππούδες για λίγο και πήγαινε μόνη σου στο super market. Εγώ τις πρώτες μέρες το είχα σαν την σούπερ έξοδο. Δεν είχα λίστα, έτσι ικανοποιούσα και τον καταναλωτισμό μου και τις λιγούρες μου, χωρίς να έχω κανέναν να φροντίσω ή να μου λέει τι να κάνω. Πήγαινα μέρα παρά μέρα και είχα γεμίσει τα ντουλάπια με μία λιχουδιά καρύδας με σοκολάτα. Για κάποιο λόγο μου φαινόταν το πιο λαχταριστό πράγμα στα ράφια με τις σοκολάτες. Έπαιρνα2-3 και τη μία την έτρωγα στο δρόμο για το σπίτι. Στην ώρα που θα είσαι στο super market, πρόσθεσε και τα λίγα λεπτά να πας και να γυρίσεις. Αν μπορείς να περπατήσεις ως εκεί ακόμα καλύτερα. Λίγος αέρας καθαρός και άδειο μυαλό είναι η πιο γρήγορη φόρτιση της μπαταρίας σου.

Οι δουλειές του σπιτιού

Στην αρχή ξεχνάς ότι πρέπει να σκουπιστεί και σφουγγαριστεί το σπίτι, ότι το μπάνιο δεν αυτοκαθαρίζεται και τα πιάτα δεν μπαίνουν μόνα τους στο πλυντήριο. Απόλυτα λογικό. Όταν όμως αρχίζεις να βρίσκεις ισορροπίες, ανάλαβε να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί περισσότερο. Ξέρω, ευχαρίστηση και δουλειές του σπιτιού δεν πάνε μαζί, αλλά το να σιδερώσεις τα ρούχα του μωρού ή να βάλεις ένα πλυντήριο δεν θα πάρει πολύ χρόνο, δεν θα είναι πολύ κουραστικό και σε αφήνει να πάρεις ένα τηλέφωνο την κολλητή σου να τα πείτε. Εγώ που μισώ καθετί που έχει να κάνει με δουλειές του σπιτιού, το δοκίμασα και το βρήκα ευεργετικό.

Βόλτα με το καρότσι

Καιρού επιτρέποντος, η βόλτα με το καρότσι θα γίνει η αγαπημένη σου ασχολία. Ετοίμασε την τσάντα του μωρού και μόλις το ταΐσεις ξεκινήστε. Το πιθανότερο είναι να κοιμηθεί κι εσύ να χαρείς έναν όμορφο περίπατο που θα γεμίσει το σώμα σου με ενέργεια και θα σε αποφορτίσει. Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου ένα μπουκαλάκι νερό ή ένα ρόφημα. Δεν θα πιστεύεις πόσο σου είχε λείψει όλο αυτό.

Τα παραπάνω είναι δοκιμασμένα. Όσο απλά κι αν φαντάζουν, οι συνθήκες πολλές φορές σε μπλοκάρουν και δεν σε αφήνουν να σκεφτείς τα αυτονόητα. Πιθανότατα να έχεις κι εσύ τις δικές σου διεξόδους να μοιραστείς και εδώ είμαστε να τις ακούσουμε.