ΣΕΙΡΕΣ

Η «Υπέροχη Φίλη Μου» είναι η υπέροχη σειρά που θα ‘πρεπε να έχεις ήδη δει

Η τηλεοπτική μεταφορά των συναρπαστικών ναπολιτάνικων μπεστ σέλερ της Elena Ferrante μόλις ξεκίνησε στην κρατική τηλεόραση. Κι αυτή είναι η καλύτερη αφορμή για να δώσεις μια ευκαιρία στη φανταστική, «Υπέροχη Φίλη Μου».

Να σου συστήσω την «Υπέροχη Φίλη Μου». L’ Amica Geniale, για να μιλήσουμε στη γλώσσα της. Μια εξαιρετική δραματική σειρά που βασίζεται στην ομώνυμη λογοτεχνική τετραλογία της Elena Ferrante. Όσες κι όσοι έχουν ταξιδέψει ήδη με τα βιβλία της, θεωρούν τη μεταφορά του πρώτου βιβλίου της σειράς στη μικρή οθόνη ένα μεγάλο δώρο.

 

Δεκαετία του ’50 στις φτωχογειτονιές της Νάπολι. Ηρωίδες, δύο κορίτσια, η Έλενα κι η Ραφαέλα (ή Λίλα), φίλες από παιδιά και μετά στην εφηβεία, ώσπου γίνονται γυναίκες και ελκύονται από τη μεγαλούπολη. Η Ferrante, μία από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς των Ιταλών είναι η αρχιτέκτονας της ζωής τους. Γράφει για το μεγάλωμα, για τη σχέση τους και για την καθεμιά ξεχωριστά. Για τον τρόπο που η μία επηρεάζει την άλλη. Ξύνει ανοιχτές πληγές. Η θέση της γυναίκας. Η καταπίεση. Η επανάσταση. Οι αγκυλώσεις κι η απαγκίστρωση.

Η φιλία των κοριτσιών είναι σημαντική και δυναμώνει στο πέρας των δεκαετιών. Στο φόντο, η ιστορία, κοσμοϊστορικά γεγονότα που συμβαίνουν κι επιδρούν στην ιστορία ζωής των δύο γυναικών. Μια φιλία 60 ετών με καλές αλλά κι άσχημες όψεις.

Η άγνωστη συγγραφέας

To εκδοτικό φαινόμενο που ακούει στο όνομα Elena Ferrante είναι από μόνο του ένα case study. Πρόκειται για το ψευδώνυμο μιας συγγραφέα που φρόντισε να κρατήσει καλά κρυμμένη την αληθινή της ταυτότητα για χρόνια. Δεν φωτογραφιζόταν ποτέ, δεν έδινε συνεντεύξεις από κοντά, παρά μόνο μέσω email. Μια από τις πιο επιτυχημένες συγγραφείς της σύγχρονης ιταλικής λογοτεχνίας, εντελώς άγνωστη για το κοινό. To Time τη συγκαταλέγει στη λίστα με τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους για το 2016. Την ίδια χρονιά, ένας Ιταλός δημοσιογράφος ονόματι Claudio Gatti δίνει στη δημοσιότητα το όνομα της. Λέγεται Annita Raja και είναι  μεταφράστρια και σύζυγος του συγγραφέα Domenico Starnone. Η επίσημη επιβεβαίωση δεν έχει έρθει ακόμα.

Υπέροχη Φίλη Μου

Η Υπέροχη Σειρά μου

Η πρώτη ξενόγλωσση σειρά του HBO- σε συνεργασία με την RAI- βγήκε στον αέρα για πρώτη φορά πριν περίπου έναν χρόνο και έλαβε εγκωμιαστικά σχόλια. Σήμερα επανέρχεται στην επικαιρότητα, αφού ξεκινάει η προβολή της στην δική μας κρατική τηλεόραση. Πρόκειται για μια υπέροχη σκιαγράφηση της γυναικείας υπόστασης από διάφορες οπτικές γωνίες. Τα γυρίσματα έγιναν στην Καμπανία σε μία γειτονιά- σκηνικό έκτασης 20.000 τ.μ. Ο πρώτος κύκλος, ο οποίος βασίζεται στο πρώτο βιβλίο αποτελείται από 8 άψογα στιλιζαρισμένα επεισόδια που φόρο τιμής στο ρεύμα του ιταλικού Νεορεαλισμού. Θα τα δεις σχεδόν υπνωτισμένη από θαυμασμό.