BUSINESS

3 λόγοι που το γράψιμο με το χέρι σε κάνει πιο έξυπνη. Πληκτρολόγιο τέλος

Unsplash

Θυμάσαι τότε που ήσουν μικρή και έκανες στο σχολείο αντιγραφή, προτάσεις, ορθογραφία, σκέφτομαι και γράφω, ενίοτε και καλλιγραφία; Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι οι υπολογιστές να μπουν για τα καλά στη ζωή σου και να αντικαταστήσουν κάθε λογής έγγραφα. Μόνο η συνταγή γιατρού έμεινε αναλλοίωτη και δυστυχώς, δεν μπορούμε να τη διαβάσουμε.

Τα σημερινά παιδιά χρησιμοποιούν το πληκτρολόγιο περισσότερο από τα τετράδια και το μολύβι. Ναι, η τεχνολογία έχει προσφέρει τεράστιο καλό αλλά μήπως η εξαφάνιση του γραψίματος με το χέρι, κάνει κακό στον εγκέφαλό σου; Μήπως το γράψιμο με το χέρι συνδέεται με το ακόνισμα της σκέψης;

Καλύτερη μνήμη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Princeton και της California πραγματοποίησαν μία σειρά ερευνών για να δείξουν τις διαφορές του να γράφουμε με το χέρι και του να πληκτρολογούμε. Οι φοιτητές κρατούσαν σημειώσεις και με τους δύο τρόπους για περίπου μισή ώρα. Τα ευρήματα έδειξαν το εξής. Όσοι σημείωναν σε υπολογιστή, καταλάβαιναν καλύτερα το νόημα, αλλά όσοι έγραφαν με το χέρι, συνέχιζαν να τα θυμούνται και μετά από μία εβδομάδα. Και ήταν πιο ανοιχτοί σε νέες ιδέες.

Ενεργοποίηση του εγκεφάλου

Το να γράφεις με το χέρι ενεργοποιεί ταυτόχρονα διάφορες γνωστικές λειτουργίες. Λειτουργίες που δε χρειάζονται όταν απλώς πληκτρολογείς στον υπολογιστή. Έχεις εσύ τον έλεγχο της κίνησης ενώ ταυτόχρονα πρέπει να σκέφτεσαι και να προσέχεις αυτό που γίνεται γύρω σου. Καταβάλεις περισσότερη νοητική προσπάθεια, η οποία βελτιώνεται μέσα από την καθημερινή εξάσκηση.

Σε μία έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Indiana, οι ειδικοί έκαναν εγκεφαλογράφημα σε μικρά παιδιά ενώ έγραφαν. Όσα έγραφαν με το χέρι, είχαν πιο διευρυμένη νευρολογική λειτουργία και έμοιαζε με εκείνη των ενηλίκων. Φαινόταν επίσης ότι υπήρχε ενεργοποίηση του «κυκλώματος ανάγνωσης», κάτι που δεν έγινε στα παιδιά που απλώς πληκτρολογούσαν. Ο εγκέφαλος «αναγκάζεται» να αναπτύξει τις δεξιότητες κατηγοριοποίησης, να αναγνωρίζει και να θυμάται τα χαρακτηριστικά των γραμμάτων και αριθμών.

Περισσότερη δημιουργικότητα

Υπάρχει μία μοναδική σχέση μεταξύ του χεριού σου και της γραφής. Γι αυτό και δεν είμαστε όλοι δεξιόχειρες. Έτσι όπως τα παιδιά ξεδιπλώνουν περισσότερο τις σκέψεις τους στο χαρτί, το ίδιο ισχύει και για τον ενήλικο εαυτό σου. Γίνεσαι πιο δημιουργική και ευρηματική όταν αποτυπώνεις τις ιδέες σου στο χαρτί. Δεν είναι τυχαίο που πριν την εμφάνιση των υπολογιστών, τα ημερολόγια και τα λευκώματα υπήρχαν σε κάθε σπίτι.