ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα 3 βήματα που κάνουν τον εγκέφαλό μας πιο δημιουργικό και παραγωγικό, σύμφωνα με την ειδικό

Στη σημερινή εποχή ακούμε, βλέπουμε και διαβάζουμε συχνά για το πώς να φροντίζουμε το σώμα μας. Η εξάσκηση, η καλή διατροφή και η γενικότερη ευεξία του σώματος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα trends της εποχής.  Ένα όμως από το πιο σημαντικά όργανα του σώματός μας, φαίνεται να το παραμελούμε. Ποιο είναι αυτό; Ο εγκέφαλος μας.

Γράφει η Πόπη Δημητροπούλου*, Creative Business Coach, CPC

Χάρη στην πλαστικότητα του εγκεφάλου να δημιουργεί νέες συνδέσεις, έχεις τη δυνατότητα να βελτιώσεις τη νοητική σου ικανότητα. Η νοητική διέγερση και η συνεχής εξάσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις πιο δημιουργική, πιο εύστροφη και παραγωγική. Πώς να το πετύχεις αυτό; Ξεκίνα να προπονείς τον εγκέφαλό σου με τρεις απλούς τρόπους.

1. Γίνε «γεννήτρια ιδεών»

Σε καθημερινή βάση, κατάγραψε δέκα νέες ιδέες σε ένα ειδικό σημειωματάριο. Οι ιδέες, για παράδειγμα, μπορούν να αφορούν την εργασία, το σπίτι, δραστηριότητες, ταξίδια που θέλεις να κάνεις και γενικότερα τομείς που θέλεις να αλλάξεις στη ζωή σου. Πραγματικά μπορεί να είναι ό,τι εσύ επιλέγεις κάθε φορά, χωρίς περιορισμούς.

Έχει μεγάλη σημασία ο αριθμός των ιδεών να είναι ακριβώς δέκα και αυτό γιατί συνήθως μας είναι εύκολο να γράφουμε τις πρώτες πέντε, αλλά η εξάσκηση του εγκεφάλου αρχίζει τη στιγμή που πιεζόμαστε να σκεφτούμε τις υπόλοιπες.

Τις πρώτες ημέρες η άσκηση θα σου φανεί εύκολη, στη συνέχεια θα αρχίσεις να αντιμετωπίζεις δυσκολία, αλλά εκεί είναι που δεν πρέπει να εγκαταλείψεις. Συνέχισε να καταγράφεις. Είναι πολύ βοηθητικό να γράφεις δίπλα και το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις για να υλοποιήσεις την ιδέα.

2. Μάθε κάτι νέο

Δίνοντας νέες προκλήσεις στον εγκέφαλο σου δημιουργείς νέες συνάψεις που σημαίνει ανανέωση και ενδυνάμωση. Κάνε την εγκεφαλική σου λειτουργία ισχυρότερη μαθαίνοντας κάτι νέο. Μια νέα ξένη γλώσσα, ένα νέο χόμπι, μια καινούργια εκπαίδευση. Η εκμάθηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξασκήσεις το μυαλό σου.

3. Ζήσε με ενσυνειδητότητα

Oι νέες έρευνες υποστηρίζουν ότι η ενσυνειδητότητα/ mindfulness, έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι άνθρωποι συχνά σκέφτονται ότι η ενσυνειδότητα είναι να κάθονται στη σιωπή, να διαλογίζονται. Στην πραγματικότητα, είναι εστίαση και προσοχή σε ό, τι κάνεις ή βιώνεις σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή.

Είναι να παρατηρείς τις κινήσεις σου και να αισθάνεσαι ότι ζεις στο παρόν. Παρατήρησε κινήσεις και δραστηριότητες που κάνεις μηχανικά καθημερινά. Όπως το να πλένεις τα δόντια σου, ή την πρωινή σου διαδρομή για τη δουλειά. Προσπάθησε να εστιάζεις με όλη σου την προσοχή σε αυτό που κάνεις, έτσι θα είσαι στο εδώ και στο τώρα. Σταδιακά θα βιώσεις μια αξιοσημείωτη πτώση των επιπέδων στρες και θα νιώσεις πιο συντονισμένη στη ζωή σου.

Πάρε χρόνο καθημερινά, για να εξασκήσεις τις παραπάνω ενέργειες τις επόμενες εβδομάδες και παρατήρησε τη διαφορά που θα υπάρχει σε όλα τα επίπεδα.

*Ευχαριστούμε την Πόπη Δημητροπούλου, Creative Business Coach, CPC

Κλείσε μια Δωρεάν Συνεδρία Coaching. Επικοινωνία: www.kalifos.com, τηλ: 6977 075124.