FEMALE TALK

12 διάσημες γυναίκες μιλούν ανοιχτά για την εμμηνόπαυση

@2022 Christopher Smith/Invision/AP Images

Η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Εμμηνόπαυσης. Στόχος είναι να προωθήσει τη γνώση για την εμμηνόπαυση, αλλά και τον αντίκτυπο που έχει στη ζωή της γυναίκας. Η εμμηνόπαυση είναι ένα θέμα, που οφείλουμε να μην το θυμόμαστε μόνο μία μέρα το χρόνο. Είναι ένα θέμα που πρέπει να πάψει να είναι ταμπού, καθώς αφορά τον μισό πληθυσμό του κόσμου αυτού. Σε αυτή την εξάλειψη του ταμπού γύρω από το θέμα «εμμηνόπαυση» συμβάλλουν διάσημες γυναίκες που επιλέγουν να μιλήσουν ανοιχτά γι’ αυτό, στην Ελλάδα και στον «πλανήτη Hollywood».

 

Διάσημες γυναίκες όπως η Michelle Obama, η Naomi Watts και η Gwyneth Paltrow, αλλά και η δική μας Σοφία Αλιμπέρτη έχουν ανοίξει δημοσίως το κεφάλαιο εμμηνόπαυση, με τρόπο που είναι καθαρτήριος για τις υπόλοιπες γυναίκες στον πλανήτη. Φέρνει την ανακούφιση ότι επιτέλους μπορούμε να μιλάμε για πράγματα που μας συμβαίνουν και είναι μια κοινή όσο και πολύ προσωπική εμπειρία για όλες μας.

Ευτυχώς, τα πράγματα σταδιακά, αλλάζουν όλο και περισσότερο. Η ηλικία παίρνει τη διάσταση του απλού αριθμού, η γυναικεία σεξουαλικότητα σε κάθε ηλικία δεν θεωρείται ταμπού και η λέξη «εμμηνόπαυση» δεν είναι πια απαγορευμένη. Έτσι οι διάσημες γυναίκες μπορούν πλέον να μιλούν για την εμμηνόπαυση και πώς τη βιώνουν. Κι εμείς τις ευχαριστούμε που στρώνουν το δρόμο της ελευθερίας.

Διάσημες γυναίκες που έχουν μιλήσει για την εμμηνόπαυση: Michelle Obama

διάσημες εμμηνόπαυση Invision/AP / Paul R. Giunta

Στο podcast της είχε μιλήσει η αγαπημένη μας πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ για τις εμπειρίες της με τις ορμονικές αλλαγές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση.

«Είχα βιώσει τις νυχτερινές εφιδρώσεις και νωρίτερα ακόμα και στα 30 μου λόγω προβλημάτων υπογονιμότητας», είχε πει η Michelle Obama προτού περιγράψει μία εμπειρία όπου βίωσε εξάψεις μέσα στο αεροσκάφος Marine One κατά τη διάρκεια ταξιδιού της με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ σύζυγό της, Barrack Obama.

«Θυμάμαι μία φορά που με είχε πιάσει στο Marine One. Είμαι ντυμένη, θέλω να βγω έξω για να εμφανιστώ σε μία εκδήλωση κι ένιωσα πραγματικά σαν κάποιος να έβαλε μια θερμάστρα μέσα μου και να την άνοιξε στο δυνατό και όλα ξεκίνησαν να λιώνουν. Και σκέφτηκα “Αυτό είναι τρελό, δεν μπορώ να το κάνω”», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο ο Barrack Obama ήταν ψύχραιμος καθώς, σύμφωνα με τη Michelle, ήξερε ότι πολλές γυναίκες στο προσωπικό του περνούσαν εμμηνόπαυση. Απλά είπε: «Ανοίξτε το air condition».

Emma Thompson

διάσημες εμμηνόπαυση Invision/AP / Vianney Le Caer

Με το χαρακτηριστικό πνεύμα και το χιούμορ της η Emma Thompson έδειξε στον κόσμο ότι δεν υπάρχει λόγος να μη μιλάμε για την εμμηνόπαυση. Το έκανε μάλιστα στην ευχαριστήρια ομιλία της για βραβείο που έλαβε από το National Board of Review το 2014 για την ερμηνεία της στο Saving Mr. Banks.

«Είναι μία τόσο κρύα νύχτα. Ξέρετε, είναι η πρώτη φορά που είμαι πραγματικά ευγνώμων για την εμμηνόπαυση», είπε.

Διάσημες γυναίκες που έχουν μιλήσει για την εμμηνόπαυση: Gillian Anderson

διάσημες εμμηνόπαυση Invision/AP / Omar Vega

Η ηθοποιός έχει μοιραστεί τις σκέψεις της για τον στιγματισμό και τη σιωπή γύρω από το θέμα της εμμηνόπαυσης μιλώντας στο περιοδικό People το 2017. «Πόσο υπέροχο θα ήταν να φτάναμε σε ένα σημείο στο οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις ανοιχτά και χωρίς ντροπή», είπε. «Να παραδεχτούμε ελεύθερα ότι αυτό συμβαίνει. Έτσι ώστε να μη νιώθουμε ότι τρελαινόμαστε ή ότι είμαστε μόνες σε κάθε σύμπτωμα που μπορεί να βιώνουμε», συμπλήρωνε η ηθοποιός.

«Τα στάδια της εμμηνόπαυσης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν τα σημεία καμπής που είναι. Αν όχι να εορτάζονται τουλάχιστον να τα αποδεχόμαστε. Να τα αναγνωρίζουμε και να τα τιμάμε», πρόσθετε η Gillian Anderson.

Whoopi Goldberg

διάσημες εμμηνόπαυση Invision/AP / Donald Trail

Η κωμικός είχε μιλήσει σε stand up comedy παράσταση για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Είχε μάλιστα επισημάνει μέσω του χιούμορ τον σεξισμό που επικρατεί στην φαρμακευτική έρευνα.

«Πώς μπορείτε να έχετε ανακαλύψει τον τρόπο ώστε ένας άνδρας να έχει στύση για 19 ώρες και να μην μπορείτε να ηρεμήσετε μια έξαψη; Πώς είναι αυτό δυνατόν;», αναρωτήθηκε και τώρα σίγουρα αναρωτιόμαστε κι εμείς.

Διάσημες γυναίκες που έχουν μιλήσει για την εμμηνόπαυση: Cynthia Nixon

διάσημες εμμηνόπαυση AP Photo / Jason DeCrow

To 2017 η ηθοποιός και μετέπειτα πολιτικός, μοιράστηκε ότι περνά την εμμηνόπαυση όπως και η σύζυγός της Christine Marinoni. «Δεν λυπήθηκα γιατί όταν φτάσεις τα 50 ξεμπέρδεψες», είπε στο περιοδικό Stella σημειώνοντας πως για εκείνη η εμμηνόπαυση σήμαινε απελευθέρωση. «Η ελευθερία που έρχεται από το γεγονός ότι δεν είσαι πια γόνιμη είναι τεράστια», είχε πει χαρακτηριστικά.

Gwyneth Paltrow

διάσημες εμμηνόπαυση ⓒ 2021 Jordan Strauss/Associated Press

Mέσω του blog της εταιρείας της, Goop, είχε μιλήσει ανοιχτά για την εμμηνόπαυση και η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός. «Νομίζω ότι όταν μπαίνεις στην προεμμηνόπαυση, παρατηρείς πολλές αλλαγές. Μπορώ να νιώσω τις ορμονικές αλλαγές, την εφίδρωση, την εναλλαγή των διαθέσεων», έγραψε τονίζοντας ότι η εμμηνόπαυση χρειάζεται επειγόντως rebranding.

«Θυμάμαι ότι όταν η μητέρα μου περνούσε εμμηνόπαυση ήταν κάτι πολύ σοβαρό και νομίζω ότι υπήρχε ένα πένθος γύρω απο αυτό για εκείνη. Δεν νομίζω ότι στην κοινωνία μας έχουμε ένα σπουδαίο παράδειγμα μιας γυναίκας σε εμμηνόπαυση που να μας εμπνέει», σημείωνε. Ίσως με εκείνη αλλάξει αυτό.

Oprah Winfrey

διάσημες εμμηνόπαυση Invision/AP, File / Joel C Ryan

Το γεγονός ότι πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν την εμμηνόπαυση ως ευλογία, είχε αναφέρει στο περιοδικό της η Oprah Winfrey. «Ανακάλυψα μιλώντας με πολλές γυναίκες ότι αυτή είναι η στιγμή να επανεφεύρεις τον εαυτό σου μετά από χρόνια στα οποία επικεντρώνεσαι στις ανάγκες όλων των άλλων», σημείωνε.

Η Oprah τόνιζε επίσης ότι η έλλειψη κατανόησης για την εμμηνόπαυση την οδήγησε στο να αγνοεί συμπτώματά της για χρόνια προτού τελικά καταλάβει τι συνέβαινε στο σώμα της. H Oprah Winfrey βίωνε αρρυθμίες μεταξύ των ηλικιών 48 και 50.

«Πήγα να δω έναν καρδιολόγο. Πήρα αγωγή. Φόρεσα παλμογράφο για δύο εβδομάδες. Και μετά μία μέρα καθώς περπατούσα στα γραφεία της εκπομπής μου, είδα ένα αντίτυπο του “The Wisdom of Menopause” της Dr. Christiane Northrup και το άνοιξα τυχαία στο κεφάλαιο “Αρρυθμίες: Το καμπανάκι που σου στέλνει η καρδιά σου”. Μου φάνηκε σημάδι. Το βιβλίο περιείχε την απάντηση που μαζί με τον γιατρό προσπαθούσαμε να ανακαλύψουμε», σημείωσε και κάλεσε τις γυναίκες να μιλάνε για την εμπειρία της εμμηνόπαυσης ανοιχτά.

Διάσημες γυναίκες που έχουν μιλήσει για την εμμηνόπαυση: Kim Cattrall

AP Photo / Chris Pizzello

Σε συνέντευξή της στο Cosmopolitan, η ηθοποιός είχε αποκαλύψει τα συμπτώματα της και το πώς ήθελε να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της ως δημόσιο πρόσωπο για να κάνει τις συζητήσεις για την εμμηνόπαυση να θεωρούνται φυσιολογικές. «Νιώθω ενδυνάμωση όταν μιλάω για την εμμηνόπαυση γιατί την περνάω εδώ και έξι χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

«Tο να παίζω τη Samantha (στο Sex and The City) με ενέπνευσε στο να είμαι πολύ ανοιχτή και να έρχομαι σε επαφή με τα συναισθήματά μου για ό,τι συμβαίνει. Εκατομμύρια γυναίκες το περνάνε. Είναι μέρος της φύσης. Αλλά μπορεί να σε μπερδέψει πολύ και να σε κάνει να απομονωθείς», τόνιζε η Kim Cattrall.

Η ηθοποιός κατέληγε ότι η εμμηνόπαυση δεν θα έπρεπε να είναι κάτι «ντροπιαστικό». «Σωματικά είναι μέρος του πώς είμαστε φτιαγμένες. Ορμονικά είναι το πώς έχουμε κατασκευαστεί. Χημικά είναι το πώς λειτουργούμε. Όπως όλα στη φύση. Ο σπόρος φύεται και μεγαλώνει, ανθοφορεί και μετά από κάποια στιγμή αρχίζει να αλλάζει και να γερνάει και είναι τρομακτικό. Αναρωτιέσαι: “Θα είμαι επιθυμητή, θηλυκή, ελκυστικής; Πώς θα είναι το επόμενο κεφάλαιο στη ζωή;”. Νομίζω ότι ένας από τους λόγους που είναι ταμπού είναι επειδή δεν θέλουμε να μιλάμε γι’ αυτό. Είναι πολύ τρομακτικό ακόμα και το να μιλάμε στον γιατρό μας γι’ αυτό. Θέλω να ενθαρρύνω τις γυναίκες να ενημερωθούν για αυτή την περίοδο της ζωής τους», κατέληγε η Kim Cattrall.

Naomi Watts

Με μία δημοσίευση της στο Instagram είχε μιλήσει για την εμμηνόπαυση το καλοκαίρι του 2022 η Naomi Watts. «Σας φρικάρει η λέξη εμμηνόπαυση;» είχε αναρωτηθεί η ηθοποιός τότε. «Εμένα με φρίκαρε. Αλλά γιατί; Είναι απλά μία φυσική περίοδος της ζωής και κάτι που επηρεάζει το μισό πληθυσμό της Γης και που ο υπόλοιπος μισός πληθυσμός θα το νιώσει έμμεσα (οπότε σας παρακαλώ συνεχίστε να διαβάζετε, ακόμα κι αν είστε άντρες», συνέχιζε.

«Είχα προχωρήσει πιά αρκετά στη δεκαετία των 30 μου, όταν τελικά ήμουν έτοιμη να ξεκινήσω να σκέφτομαι να δημιουργήσω οικογένεια», ξεκίνησε την περιγραφή της για την πρώτη της συνάντηση με «τη λέξη που αρχίζει από Ε» η ηθοποιός. Η Naomi Watts απέκτησε τα παιδιά της, Kai και Sasha από τη σχέση της με το συνάδελφό της Liev Shreiber, το πρώτο από αυτά όταν ήταν 39 ετών και το δεύτερο στα 40 της.

«Τότε ήρθε στη ζωή μου η λέξη που αρχίζει από Ε και ένιωσα σαν να είχα μετωπική σύγκρουση με φορτηγό. Πώς θα μπορούσα να το καταλάβω αυτό, αφού κανείς δεν μιλούσε για το ζήτημα. Ήρθε πιο γρήγορα σε μένα απ’ ό,τι στους συνομήλικούς μου. Οι μέντορές μου και η μαμά μου δεν έδειχναν διάθεση να το συζητήσουν, δεν ήξερα πώς να ζητήσω βοήθεια και δεν ήξεραν πώς να μου την προσφέρουν. Ακόμα κι οι γιατροί είχαν λίγα να μου πουν», συνέχισε με εξομολογητική διάθεση η Naomi Watts.

Η Αυστραλή ηθοποιός σημείωσε ότι είναι παράξενο, αλλά «είναι σαν ένας άγραφος κώδικας σιωπής: Οι γυναίκες πρέπει να το καταπιούν και να το διαχειριστούν, επειδή έτσι έκαναν οι προηγούμενες γενιές», εξήγησε. Όπως είπε η Naomi Watts σε άλλο σημείο του post της: «Το να γερνάς είναι ένα προνόμιο. Είναι μία εποχή στην οποία εμείς θα πρέπει να νιώθουμε περήφανες για τη συσσώρευση της εμπειρίας μας. Να νιώθουμε ενδυναμωμένες και αναπολογητικές. Το να γίνομαι μέρος της αλλαγής σε μία γενιά, με ενθουσιάζει. Δεν πρέπει πια να περπατάμε αυτόν τον δρόμο μόνες».

Διάσημες γυναίκες που έχουν μιλήσει για την εμμηνόπαυση: Σοφία Αλιμπέρτη

Η Σοφία Αλιμπέρτη μοιράστηκε το 2022 με τη Φαίη Σκορδά τις δικές της αλήθειες και εμπειρίες ζωής της. Ανάμεσα σε αυτές τις αλήθειες είναι κι αυτές που αφορούν την εμμηνόπαυση και τον έρωτα.

«Όταν μπήκα στην εμμηνόπαυση, πέρα από τον θυμό που είχα αρχικά γιατί θεωρούσα ότι η φύση δεν με θέλει άλλο και με βάζει σε αναμονή, αυτό που πραγματικά αισθάνθηκα για πρώτη φορά στη ζωή μου μια απίστευτη αίσθηση γαλήνης και ελευθερίας. Αυτό, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εγώ δεν το αλλάζω με τίποτα. Για πρώτη φορά νιώθω ότι ανήκω εγώ σε εμένα. Δεν με παρασύρει καμία ορμόνη και κανένα συναίσθημα. Τα βλέπεις τα πράγματα καθαρά», είπε η Σοφία Αλιμπέρτη.

«Όχι, δεν υπάρχει ερωτική επιθυμία. Όταν θα φτάσει η σειρά σου θα το καταλάβεις. Τώρα είσαι κι εσύ ο ίδιος που έχεις ανάγκη το παραμύθι και μπαίνεις πολύ εύκολα σε αυτή τη διαδικασία. Θα δεις ένα τόσο μικρό που σου αρέσει και θα το πάρεις και θα το κάνεις τεράστιο, θα τον κάνεις αυτόν θεότητα, θα τον βάλεις και σε έναν θρόνο και θα νομίζεις ότι περνάς καλά. Γιατί δεν είναι η αλήθεια αυτή, δεν την έχεις πει όλη στον εαυτό σου. Ό,τι δεν σου αρέσει, το έχεις πάει πίσω. Όταν φτάσεις εδώ που είμαι εγώ, το πίσω δεν υπάρχει, απαγορεύεται. Βλέπεις, καθαρά», πρόσθεσε.

Ελένη Πετρουλάκη

Με μία ανάρτησή της στο Instagram μίλησε η γυμνάστρια Ελένη Πετρουλάκη. Όπως αποκάλυψε η εμμηνόπαυση ξεκίνησε για εκείνη στην ηλικία των 47 ετών, ενώ εξήγησε πώς αντιμετώπισε τα συμπτώματά της.

«Εγώ μπήκα στην εμμηνόπαυση ακριβώς πριν 4 χρόνια», έγραφε μεταξύ άλλων η Ελένη Πετρουλάκη. «Πέρασα από όλα αυτά τα συμπτώματα: εφιδρώσεις, εξάψεις, πρηξίματα, φουσκώματα, αλλά ευτυχώς κατάφερα να παραμείνω δυνατή και να μην πέσω ψυχολογικά γιατί και ήξερα τι πρέπει να κάνω (διατροφή – άσκηση) αλλά και γιατί είχα πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι δεν ήθελα να πάρω ούτε ορμόνες ούτε αντικαταθλιπτικά (ούτε τίποτα από όλα όσα άκουγα κατά καιρούς να παίρνουν άλλες γυναίκες και να αυξάνεται το βάρος χωρίς να το καταλάβουν) και πάντα σκεφτόμουν ότι είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό για κάθε γυναίκα στον πλανήτη γη», σημείωνε στη συνέχεια.

Για την Ελένη Πετρουλάκη η εμμηνόπαυση είναι «Ακόμα μια ορμονική αλλαγή όπως η εφηβεία και η εγκυμοσύνη». Και επεσήμανε ότι η ίδια δεν θα «παρέδιδε τα όπλα» μπροστά σε αυτή και δεν θα άφηνε καμία άλλη γυναίκα να το κάνει. «Έχω πάρει master πλέον», έκλεινε τη δημοσίευσή της με χιούμορ και με αγάπη.

Διάσημες γυναίκες που έχουν μιλήσει για την εμμηνόπαυση: Courteney Cox

Χωρίς να ωραιοποιεί τίποτα μίλησε τον Σεπτέμβριο του 2022 η Courteney Cox για το κεφάλαιο «εμμηνόπαυση». Με ένα video που έγινε viral στα social media η Courteney Cox που το 1985 διαφημίζοντας ταμπόν είπε για πρώτη φορά στην αμερικανική τηλεόραση τη λέξη «περίοδος», τώρα θέλησε να μιλήσει για ένα ακόμα ταμπού θέμα.

Παίζοντας αποσπάσματα από εκείνη την διαφήμιση, η Courteney Cox θέλησε να μιλήσει για την εμμηνόπαυση παρουσιάζοντας την ωμή πλευρά αυτής της αλλαγής στη ζωή μίας γυναίκας.

«Έχει αλλάξει εντελώς η ζωή σου λόγω της εμμηνόπαυσης; Παθαίνεις ακόμα εξάψεις; Η εμμηνόπαυση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που νιώθεις επειδή γερνάς. Η εμμηνόπαυση σε τρώει ζωντανή. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να στο κάνει αυτό. Είναι τραγικό. Επίσης, σου δίνει έξτρα μπόνους ξηροδερμίας και τριχόπτωσης. Να θυμάσαι, δεν υπάρχει τίποτα καλό στην εμμηνόπαυση», έλεγε με χιούμορ αλλά και ανελέητες δόσεις αλήθειας η Courteney Cox.